Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Lapinlahden sairaala-alueen kehittäminen kaupunkiympäristölautakunnassa 21.4.2020

Jaa

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta käsittelee kokouksessaan 21.4. Lapinlahden sairaala-alueen kehittämistä konseptikilpailun voittaneen NREP Oy:n ”Lapinlahden kevät” -ehdotuksen pohjalta.

Lapinlahden sairaalan päärakennus helmikuussa 2020. Kuva: Leena Junnila.
Lapinlahden sairaalan päärakennus helmikuussa 2020. Kuva: Leena Junnila.

Lautakunnalle annettavan päätösehdotuksen mukaan kaupunginhallituksen elinkeinojaostolle esitetään, että NREP Oy:lle varataan alue jatkosuunnittelua ja kumppanuuskaavoitusta varten. Päätösehdotuksessa esitetään myös, että kaupunginhallitus hyväksyisi osaltaan Lapinlahden sairaala-alueen rakennusten myyntiä sekä Lapinlahden sairaala-alueelle muodostettavien tonttien vuokraamista koskevan esisopimuksen. Lisäksi esitetään, että kaupunginhallitus vahvistaisi osaltaan Lapinlahden sairaala-alueelle muodostettavien tonttien vuokraus- ja myyntiperiaatteet.

Lapinlahden sairaalan rakennuksille haettiin mahdollista uutta omistajaa ja käyttötarkoitusta ideakilpailulla vuonna 2019. Ideakilpailun voitti ehdotus ”Lapinlahden kevät”, jonka ovat laatineet NREP, Oaklins Merasco Oy sekä arkkitehtitoimistot Ark-Byroo Oy, Arkkitehtitoimisto OPUS Oy ja Arkkitehdit Soini & Horto Oy.

Voittaneessa ehdotuksessa päärakennukseen on ehdolla Tove Janssonin kotimuseo, hostelli, työtiloja sekä erilaisia palveluja. Suojeltu, historiallinen puisto säilyy kaikille avoimena ja jää kaupungin omistukseen. Meren läheisyyttä avataan kaikille rakentamalla erilliset venelaituri ja uimalaituri.

Uudisrakennukset nousevat alueen eteläreunalle, minne tulisi hotelli Länsiväylän melumuuriksi sekä kaksi palveluasuntorakennusta. Uudisrakennukset mahdollistavat taloudellisesti nykyisten, suojeltujen rakennusten peruskorjaamisen ja alueen kehittämisen. Alueen nykyistä, hyvinvointia tukevaa toimintaa kehitetään yleishyödyllisten toimijoiden kanssa.

Päätösehdotuksen mukaan kaupunkiympäristölautakunnan ja kaupunginhallituksen käsittelyn jälkeen alueella alkaa asemakaavamuutos, josta päättää kaupunginvaltuusto. Kiinteistöjen korjaus- ja rakennustyöt käynnistyisivät arviolta vuonna 2021.

Vuonna 1841 valmistunut Lapinlahden sairaala on Suomen vanhin mielisairaala. Sekä C. L. Engelin suunnittelema päärakennus, että ympäröivä puisto ovat suojeltuja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Toimialajohtaja Mikko Aho
Puh. 09 310 31064
mikko.aho@hel.fi

Kuvat

Lapinlahden sairaalan päärakennus helmikuussa 2020. Kuva: Leena Junnila.
Lapinlahden sairaalan päärakennus helmikuussa 2020. Kuva: Leena Junnila.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 4.6.20204.6.2020 19:54:40 EESTTiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 4.6.2020 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 24.6.2020. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Planutkast har utarbetats för förbättring av Tavastehusleden och en planskild anslutning i Kungseken4.6.2020 09:58:24 EESTTiedote

Tavastehusleden (rv 3) är en av de viktigaste infartslederna till huvudstadsregionen. Tidvis förekommer rusning på sträckan mellan Gamlas och Gruvsta, och trafiken orsakar bullerolägenheter. Byggandet av det nya bostadsområdet i Kungseken har gått framåt, vilket medför krav på en ny planskild anslutning. Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland (NTM-centralen) och städerna Helsingfors och Vanda utarbetar i dagsläget en vägplan och gatuplaner. Samtidigt upprättas detaljplaner för trafiklederna.

Hämeenlinnanväylän parantamisesta ja Kuninkaantammen eritasoliittymästä on laadittu suunnitelmaluonnoksia4.6.2020 09:57:35 EESTTiedote

Hämeenlinnanväylä (Vt3) on yksi pääkaupunkiseudun tärkeimmistä sisääntuloväylistä. Tiellä on ajoittain ruuhkaa Kannelmäen ja Kaivokselan välillä ja liikenne aiheuttaa meluhaittaa. Kuninkaantammen uuden asuinalueen rakentaminen on edennyt, mikä edellyttää uuden eritasoliittymän rakentamista. Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus), Helsingin kaupunki ja Vantaan kaupunki laativat parhaillaan tiesuunnitelmaa ja katusuunnitelmia. Samalla laaditaan liikenneväylien asemakaavoja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme