Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Lapinlahden sairaala-alueen kehittämistä koskeva selvitys valmistui

Jaa

Selvitys Lapinlahden sairaala-alueen toiminta- ja toteutusmallista sekä toimenpide-ehdotus Lapinlahden alueen kehittämiseksi on valmistunut. Lapinlahteen ehdotetaan ratkaisua, joka sallisi hyvinvointitoiminnan jatkumisen. Uudisrakentamista ehdotetaan pääosin puistoalueen ulkopuolelle.

Selvitystyössä on etsitty Helsingin kaupunginhallituksen määrittelemien reunaehtojen mukaisesti sellaista ratkaisua, joka avulla aluetta voisi kehittää taloudellisesti ja toiminnallisesti kestävällä tavalla. 

Selvityksessä ehdotetaan, että alueen ja rakennusten omistaja, Helsingin kaupunki, perustaa Lapinlahden sairaala-alueen rakennuksia hallinnoimaan kiinteistöosakeyhtiön. Sen tehtäväksi tulisi korjata alueella olevat kiinteistöt vaiheittain. Lisäksi yhtiö kehittäisi alueen toimintaa niin, että alueen identiteetti mielen hyvinvoinnin paikkana ja pienyrittämisen alustana säilyy ja kehittyy. Yhtiön työ käynnistyisi noin kolme vuotta kestävällä kehitysjaksolla.

Selvitystyössä visioidaan, että Lapinlahteen olisi mahdollista luoda Maria 01:n ja Kaapelitehtaan toiminnallisia malleja mukaileva uudenlainen ja ainutlaatuinen henkisen kaupunkikulttuurin keskittymä.

Selvityshenkilöt ehdottavat, ettei puiston laidalle tule niin laajaa täydennysrakentamista kuin aiemmassa kilpailuehdotuksessa esitettiin ja että puisto säilytetään merkittävänä historiallisena viheralueena. Selvityksessä nähdään kuitenkin mahdollisena pienimuotoinen, mielenterveyskuntoutujia tai muita erityisen tuen tarpeessa olevia palveleva täydennysrakentaminen Alvilan (Lapinlahdenpolku 6) välittömään pihapiiriin. Uudisrakentamisen ei selvityksen mukaan tulisi uhata historiallisten rakennusten ja puiston muodostamaa kokonaisuutta eikä uhanalaisen kirvelilattakoin suojelua.

Helsingin kaupunki on selvittämässä mahdollisuuksia Salmisaaren voimalaitoksen ja Lapinlahden välisen alueen kehittämiseksi. Selvityksessä todetaan, että tämä tarjoaisi mahdollisuuden etenkin Lapinlahden puiston olosuhteiden parantamiseen ja parempaan kokonaistalouteen alueen kehittämisessä. Työryhmä ehdottaa, että Lapinlahden aluetta koskeneen kilpailun voittaneelle NREP Oy:lle osoitettaisiin suunnitteluvaraus uudisrakentamiselle tältä nykyisen puiston ulkopuoliselta alueelta.

Lapinlahden alueeseen liittyvän selvityksen laativat Helsingin kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta Sirkku Huisko ja Eero Lundén Lundén Architecture Oy:stä sekä Markku Hietala ja Mika Korhonen Realidea Oy:stä. Selvitystyön aikana alueen tulevaisuudesta on keskusteltu alueesta kiinnostuneiden ja alueella toimivien yritysten, kolmannen sektorin edustajien sekä muiden toimijoiden kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mikko Aho, toimialajohtaja
Helsingin kaupunki
Kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 310 37100, mikko.aho@hel.fi

Sirkku Huisko, operatiivinen johtaja (COO)
Lundén Architecture Company
p. 050 3811 920, sirkku.huisko@lunden.co

Markku Hietala, senior advisor
Realidea Oy
p. 050 0405879, markku.hietala@realidea.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 4.3.20214.3.2021 18:15:49 EETTiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 4.3.2021 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 18.3.2021. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

The winner of the international idea competition for Lentoasemanpuisto in Malmi is Crossing Horizons4.3.2021 11:28:08 EETPress release

‘Crossing Horizons’ by Maanlumo Landscape Architecture and Collaboratorio Oy has been chosen as the winner of the international idea competition for Lentoasemanpuisto in Malmi. The jury was unanimous on the winner and praised the entry for successfully linking the park to its environment. Second place was taken by the entry ‘Runway Meadows’ from Arkkitehtuuri- ja maisemasuunnittelu NYMAN & RISTIMÄKI Oy / Johanna Ristimäki & Landscape Architect Sarianna Salminen / Sarianna Salminen, while third place was taken by the entry ‘ALULA’ by LOCI maisema-arkkitehdit Oy.

Malmin Lentoasemanpuiston kansainvälisen ideakilpailun voittaja on Crossing Horizons4.3.2021 11:19:40 EETTiedote

Lentoasemanpuiston kansainvälisen ideakilpailun voittajaksi on valittu ehdotus ”Crossing Horizons”, jonka tekijöiksi paljastuivat maisema-arkkitehtitoimisto Maanlumo Oy ja Collaboratorio Oy. Tuomaristo oli voittajasta yksimielinen ja esitti kiitosta puiston onnistuneesta kytkeytymisestä ympäristöönsä. Toiselle sijalle sijoittui ehdotus “Runway Meadows”, jonka tekijöinä olivat Arkkitehtuuri- ja maisemasuunnittelu NYMAN & RISTIMÄKI Oy / Johanna Ristimäki & Landscape Architect Sarianna Salminen / Sarianna Salminen. Kolmannen palkinnon sai LOCI maisema-arkkitehdit Oy ehdotuksellaan ALULA.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme