Certego

Lapinmiehen vinkit kovissa pakkasissa työskentelyyn

Jaa

Suomen sää voi olla armoton, kuten tämän talven pakkaslukemat muistuttavat. Tästä huolimatta tuhannet ulkotyön ammattilaiset uhmaavat olosuhteita ja tekevät tälläkin hetkellä työtään pakkasen keskellä. Kun lämpömittari näyttää -30 °C, vaaditaan pikkutarkan työn suorittamiseen jo hiukan nokkeluutta.

Certego asentaja / Sodankylä
Certego asentaja / Sodankylä

Haastattelimme Certegon lukkoasentajaa, Topia, -30 asteen Sodankylässä. Kysyimme, miten kova pakkanen vaikuttaa asentajan työhön ja olisiko hänellä jakaa vinkkejä muille pakkasessa työskenteleville.

-10 asteessa
pystyy vielä tekemään töitä ilman, että täytyy käydä jatkuvasti lämmittelemässä käsiä. Kädet jäätyvät herkimmin, koska paksuja hanskoja ei pysty käyttämään sorminäppäryyttä vaativissa töissä, kuten pikkujohtimien liittämisessä. Pikkutarkkaa työtä tai työstämistä on turha edes yrittää paksummilla hanskoilla.
Metalliovet ovat kylmillä keleillä keljumaisia työkohteita, koska pakkanen ja metalli ovat hieman huono yhdistelmä. Puuovia on mukavampi käsitellä kylmällä. Myös veto on vihollinen, kun oven raossa työskennellään.

-20 asteessa
alkaa jo sormet jäätymään ja kylmä tarttumaan nopeammin. Täytyy käydä autossa tai sisällä lämmittelemässä useammin, jotta pystyy jatkamaan töitä ja tekemään työt valmiiksi.

-25-30 asteessa
pystyy ulko-ovella olemaan vain minuutteja kerrallaan ja sitten alkaa tunto lähteä sormista. Näissä lämpötiloissa metallioveen koskeminen on erittäin huono idea asennushanskoilla, koska rauta on niin kylmää, että sormet jäätyvät heti kun ovesta ottaa kiinni. Kannattaa mahdollisimman vähän aikaa koskea oveen, heloihin, painikkeisiin yms. metallisiin asioihin, koska ne saavat kylmän tarttumaan helposti, ja sitten vilu ei meinaa lähteä millään pois.

Kädenlämmittimet ovat oiva keksintö, joita kannattaa testata taistelussa kylmyyttä vastaan.

Pilkkihaalarilla tarkenee
Kerrospukeutuminen on pohjoisen leveyksillä ykkösjuttu. Kun etukäteen miettii kerraston, on vaatetusta helppo vähentää, jos päivässä sattuu olemaan sekä sisä- että ulkotöitä. Pohjoisessa meillä on pilkkihaalarit vakiovarusteena siltä varalta, jos joutuu pakkasilla paljon ulko-ovia työstämään. Pilkkihaalarin saa kätevästi vetäistyä työvaatteiden päälle. Myös työkenkien tulee olla hyvät, jottei kylmä hiivi kengän läpi varpaisiin.

Ja lopuksi Topi vielä jatkaa ”koska täällä napapiirin leveyksillä on talvella pimeä yötä päivää, saa pitää jatkuvasti huolen siitä, että otsalampussa on aina virtaa, jotta näkkee tehä töitä.”

Tsemppiä kaikille ulkotyön sankareille näihin keleihin, suomalaisella sisulla!

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:

Marja Hämäläinen, markkinointi- ja viestintäpäällikkö
Certego Oy
p. 044 289 9582 | marja.hamalainen@certego.fi

Kuvat

Certego asentaja / Sodankylä
Certego asentaja / Sodankylä
Lataa
Certego / Lappi Ounasvaara
Certego / Lappi Ounasvaara
Lataa
Certego asentaja / Sodankylä
Certego asentaja / Sodankylä
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Certego

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme