Lapin ELY-keskus

Lapissa 40 valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta

Jaa

Valtioneuvosto on tehnyt päätöksen valtakunnallisesti arvokkaista maisema-alueista. Valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet ovat edustavia esimerkkejä suomalaisesta kulttuuri- ja luonnonperinnöstä. Ne ovat syntyneet luonnon ja perinteisen maankäytön yhteisvaikutuksen tuloksena. Valtakunnallisesti arvokkaita maisema-alueita on Lapissa nyt yhteensä 40, joista 23 sijaitsee saamelaisten kotiseutualueella.

Tenonlaakson valtakunnallisesti arvokas maisema-alue. Kuva: Tapio Heikkilä.
Tenonlaakson valtakunnallisesti arvokas maisema-alue. Kuva: Tapio Heikkilä.

Koko maassa valtakunnallisesti arvokkaita maisemia nyt jopa 186, mikä on 30 enemmän kuin edellisessä luettelossa. Maisema-alueiden päivityksestä on vastannut ympäristöministeriö. Lapissa inventoinnista on vastannut Lapin ELY-keskus ja Saamelaismuseo Siida. Inventointien ensisijaisena kohteena ovat olleet maatalouteen perustuvat viljelymaisemat sekä siihen liittyvät luonnonpiirteet ja rakennusperintö. Tärkein uudistus kokonaisuudessa on saamelaisten kotiseutualueen maisema-aluevalikoima, jossa ensimmäistä kertaa on kartoitettu myös poronhoidolle ja kalastukselle merkittäviä luontaistalouden maisemia.

Uusi alueluettelo korvaa vuodelta 1995 peräisin olevan aiemman luettelon. Uusi alueluettelo muodostaa valtakunnallisia alueidenkäyttötavoitteita koskevassa valtioneuvoston päätöksessä tarkoitetun valtakunnallisen inventoinnin. Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet perustuvat maankäyttö- ja rakennuslakiin ja ne otetaan huomioon alueiden käytön suunnittelussa ja valtion viranomaisten toiminnassa. 

Jotta alueet säilyttävät arvonsa pitkälle tulevaisuuteen tulee näitä maisemia hoitaa ja vaalia. Siihen tarvitaan yhteistyötä, joka perustuu elinkeinojen harjoittamisen jatkuvuuteen, alueille ominaisten kulttuuri- ja luonnonarvojen kunnioittamiseen sekä maankäytön suunnitteluun.

Valtakunnallisesti arvokkaille maisema-alueille on mahdollista hakea luonnonsuojelulain 32§:n mukaista maisemanhoitoalueen statusta. Lapissa hakemusprosessi on vireillä Utsjoella Tenonlaaksoon sijoittuvalla maisema-alueella ja Rovaniemellä Yläkemijoen kylämaisemista muodostuvalla alueella. Molemmilla alueilla on tehty suunnitelmallista maisemanhoitotyötä jo pitkään.

Valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet on julkaistu aluerajauksineen ja aluekuvauksineen ymparisto.fi-verkkosivulla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Marjut Kokko, Lapin ELY-keskus
puh. 0295 037 380, marjut.kokko(at)ely-keskus.fi

Vs. museonjohtaja Eija Ojanlatva, Saamelaismuseo Siida
puh. +358 (0)40 167 6145, eija.ojanlatva(at)samimuseum.fi

Kuvat

Tenonlaakson valtakunnallisesti arvokas maisema-alue. Kuva: Tapio Heikkilä.
Tenonlaakson valtakunnallisesti arvokas maisema-alue. Kuva: Tapio Heikkilä.
Lataa
Maisemanhoitotalkoot Yläkemijoen kylämaisemissa Rovaniemellä. Kuva: Ariane Tretow.
Maisemanhoitotalkoot Yläkemijoen kylämaisemissa Rovaniemellä. Kuva: Ariane Tretow.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Kohdataan! - Työelämän ja koulutuksen yhteistyöfoorumi ETAPPI 2021 Pyhätunturilla 2.-3.12.202125.11.2021 10:32:50 EET | Tiedote

Pyhätunturilla kokoonnutaan keskustelemaan ja hakemaan ratkaisuja hyvin ajankohtaisiin kohtaannon haasteisiin Lapissa. Vuosittain järjestettävän ETAPPI 2021 -yhteistyöfoorumin teemana tänä vuonna on työelämän, osaamisen ja työvoiman kohtaannon kehittäminen Lapissa. Foorumiin kokoontuu elinkeinoelämän kehittäjiä, aluehallinnon edustajia, koulutuksen järjestäjiä sekä yrityksiä keskustelemaan ajankohtaisista teemoista osaamisen ja kohtaannon ympärillä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme