Lapin ELY-keskus

Lapissa joulukuussa 8 450 työtöntä työnhakijaa

Jaa
Työttömiä oli joulukuussa vähemmän kuin vuotta aiemmin, vaikka työttömyys lisääntyi kausiluontoisesti marraskuusta joulukuuhun. Koko viime vuoden ajan työvoiman kysyntä oli ennätyksellistä ja työllisyyskehitys myönteisestä.
Lapin työllisyyskatsaus, koonti. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lapin työllisyyskatsaus, koonti. Kuva vapaasti käytettävissä.

Lapissa oli joulukuun lopussa 8 450 työtöntä työnhakijaa, joista lomautettuja 925. Työttömiä oli 730 enemmän kuin marraskuussa ja 790 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Yli puolet kuukauden aikana tapahtuneesta työttömyyden lisääntymisestä johtui lomautusten lisääntymisestä. Lomautettujen määrä nousi lähes 370:llä marraskuusta, vaikka olikin alempi kuin vuotta aiemmin. Lomautukset lisääntyivät kuukauden aikana erityisesti Rovaniemen ja Kemi-Tornion seutukunnissa. Lomautuksia on eniten rakennusalalla, teollisuudessa ja kuljetusalalla. Näiden alojen ammattien lisäksi joulukuussa lisääntyivät mm. koulunkäyntiavustajien lomautukset.

Työttömien osuus työvoimasta alitti joulukuussa 10 % kymmenessä Lapin kunnassa. Alin osuus oli Sodankylän 6,3 %. Korkeimmat osuudet (yli 15 %) olivat Kemijärvellä, Posiolla ja Kemissä.

Joulukuussa TE-palveluihin ilmoitettiin Lapissa lähes 2 330 avointa työpaikkaa. Aiempina kuukausina ilmoitetut työpaikat mukaan lukien joulukuussa oli avoinna yli 5 370 työpaikkaa. TE-palveluihin
ilmoitettujen avointen työpaikkojen määrä on edelleen aiempiin vuosiin verrattuna korkea, vaikka edellisen vuoden ennätykselliset luvut alittuvat viime vuoden loppukuukausina.

Työllisyyden kokonaiskuva oli viime vuonna myönteinen

Lapissa työttömyys on maaliskuusta 2022 alkaen alittanut koronapandemiaa edeltävän työttömien määrän. Joulukuussa työttömiä oli 590 vähemmän kuin vuonna 2019, mutta lomautettujen määrä oli yhä korkeampi kuin kolme vuotta sitten. Alueelliset erot työttömyyden kehityksessä ovat huomattavia.

Työvoiman kysyntä oli viime vuonna Lapissa ennätyksellistä. TE-palveluihin ilmoitettiin kaikkiaan noin 50 000 avointa työpaikkaa.

- Toimintaympäristön haasteet jatkuivat vuonna 2022 Venäjän hyökkäyssodan ja siitä juontuvien energiakriisin ja hintojen nousun myötä. Muutokset ovat luoneet epävarmuutta yritysten toiminnalle ja tulevaisuuden uskolle. Näistä epävarmuuksista huolimatta työpaikkoja on avoinna runsaasti ja työllisyyskehitys on jatkunut positiivisena, yksikön päällikkö Satu Huikuri Lapin ELY-keskuksesta kommentoi.

Lapin ELY-keskuksen joulukuun 2022 työllisyyskatsaus löytyy kokonaisuudessaan selainversiona ja pdf-muodossa osoitteesta: https://www.temtyollisyyskatsaus.fi/Lappi.aspx

Seuraava työllisyyskatsaus (tammikuu 2023) julkaistaan 21.2.2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus:

Johtaja Marja Perälä, 0295 037 050
Yksikön päällikkö Satu Huikuri, 0295 037 049

Lapin työ- ja elinkeinotoimisto:

Johtaja Tiina Keränen, 0295 039 636

Kuvat

Lapin työllisyyskatsaus, koonti. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lapin työllisyyskatsaus, koonti. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme