Aluehallintovirasto

Lapissa kokoontumisrajoitukset pysyvät marraskuussa ennallaan

Jaa

Lapissa yli 50 henkilön yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa on edelleen varmistettava turvavälit ja riittävä hygienia tartuntatautitilanteen pahenemisen ennaltaehkäisemiseksi. Marraskuussa maakunnan alueella jatkuu lokakuulle annettu kokoontumisrajoitus.

Lapin aluehallintovirasto säilytti ennallaan tartuntatautilain mukaisen päätöksensä kokoontumisrajoituksista Lapissa. Tartuntojen leviämisen ennaltaehkäisemiseksi voi yli 50 hengen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia marraskuussa järjestää sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa silloin, kun tapahtumajärjestäjä pystyy varmistamaan osallistujien turvallisuuden.

Tapahtuman turvallisuus varmistetaan noudattamalla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä opetus- ja kulttuuriministeriön 21.9.2020 antamaa ohjetta. Ohjeessa edellytetään muun muassa, että:

  • osallistujien tai seurueiden välille on turvattava mahdollisuus 1-2 metrin turvavälin ylläpitämiseen.
  • tilanteissa, joissa saattaa syntyä jonoja, ihmisiä pitää muistuttaa ja auttaa turvavälien pitämisessä.
  • järjestäjän pitää ohjeistaa osallistujia turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta sekä tarjota mahdollisuus käsien puhdistamiseen.

Lapin aluehallintoviraston päätös koskee Enontekiön, Inarin, Kemin, Kemijärven, Keminmaan, Kittilän, Kolarin, Muonion, Pelkosenniemen, Pellon, Posion, Ranuan, Rovaniemen, Sallan, Savukosken, Simon, Sodankylän, Tervolan, Tornion, Utsjoen ja Ylitornion kuntia.

Päätös astuu voimaan 1.11.2020. Tartuntatautilain mukaisesti päätös voi olla voimassa enintään kuukauden ajan.

Lapissa tautitilanne on rauhallinen

Lapin aluehallintovirasto huomioi päätöstä tehdessään Lapin alueellisten koordinaatiotyöryhmien arvion alueellisesta koronaepidemian tilanteesta ja suosituksista torjuntatoimiksi.

Lapinaluehallintoviraston toimialueella tautitilanne on rauhallinen. Kahden viikon covid-19-tapausten ilmaantuvuus on vaihdellut välillä 8,3–21,5 tapausta 100 000 asukasta kohden edellisen kuukauden aikana.

Tilanne Lapissa voi kuitenkin nopeasti muuttua. Suurempiin tapahtumiin saavutaan usein eri puolilta maata. Marraskuussa liikkumista Lappiin lisäävät erityisesti maakunnan talviset olosuhteet ja monet talviaktiviteetit. Syksyn aikana Suomessa on ollut useita laajalle levinneitä tartuntaketjuja, jotka ovat saaneet alkunsa esimerkiksi harrastustoiminnasta tai erilaisista yksityisistä tai julkisista tilaisuuksista.

Joukkoaltistumia voi herkästi syntyä, jos hygienia- ja turvallisuusohjeiden noudattamisesta ei huolehdita. Epidemiatilanteen hillitsemiseksi on tärkeää, että jokainen tapahtumanjärjestäjä ja yksittäinen ihminen toimii vastuullisesti.

Tiukemmat kokoontumisrajoitukset ovat mahdollisia

Jos tartuntatautitilanne pahenee Lapissa äkillisesti, kukin kunta voi päättää paikallisista kokoontumisrajoituksista, jotka ovat aluehallintoviraston määräämiä kokoontumisrajoituksia tiukempia. Kunnan tartuntataudeista vastaava toimielin voi päätöksellään myös sulkea tilojaan ja antaa suosituksia hengityssuojainten käyttämisestä ja yksityistilaisuuksista. Myös sairaanhoitopiiri voi antaa erilaisia suosituksia. Jos tiukemmat rajoitukset ovat tarpeen usean kunnan tai koko maakunnan alueella, aluehallintovirasto voi päättää vain kokoontumisrajoituksista ja koulujen sulkemisesta.

Lisätietoa:

Määräys lokakuun kokoontumisrajoituksista, LAAVI 22.10.2020

Tapahtumajärjestäjien neuvonta puh. 0295 016 666 (ma-pe kello 8-11.30 ja 12.30-16), sähköposti: koronainfo@avi.fi

Usein kysytyt kysymykset (avi.fi), esimerkkejä:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohje koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi, 21.9.2020 (minedu.fi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Median yhteydenotot:

Aluehallintoylilääkäri Sari Kemppainen, puhelin 0295 017 350
etunimi.sukunimi@avi.fi
Lapin aluehallintovirasto

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Coronaepidemin accelererar i Västra och Inre Finland, tre veckor med striktare sammankomstbegränsningar i regionen1.12.2020 15:20:00 EETTiedote

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland fattade den 1 december 2020 beslut om att begränsa offentliga tillställningar och allmänna sammankomster strängare än tidigare. Beslutet är i kraft tre veckor. Den strängare begränsningen behövs för att förebygga mer omfattande spridning av coronaviruset, skydda riskgrupper och trygga kapaciteten inom hälso- och sjukvården.

Länsi- ja Sisä-Suomessa koronaepidemia kiihtyy, alueille tiukemmat kokoontumisrajoitukset kolmeksi viikoksi1.12.2020 15:20:00 EETTiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt 1.12.2020 päätöksen, jolla rajoitetaan yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämistä aiempaa tiukemmin. Päätös on voimassa kolme viikkoa. Tiukempi rajoitus tarvitaan koronaviruksen laajemman leviämisen ehkäisemiseksi, riskiryhmien suojelemiseksi ja terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi.

Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kielletään, ohjeita noudattaen enintään 10 hengen tilaisuudet mahdollisia (Pohjois-Suomi)1.12.2020 13:03:34 EETTiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kieltää 2.12.2020 alkaen tartuntatautilain nojalla kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alueella 18.12.2020 saakka. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu korkeintaan 10 (kymmenen) henkilöä edellyttäen, että virusturvallisuus niissä voidaan varmistaa THL:n ja OKM:n 21.9.2020 annettua ohjetta noudattaen. Määräys on voimassa ajalla 2.12. - 18.12.2020, ja se koskee Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alueen kaikkia 38:aa kuntaa. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto huomioi päätöstä tehdessään Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alueellisten koordinaatiotyöryhmien kokonaisarvioita alueellisesta koronaepidemian tilanteesta ja suosituksia torjuntatoimiksi. Kahden viimeisen viikon aikana COVID-19 -tapausten ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohden on ollut 32,1 Kainuussa ja 94,5 Pohjois-Pohjanmaalla. Tautitilanne muuttuu päivittäin. Sosi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme