Lapissa korjataan tänä vuonna siltoja noin 3,5 miljoonalla eurolla

Kesän 2022 aikana peruskorjaamme Mourusalmen sillan kantatiellä 81 Posiolla. Sillan pintarakenteet uusitaan ja betonipinnoille, kaiteille, laakereille ja liikuntasaumalaitteille tehdään korjaustoimenpiteitä.
Martin sillan peruskorjaus maantiellä 9671 Savukoskella jatkuu viime kesältä ja työt valmistuvat kesäkuun 2022 loppuun mennessä. Sillan pintarakenteet, reunapalkit ja kaiteet uusitaan ja siltaa levennetään noin puolella metrillä.
Rovaniemellä Norvasalmen teräsbetoninen holvisilta maantiellä 9523 on korvattu teräsputkisillalla ja silta on jo liikenteen käytössä. Sillan kaiteet uusitaan ja tie siltapaikalle päällystetään kesäkuun aikana.
Lapin siltahankkeiden kilpailutuksessa on vuonna 2022 ollut ongelmana tarjoajien puute ja tarjousten korkea hintataso. Tämän vuoksi neljän sillan peruskorjaus tai uusiminen on jouduttu siirtämään tuleville vuosille.
Valtatiellä 4 Sodankylässä jatkuu viime vuonna käynnistynyt Jeesiöjoen sillan rakentaminen. Hanke toteutetaan Väyläviraston myöntämällä erillisrahoituksella ja rakentamiskustannukset ovat noin 7,1 M€. Uusi silta on tavoitteena saada liikenteen käyttöön vuoden 2022 aikana. Koko hanke valmistuu vuonna 2023.
Valtatiellä 4 Simossa on myös käynnissä Väyläviraston hankkeita, joissa rakennetaan ja uusitaan nykyisiä siltoja. Maantien 924 Ranuantien liittymään rakennetaan eritasoliittymä ja nykyinen alikulkukäytävä uusitaan. Simon keskustan kohdalla valtatietä parannetaan keskikaiteelliseksi ja Simon risteyssilta, alikulkukäytävä sekä Koivuojan silta uusitaan.
Haitta liikenteelle
Siltojen korjaus- ja rakennustyöt ovat vilkkaimmillaan touko–lokakuussa. Tavallisesti ensin korjataan tai uusitaan sillan reunapalkit ja kaiteet, jolloin liikennehaitta on yleensä kohtalaisen pieni. Liikennejärjestelyihin enemmän vaikuttava työvaihe on vesieristeiden ja mahdollisten liikuntasaumalaitteiden uusiminen. Silloin liikenne joudutaan yleensä siirtämään kiertotielle tai toiselle ajokaistalle kaksisuuntaisena, jolloin liikenteellä oleva tila on normaalia kapeampi.
Siltojen tarkastukset
Kaikille maantiesilloille tehdään yleistarkastus 5 vuoden välein. Tarkastuksessa sillan kunto arvioidaan silmämääräisesti rakenneosittain ja tarkastuksen tulokset kirjataan Väyläviraston Taitorakennerekisteriin. Tarkastusten perusteella sillat luokitellaan eri kuntoluokkiin. Vuonna 2022 yleistarkastuksia Lapin alueella tehdään 254 maantiesillalle.
Yleistarkastusten perusteella silloille voidaan tehdä tarkempia erikoistarkastuksia. Erikoistarkastuksessa sillan kunto tutkitaan perusteellisesti mm. erikoismittausten ja porausnäytteiden avulla. Sillan peruskorjausta edeltää aina erikoistarkastus. Vuonna 2022 erikoistarkastuksia Lapin alueella tehdään 11 maantiesillalle.
Suunnittelussa olevat siltahankkeet
Tällä hetkellä suunnittelussa on eri puolella Lappia yhteensä viiden sillan uusiminen tai peruskorjaus. Toteutusajankohta ei ole vielä selvillä.
- Valtatiellä 4 Tervolassa Vaajoen silta
- Valtatiellä 21 Ylitorniolla Tengeliönjoen sillat I ja II
- Maantiellä 921 Torniossa Kaakamojoen silta
- Maantiellä 928 Tervolassa Tervolan silta
- Maantiellä 19992 Sallassa Miuluksen silta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
siltainsinööri Jaakko Myllylä, puh. 0295 037 222, jaakko.myllyla(at)ely-keskus.fi
Kuvat

Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28
0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus
Myöhäisen jälleenrakennuskauden kämppärakentamista edustava esimerkki on suojeltu1.7.2025 15:30:25 EEST | Tiedote
Lapin ELY-keskus on suojellut Posiolla Kuorikkilammen rannalla sijaitsevan Kuorikin uittokämpän piha-alueineen. Simon Maksniemen kylän vanhaa koulurakennusta koskeva suojeluesitys on hylätty.
Peltovalvonnat alkavat Lapissa - valvonnalla varmistetaan tukien oikeudenmukaisuus25.6.2025 12:28:25 EEST | Tiedote
Lapin ELY-keskuksen tarkastajat aloittavat peltovalvonnat 1.7.2025. Kesän aikana Lapin alueella kiertää kuusi valvojaa. Valvonta kohdistuu EU:n peltotukia hakeneille tiloille. Valvonnassa tarkastetaan peltojen viljelytapa ja pinta-ala.
Työttömyyden kehitys jatkui Lapissa koko maata myönteisempänä25.6.2025 08:47:57 EEST | Tiedote
Toukokuussa työttömien määrä laski tyypillisen kausivaihtelun mukaisesti. Työttömiä oli kuitenkin 590 enemmän kuin vuotta aiemmin. Lomautettujen määrä on vähentynyt. Kaupunkipaikkakuntien työttömyys on kehittynyt huolestuttavaan suuntaan. Pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut myös Lapissa ja uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin Työmarkkinatorille viime vuotta vähemmän.
Buggeluossabivddus galgá váldit vuhtii Atlántta luosa23.6.2025 12:01:42 EEST | Tiedote
Deanu guollebivddus vurdet álgán bivdobaji leat ealaskeappo go diibmá. Hui heajos dilis lean Atlántta luosa bivdu lea gildojuvvon, muhto buggeluosa vurdet valjit goargŋut Detnui. Dan stággobivdu lea dihto njuolggadusaiguin vejolaš, man olis báikkálaš servošat sáhttet ordnet lobivuollásaš buggeluosa jávkadanbivdofidnuid. Norga figgá eastit buggeluosa goargŋuma rastábuođuin, iige goargŋunmeari sáhte einnostit dálá dilis. Norgga buođđu dahje buggeluosa eará guollebivdu ii oaččo dagahit hehttehusaid Atlántta lussii.
Kyttyrälohen kalastuksessa tulee huomioida Atlantin lohi23.6.2025 11:16:23 EEST | Tiedote
Tenon kalastuksesta odotetaan alkaneella kalastuskaudella viimevuotista vilkkaampaa. Erittäin heikossa tilassa olevan Atlantin lohen kalastus on kiellettyä, mutta kyttyrälohta odotetaan nousevan Tenoon runsaasti. Sen vapakalastus on tietyin säännöin mahdollista, minkä ohella paikalliset yhteisöt voivat järjestää luvanvaraisia kyttyrälohen poistokalastushankkeita. Norja pyrkii estämään kyttyrälohen nousun lohipadon avulla, eikä nousumäärää voida ennakoida tässä vaiheessa. Norjan pato tai kyttyrälohen muu kalastus eivät saa aiheuttaa haittoja Atlantin lohelle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme