Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Lapissa on hyvät valmiudet Ukrainan pakolaisten vastaanottamiseen

Jaa

Myös Lappiin on saapunut sotaa pakenevia ukrainalaisia. Alueen viranomaiset ovat myös varautuneet siihen, että maahantulijoiden määrä kasvaa merkittävästi Lapissa. Maakunnassa on hyvät valmiudet vastata laajamittaiseen maahantuloon.

Lapin rajanylityspaikoilla ei ole toistaiseksi vastaanotettu tilapäisen suojelun hakemuksia tai turvapaikkahakemuksia.

”Tilanne Lapissa on rauhallinen, ja meillä on hyvät, olemassa olevat rakenteet vastata laajamittaiseen maahantuloon. Seuraamme valppaasti tilannetta ja pidämme tiiviisti yhteyttä eri viranomaisten kanssa”, alueellisen valmiustoimikunnan puheenjohtaja, ylijohtaja Kaisa Ainasoja Lapin aluehallintovirastosta kertoo.

Ukrainan tilanteen johdosta Lapin aluehallintovirasto kokoaa nyt joka viikko alueellisen tilannekatsauksen Lapin pakolaistilanteesta.

Varautuminen on useiden eri viranomaisten yhteistyötä

Keskeinen rooli laajamittaiseen maahantuloon varautumisessa kansallisella tasolla on poliisilla, Rajavartiolaitoksella ja Maahanmuuttovirastolla. Alueellisesta maahantulon yhteensovittamisesta vastaa Maahanmuuttovirasto, jonka tukena on Lapin alueellisen valmiustoimikunta ja Lapin laajamittaisen maahantulon yhteistyöryhmä.

Maahantulijoiden avustamiseen osallistuvat myös kunnat ja kansalaisjärjestöt. Lapissa Suomen Punainen Risti ylläpitää Maahanmuuttoviraston pyynnöstä Rovaniemen vastaanottokeskusta ja sen alaisuudessa kahta sivuyksikköä Kemissä ja Kemijärvellä. Ukrainasta tulleita avunsaajia vastaanottokeskuksessa oli maaliskuun lopussa 300, yksityismajoituksissa 81.

Viranomaiset uskovat, että tulijamäärä kasvaa Lapissakin. Siksi Maahanmuuttovirasto toivoo, että Lapin kunnat varautuvat tulijamäärien kasvuun.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

ylijohtaja Kaisa Ainasoja, Lapin aluehallintovirasto, puhelin 0295 017 345, etunimi.sukunimi@avi.fi

pelastustoimi ja varautuminen -vastuualueen johtaja Joni Henttu, Lapin aluehallintovirasto, puhelin 0295 017 364, etunimi.sukunimi@avi.fi

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket rekommenderar strängare villkor än vad lagen kräver för införsel av rescuehundar från den inre marknaden - betydligt större rabiesrisk på grund av kriget i Ukraina19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

På grund av kriget i Ukraina har många ukrainska hemlösa hundar förts till ett EU-grannland. Hundarna har kunnat id-märkas med dessa länders mikrochip. Det här gör det svårare att på ett tillförlitligt sätt säkerställa hundens ursprung. Rabiesläget i Ukraina är dåligt, och hemlösa hundar är förknippade med en stor rabiesrisk. När man inte med säkerhet känner till en rescuehunds ursprung finns det en ökad risk för rabiesspridning vid införsel av dessa hundar.

Aluehallintovirasto suosittelee lakia tiukempia vaatimuksia rescuekoirien sisämarkkinatuontiin – rabiesriski merkittävästi kasvanut Ukrainan sodan vuoksi19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Ukrainan sodan vuoksi ukrainalaisia kulkukoiria on tuotu runsaasti EU-alueella oleviin naapurimaihin, ja koirat on voitu tunnistusmerkitä näiden maiden mikrosiruilla. Toiminta vaikeuttaa koiran alkuperän luotettavaa varmistamista. Ukrainassa rabiestilanne on huono, ja kulkukoirissa rabiesriski on suuri. Kun rescuekoiran alkuperä ei ole luotettavasti tiedossa, niiden maahantuonti aiheuttaa kohonneen riskin rabieksen leviämiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme