Lapin ELY-keskus

Lapissa tammikuussa 8 400 työtöntä työnhakijaa

Jaa
Lomautusten lisääntymisestä huolimatta Lapin työttömyys väheni tammikuussa. Työttömien osuus työvoimasta oli 10,5 %. Työvoiman kysyntä on edelleen aiempiin vuosiin verrattuna vilkasta.
Lapin työllisyyskatsaus, koonti. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lapin työllisyyskatsaus, koonti. Kuva vapaasti käytettävissä.

Lapissa oli tammikuun lopussa 8 400 työtöntä työnhakijaa, joista lomautettuja 990. Työttömiä oli hieman vähemmän kuin joulukuussa ja 520 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Lomautettujen määrä lisääntyi tammikuussa.

Työttömien osuus työvoimasta oli tammikuussa 10 % tai sen alle Pohjois-Lapin ja Tunturi-Lapin ja Rovaniemen seutukunnissa. Korkein osuus oli Itä-Lapin 15,6 %. Työttömyys väheni vuodentakaisesta suhteellisesti eniten Pohjois-Lapin, Tunturi-Lapin ja Torniolaakson seutukunnissa. Kemi-Tornion ja Itä-Lapin seutukunnissa työttömiä oli hieman enemmän kuin vuotta aiemmin.

Tammikuussa TE-palveluihin ilmoitettiin Lapissa lähes 4 460 avointa työpaikkaa. Aiempina kuukausina ilmoitetut työpaikat mukaan lukien tammikuussa oli avoinna yli 7 190 työpaikkaa. Työpaikkoja ilmoitettiin avoimeksi eniten prosessityössä, ravintola-alalla, hoiva- ja terveyspalveluissa, myyntityössä sekä siivous- ja rakennusalalla.

Työtehtävien räätälöinti auttaa rekrytoinnissa

Työvoiman kysyntä on Lapissa edelleen aiempiin vuosiin verrattuna vilkasta. Useilla aloilla on vaikeuksia löytää työntekijöitä. Toisaalta työttömiä työnhakijoita on edelleen 8 400.

Työvoimahaasteen ratkaiseminen vaatii monenlaisia toimenpiteitä, palveluita sekä laaja-alaista yhteistyötä. Mikäli sopivaa työntekijää ei löydy, kannattaa työnantajan hyödyntää tarjolla olevat palvelut muun muassa työnhakijan osaamisen kehittämiseksi tai harkita työtehtävien uudelleenmuotoilua.

- Meillä on hyviä kokemuksia siitä, miten moninaisuus työyhteisöissä on heijastunut myönteisesti yhteisöllisyyteen ja tuottavuuteen. Työnhakijoilla on monenlaista osaamista, koulutusta ja työkokemusta. Työtehtäviä räätälöimällä työnantajat ovat löytäneet tarvitsemiansa työntekijöitä, kannustaa Lapin ELY-keskuksen johtaja Marja Perälä alueen yrityksiä.

Lapin ELY-keskuksen tammikuun 2023 työllisyyskatsaus löytyy kokonaisuudessaan selainversiona ja pdf-muodossa osoitteesta: https://www.temtyollisyyskatsaus.fi/Lappi.aspx

Seuraava työllisyyskatsaus (helmikuu 2023) julkaistaan 21.3.2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus:


Johtaja Marja Perälä, 0295 037 050
Yksikön päällikkö Satu Huikuri, 0295 037 049


Lapin työ- ja elinkeinotoimisto:


Johtaja Tiina Keränen, 0295 039 636

Kuvat

Lapin työllisyyskatsaus, koonti. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lapin työllisyyskatsaus, koonti. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme