Lappeenrannan Ylämaalle poikkeuslupa koirasusilauman pyyntiin

Jaa
Suomen riistakeskus on myöntänyt Lappeenrannan Ylämaalle poikkeusluvan koirasusilauman pyyntiin ajalle 11.2.– 3.3.2023. Poikkeuslupa on kohdennettu aluetta reviirinään käyttävään kahdeksan eläinyksilön laumaan susikannan geenipuhtauden suojelemiseksi.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tammikuussa 2023 tekemien DNA-analyysien perusteella Lappeenrannan Ylämaan laumassa on ainakin neljä koirasutta. Tulos pohjautuu marras-joulukuussa 2022 Ylämaalta kerättyihin uloste- ja karvanäytteisiin.

Maa- ja metsätalousministeriö on linjannut susikannan hoitoa osallistaen hyväksytyssä Suomen susikannan hoitosuunnitelmassa. Hoitosuunnitelman mukaisesti risteymäyksilöt poistetaan luonnosta Suomen riistakeskuksen myöntämällä poikkeusluvalla.

Maa- ja metsätalousministeriö vetosi tammikuussa 2023 paikallisiin metsästäjiin, jotta he hakisivat pikaisesti lupia koirasusien poistamiseksi. Näin vältettäisiin koirasusien leviäminen muualle Suomeen. Myös Luke pitää koirasusien poistamista tärkeänä.

Poikkeuslupa on susikannan geenipuhtauden suojaamiseksi asetettu koskemaan koko laumaa, koska koirasutta on käytännössä mahdoton erottaa sudesta pelkästään ulkoisten tuntomerkkien perusteella. Koirasusi on säädetty Suomessa haitalliseksi vieraslajiksi.

Koirasusia sisältävän lauman poistaminen ei haittaa susikannan suotuisan suojelutason säilyttämistä tai sen saavuttamista lajin luontaisella levinneisyysalueella.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus – Kaakkois-SuomiTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus – Kaakkois-Suomi