Lapin kauppakamari

Lappi on kokoansa suurempi vientimaakunta – Matkailu tulee nähdä tärkeänä osana vientituloja

Jaa
Lappi on vientivetoinen maakunta, jossa potentiaalisilla vientiyrityksillä on merkittäviä kasvuhaluja. Haasteina kansainvälisen viennin tiellä ovat yleinen taloustilanne ja työvoiman saatavuus. Kansainvälisen matkailun vientiarvon arvioidaan olevan jopa 520 miljoonaa euroa.
Tornion satama. Kuva: Lapin materiaalipankki | Studio Artica
Tornion satama. Kuva: Lapin materiaalipankki | Studio Artica

Lapin kauppakamari teetätti vientiselvityksen, jossa selvitettiin Lapin viennin nykytilaa ja mahdollisuuksia. Yleisesti Lapin voidaan sanoa olevan kokoansa suurempi vientimaakunta. Lapissa asuu noin 3 % maan väestöstä, mutta Lappi tuottaa noin 7 % Suomen viennistä. Vajaa kolmannes vientitoimintaa harjoittavista yrityksistä kertoo viennin tai ulkomaisten asiakkaiden osuuden olevan liikevaihdosta yli 70 prosenttia vuonna 2022. 

Lapissa ollaan kasvuhaluisia 

Kyselyyn vastanneista lappilaisista, potentiaalisista vientiyrityksistä yli 80 % hakee maltillista tai voimakasta kasvua. Voimakkaasti kasvuhaluisia yrityksiä oli eniten teollisuus- ja kaivostoiminnassa. Jotta kasvu mahdollistuisi, yritykset näkivät eniten kehitettävää markkinoinnissa ja myynnissä.  

– Lappilaiset yritykset haluavat kasvaa kansainvälisessä liiketoiminnassa. Kyselyyn vastanneista 40 prosenttia suunnittelee viennin tai myynnin aloittamista uusiin kohdemaihin. Olisi kuitenkin hyvä, jos kansainvälistymispalvelut tavoittaisivat lappilaiset yritykset paremmin. Puolet vastaajista ei ollut hyödyntänyt palveluita, vaikka kasvuhalukkuus on kovaa, Lapin kauppakamarin kansainvälisten asioiden asiantuntija Antti Eteläaho summaa. 

Selvitystyön tuloksena Lapin vahvuuksiksi vientitoiminnassa näyttäytyivät kansainvälisen asiakaskunnan globaalius ja Lapin yritysten hyvä ymmärrys kysyntätrendeistä sekä kilpailutilanteesta. Heikkoutena on kansainvälisten tukipalveluiden vähäinen käyttö. Lapin mahdollisuudet ovat yritysten kasvuhalukkuudessa, mutta uhkakuvia syntyy työvoiman heikosta saatavuudesta, globaalista taloustilanteesta sekä energiakriisin ja yleisesti kansainvälisten kriisien vaikutuksista kansainväliseen liiketoimintaan. 

Matkailun vahvempi asemointi vientituotteeksi korostaisi entisestään Lappia vientimaakuntana 

Vientiselvityksessä pyydettiin erikseen arvioimaan Lapin matkailun kansainvälistä liikevaihtoa. Lisäksi haluttiin selvittää, miten matkailutuloja voitaisiin laskea mukaan maakunnan vientituloihin. 

Selvityksessä arvioidaan Lapin matkailun vientiarvon olevan jopa 520 miljoonaa euroa. Kansainvälisen matkailijan matkailukysynnän arvioidaan olevan noin tuhat euroa per saapunut matkailija. Vuonna 2022 kansainvälisiä matkailijoita oli arviolta 503 000. 

– Lapin matkailu on vahvasti kansainvälistä kauppaa, jossa rahan alkuperä on Suomen rajojen ulkopuolella. Tästä syystä matkailu tulee laskea jatkossa osaksi Lapin ulkomaankaupan tilastoja, toteaa Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Liisa Ansala. 

Nykyinen tilanne antaa Lapin elinkeinoista puutteellisen kuvan ja suurena haasteena on matkailun, erityisesti maakunnallisten, vientitilastojen tarkkuus. Selvitykseen osallistuneet yritykset kokevat matkailupalveluiden olevan tärkeä osa lappilaista vientiä, Ansala huomauttaa. 

Matkailun tarkempi laskeminen kansainväliseen vientiliiketoimintaan vahvistaisi entisestään Lapin asemaa vientimaakuntana. Selvitys arvioi Lapin tavaraviennin arvoksi 5,8 miljardia euroa vuoden 2022 osalta perustuen Lapin 7 %:n osuuteen koko maan viennin arvosta. 

Selvityksen tiivistelmä

Selvityksen toteuttivat Lapin kauppakamari ja Taloustutkimus Oy 

Selvityksen tilastokatsauksessa on tarkisteltu olemassa olevia tilastoja sekä selvitetty, mitä tietoja Lapin viennistä on selvittämättä. Selvityksessä tilastokatsauksen lisäksi tehtiin joulukuun 2022 ja tammikuun 2023 aikana kysely kansainvälisestä liiketoiminnasta lappilaisille yrityksille. Kyselyyn vastasi 70 lappilaista yritystä. 

Vientiselvitys on tehty osana Lapin kauppakamarin EAKR-rahoitteista Kasvua älykkäästä erikoistumisesta -hanketta. Hankkeella on tarkoitus tuoda esiin Lapin kansainvälisen liiketoiminnan tilaa ja kasvun mahdollisuuksia sekä tuoda esiin tärkeitä verkostoja koskien kansainvälistä liiketoimintaa. Vientiselvitys aloittaa hankkeessa tehtävien kansainvälisen liiketoiminnan julkaisujen ja tapahtumien sarjan vuoden 2023 aikana.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tornion satama. Kuva: Lapin materiaalipankki | Studio Artica
Tornion satama. Kuva: Lapin materiaalipankki | Studio Artica
Lataa
Hankerahoittajien logot
Hankerahoittajien logot
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapin kauppakamari
Lapin kauppakamari
Maakuntakatu 29-31 B
96100 Rovaniemi

https://www.lapland.chamber.fi/

Lapin kauppakamari haluaa varmistaa, että yritystoiminnalla on Lapissa kilpailukykyinen toimintaympäristö, Lappi on vetovoimainen sijoittumispaikka, ja että yrityksillä on hyvät verkostoitumismahdollisuudet sekä oikeaa tietoa elinkeinoelämän toimintaympäristöstä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin kauppakamari

Yritysverojärjestelmä on pidettävä kansainvälisesti kilpailukykyisenä – Lapin kauppakamari kannattaa erityistalousaluekokeilua  30.3.2023 08:07:00 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamari ja alueelliset kauppakamarit vetoavat, ettei yritysten verotusta kiristetä seuraavalla hallituskaudella. Pysyvälle kasvu-uralle pääsy edellyttää kauppakamarien mukaan rakenteellisiin ongelmiin tarttumista. Suomessa on oltava kansainvälisesti kilpailukykyinen toimintaympäristö ja uusia kokeiluja tarvitaan. Lapin kauppakamari kannattaakin erityistalousaluekokeilua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme