Lastensuojelun Keskusliitto / Lapsen oikeudetLastensuojelun Keskusliitto / Lapsen oikeudet

Lapsen oikeuksien viikko kutsuu pohtimaan turvallisuutta

Jaa
Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään 14.–20.11.2022. Viikon teemana on jokaisen lapsen oikeus turvallisuuteen: #MunTurvallisuus #SunTurvallisuus.

YK:n lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa aikuisia huolehtimaan siitä, että jokaisen lapsen oikeus elää ja kasvaa turvassa toteutuu. Lapsille ja nuorille turvallisuus syntyy pitkälti aikuisten teoilla: siitä, pystymmekö takaamaan heille turvallisen elinympäristön ja turvalliset ihmissuhteet. Lapsen oikeuksien viikko 2022 kutsuu jokaista pohtimaan, millaisilla teoilla itse kukin voi vaikuttaa lasten ja nuorten turvallisuuteen.

Lasten ja nuorten turvallisuutta voidaan edistää sekä suurilla, poliittisilla ratkaisuilla, että pienillä arjen teoilla. Siihen voidaan vaikuttaa esimerkiksi lainsäädännöllä, liikennesuunnittelulla, perheiden varhaisella tuella sekä kiusaamisen, syrjinnän ja väkivallan vastaisella työllä. Lapset ja nuoret itse ovat nostaneet erityisesti esille huoltaan kiusaamisesta sekä toiveitaan mielenterveyden tukemisesta. Aikuisten on kuultava nämä huolet ja vastattava niihin.

Erityisen tärkeää on, että lapset ja nuoret voivat itse osallistua keskusteluun siitä, mikä vahvistaa tai heikentää turvallisuutta. Lasten näkemysten kunnioittaminen ja vakavasti ottaminen on myös tehokas keino suojella heitä: lapsi, joka kokee, että häntä kuullaan arjen pienissä asioissa, uskaltaa avautua isoistakin huolista, kun niitä ilmenee.

Lasten ja nuorten ajatuksia turvallisuudesta tuodaan esiin Lastensuojelun Keskusliiton sivustolla 16.11. julkaistavassa Turvallisuus on... -teoksessa, jonka tekstit ovat peräisin Lapsen oikeuksien viestintäverkoston keväällä 2022 järjestämästä kirjoituskilpailusta. 7–17-vuotiaiden lasten ja nuorten kirjoituksissa turvallisuus muodostuu muista ihmisistä ja läheisyydestä, turvallisesta paikasta, kuten kodista tai koulusta, sekä luottamuksesta itseen ja muihin. Turvallisuutta heikentävät kiusaaminen, syrjintä, pelottavat tai humalaiset aikuiset, riidat sekä liikenteessä kaahailijat. Yleisimmin turvaa lapsille ja nuorille tuovat koti ja toiset ihmiset, mutta usein turvan tuoja on myös eläinystävä tai vaikkapa kirjojen maailma tai musiikki.

Jokainen aikuinen voi olla se, joka tuo jollekulle lapselle tai nuorelle turvaa.

Lapsen oikeuksien viikolla tapahtuu

Lapsen oikeuksien viikko 14.–20.11.2022 kutsuu mediaa, päättäjiä, lasten parissa työskenteleviä, vanhempia sekä lapsia ja nuoria itseään keskustelemaan siitä, millaisilla keinoilla voimme varmistaa turvallisen elämän ihan jokaiselle lapselle. Teemaviikon kampanjan tunnisteina käytetään hashtageja #MunTurvallisuus #SunTurvallisuus. Lapsen oikeuksien viikolla turvallisuutta nostetaan esille myös monenlaisissa tempauksissa ja tapahtumissa.

  • 14.11. Valtioneuvoston kanslia, lapsiasiavaltuutetun toimisto ja kansallinen lapsistrategia järjestävät Lapsen oikeuksien viikon istunnon, jota voi seurata YLE Areenasta.
  • 16.11. Lastensuojelun Keskusliitto sekä kansallinen Lapsen oikeuksien viestintäverkosto julkaisevat Turvallisuus on… -julkaisun, jossa kuullaan lasten ja nuorten omia ajatuksia turvallisuudesta.
  • 18.11. Lapsen oikeuksien kansallinen viestintäverkosto antaa yhteisen Lapsen oikeuksien viikon kannanoton lasten ja nuorten turvallisuudesta.
  • 18.11. Tuhannet työpaikat osallistuvat Lapset mukaan töihin -päivään.
  • 20.11. Vietetään YK:n Lapsen oikeuksien päivää ja liputetaan lapsille.

Lisää tietoa Lapsen oikeuksien viikosta, lapsen oikeuksista sekä turvallisuusteemasta löytyy sivustolta www.lapsenoikeuksienviikko.fi.

YK:n Lapsen oikeuksien sopimus

  • YK:n lapsen oikeuksien sopimus hyväksyttiin YK:n yleiskokouksessa 20.11.1989. Se on maailman laajimmin ratifioitu ihmisoikeussopimus ja sen ulkopuolella on tällä hetkellä maailman maista vain Yhdysvallat.
  • Suomessa YK:n lapsen oikeuksien sopimus tuli voimaan vuoden 1991 alusta.
  • Lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa sen ratifioineita valtioita huolehtimaan lapsen oikeuksien toteutumisesta sekä tiedottamaan niistä kansalaisille.
  • Lapsen oikeuksien päivää vietetään vuosittain 20.11., joka on Suomessa myös vakiintunut liputuspäivä.
  • Lapsen oikeuksien teemaviikon järjestää Lapsen oikeuksien viestintäverkosto, jota koordinoi Lastensuojelun Keskusliitto ja ohjaa lapsiasiavaltuutettu. Viikon tavoitteena on edistää YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta.

Lue lisää:

Lisätietoja ja materiaalipyynnöt ennakkoon:

Viestintäasiantuntija Laura Sareskoski, laura.sareskoski@lskl.fi, p. 050 310 3086

Johtaja (viestintä ja vaikuttaminen) Juuli Hurskainen, juuli.hurskainen@lskl.fi, p. 050 3533 480

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Lastensuojelun Keskusliitto / Lapsen oikeudet
Armfeltintie 1
00150 HELSINKI

+358 (0) 9 3296 011https://www.lapsenoikeudet.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lastensuojelun Keskusliitto / Lapsen oikeudet

Jokaisella lapsella on väliä – Lapsen oikeuksien sopimus takaa oikeuden hyvään kohteluun17.11.2021 07:28:55 EET | Tiedote

Jokaisella lapsella on oikeus tulla kohdelluksi hyvin ja saada osakseen huolenpitoa sekä suojaa väkivallalta ja välinpitämättömältä kohtelulta. Kiusaaminen, syrjintä ja kouluväkivalta ovat edelleen liian yleisiä ongelmia, joilla on vakavia seurauksia lapsille ja nuorille sekä kustannuksia myös yhteiskunnalle. Lapset ja nuoret eivät aina ole tietoisia omista oikeuksistaan, eivätkä välttämättä tunnista, jos heitä kohdellaan väärin.

Lapsilla ja nuorilla on oikeus tulevaisuuteen18.11.2020 07:00:00 EET | Tiedote

Poikkeusoloissa ja niiden jälkeisissä toimissa lasten ja nuorten oikeudet ja heidän erityinen asemansa jäävät helposti sivurooliin. Pandemian hillitsemiseksi tehdyt päätökset vaikuttavat kuitenkin merkittävästi heidän oikeuksiensa toteutumiseen. Erityisesti heikommassa asemassa olevien lasten ja nuorten tilanne voi vaarantua merkittävästi. Päätöksiä tehtäessä on huolehdittava siitä, että lasten ja nuorten usko ja oikeus tulevaisuuteen säilyy. Lapsen oikeuksien viestintäverkosto on julkaissut tänään kannanoton lasten ja nuorten oikeudesta tulevaisuuteen ja tulevaisuususkoon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme