Digi- ja väestötietovirasto

Lapsen täysi-ikäistyminen herättää vanhemmissa ylpeyttä, haikeutta ja huolestuneisuutta – täysi-ikäistyvät tarvitsevat tukea asioidensa hoitamiseen

Jaa

Tuoreen kyselyn mukaan vanhemmista 64 prosenttia koki ylpeyttä nuoren täysi-ikäistymisestä, mutta 25 prosenttia tilanne myös huolestutti. Kysely tehtiin vuoden 2023 aikana 18 vuotta täyttävien nuorten huoltajille.

Kysely toteutettiin loppuvuodesta 2022 ja siihen vastasi 1 000 huoltajaa. Kysely on osa Digi- ja väestötietoviraston, Verohallinnon, poliisin, Kelan, Ohjaamoiden ja Traficomin yhteistä kampanjaa, jolla tuetaan aikuistuvia nuoria ja heidän perheitään itsenäisen elämän alkuun.

Tänä vuonna yli 58 300 suomalaisnuorta täyttää 18 vuotta. Nuoren täysi-ikäistyminen on odotettu ja merkittävä hetki nuorille ja heidän perheilleen. Sen myötä nuorelle siirtyy vastuita ja velvollisuuksia, joita aiemmin on kantanut perheen huoltaja. Tuore kyselytutkimus selvitti, että reilusti yli puolet huoltajista on ennen kaikkea ylpeitä täysi-ikäistyvistään, mutta samaan aikaan yli puolet (54 %) heistä kokee tilanteen haikeana.

Neljännes vanhemmista on huolissaan nuoren itsenäistymisestä

Jopa neljännes (25 %) vastaajista kertoo lisäksi olevansa huolestunut muutoksesta. Huoltajat uskovat monien itsenäistymiseen, taloudenpitoon ja elämänhallintaan liittyvien asioiden haastavan nuoria. He arvioivat, että nuoret tarvitsevat alkuvaiheessa paljon tukea etenkin sähkösopimuksen (77 %), kotivakuutuksen (76 %) ja asuntolainan (75 %) kanssa sekä veroasioiden hoitamisessa (72 %) ja asumis- tai opiskelutukien haussa (63 %).

Vähemmän tukea huoltajat arvioivat nuorten tarvitsevan esimerkiksi passin hakemisessa (41 %) ja kodin kunnossapidossa (43 %). Huoltajista lähes kaikki uskovat nuorten käyttäytyvän vastuullisesti niin verkossa (90 %), liikenteessä (89 %) kuin alkoholin käytön kanssakin (84 %).

“Tulokset tukevat ajatusta, joka meillä on ollut tiedon ja opastuksen tarpeesta muutostilanteessa. Samalla vastaukset auttavat meitä ohjaamaan ja kehittämään toimintaamme edelleen. Henkilökohtaisesti olen myös erittäin ilahtunut siitä, että vanhemmat kertovat olevansa ennen kaikkea ylpeitä aikuistuvista lapsistaan. Niin olen minäkin omasta nollanelosestani”, sanoo viestintäjohtaja Liinu Lehto Digi- ja väestötietovirastosta.

Muutoksesta keskustellaan lähes kaikissa perheissä – tukea tarjolla myös Suomi.fissä ja Ohjaamoissa

Lähes kaikki huoltajat (97 %) kertovat keskustelleensa nuorten kanssa täysi-ikäistymiseen liittyvistä asioista. Erittäin paljon keskustelua on käynyt 22 prosenttia vastaajista ja jonkun verran 54 prosenttia vastaajista. Uusia asioita opettelevalle nuorelle huoltaja onkin tärkeä tukija, jonka vuoksi kodin keskusteluyhteyttä kannattaa pitää yllä.

Muutos herättää perheissä myös monenlaisia tunteita. Yhtä arvokasta keskustelu ja sen jatkuminen ovatkin tilanteessa haikeutta kokeville huoltajille, joista neljännes kertoo olevansa huolissaan roolinsa pienenemisestä lapsen elämässä ja viidennes (22 %) siitä, etteivät he enää tiedä mitä lapsen elämässä tapahtuu.

“Täysi-ikäistymistä ajatellaan monesti pelkästään nuoren asiana, mutta käytännössä muutos voi olla merkittävä koko perheelle. Pyrimme omalta osaltamme helpottamaan tilannetta kannustamalla perheitä keskusteluun, mutta myös tarjoamalla tietopaketin 18-vuotta täyttäville Suomi.fissä”, kertoo Lehto.

Digi- ja väestötietoviraston, Poliisin, Veron, Kelan ja Traficomin yhteinen kampanja täysi-ikäistyville toteutetaan tänä vuonna neljättä kertaa. Sen tarkoituksena on tavoittaa erityisesti vuoden 2023 aikana 18 vuotta täyttävät nuoret mm. informatiivisen onnittelukortin sekä sosiaalisen median avulla. Kampanja ohjaa nuoret ja heidän huoltajansa hakemaan tietoa Suomi.fi/18v-sivuilta

Tietoa kyselystä

Kyselyyn vastasi 1 000 vuosina 2004 ja 2005 syntyneiden lasten huoltajaa. Otos on valtakunnallisesti edustava sukupuolen ja asuinalueen mukaan. Tutkimuksen toteutti Digi- ja väestötietoviraston toimeksiannosta Norstat Finland, ja tiedot kerättiin yrityksen kuluttajapaneelissa NorstatPanelissa 1.12.–11.12.2022. Kohderyhmänä olivat täysi-ikäistyvän tai juuri täysi-ikäistyneen lapsen vanhemmat.

Viranomaisten vinkkejä täysi-ikäistyville ja heidän huoltajilleen osoitteessa suomi.fi/18v

Tutkimuksen tuottamat tiedot otetaan huomioon viranomaisviestinnän ja palveluiden suunnittelussa ja kehittämisessä mukana olevissa organisaatioissa. Tutkimuksen ja kampanjan tuotannosta vastaa Digi- ja väestötietovirasto yhdessä mukana olevien kumppaneidensa Poliisin, Veron, Kelan ja Traficomin kanssa.

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)http://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.

http://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Important reminder for voters: Almost one million Finns receive a notification of their right to vote in general elections electronically1.2.2023 07:02:00 EET | Press release

Already nearly one million voters will receive a notification of their right to vote in general elections electronically this year. The notification comes electronically to all those entitled to vote who use Suomi.fi Messages. However, not all recipients of an electronic notification remember or notice that they receive the notification electronically.

Viktig påminnelse till röstberättigade: Nästan en miljon finländare får en elektronisk notifikation om sin rösträtt i riksdagsvalet1.2.2023 07:01:00 EET | Tiedote

Redan nästan en miljon röstberättigade får i år en notifikation om sin rösträtt i riksdagsvalet i elektronisk form. En elektronisk notifikation skickas till alla röstberättigade som använder Suomi.fi-meddelanden. Alla som tar emot en elektronisk notifikation kommer dock inte ihåg eller märker att de får notifikationen elektroniskt.

Tärkeä muistutus äänioikeutetuille: Lähes miljoona suomalaista saa ilmoituksen äänioikeudestaan eduskuntavaaleissa sähköisesti1.2.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Jo lähes miljoona äänioikeutettua saa tänä vuonna ilmoituksen äänioikeudestaan eduskuntavaaleissa sähköisessä muodossa. Ilmoitus tulee sähköisenä kaikille niille äänioikeutetuille, joilla on käytössä Suomi.fi-viestit. Kaikki sähköisen ilmoituksen vastaanottajat eivät kuitenkaan muista tai huomaa, että he saavat ilmoituksen sähköisenä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme