Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Lapsia suojellaan yhteistyössä – kouluilla tärkeä rooli

Jaa

Yhteinen lasten suojelu vaatii koulun ja lastensuojelun työntekijöiltä entistä tiiviimpää yhteydenpitoa, painottaa Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia. Opettajien sekä muiden lasten ja nuorten kanssa työskentelevien ammattilaisten on mahdollisimman matalalla kynnyksellä otettava yhteyttä lastensuojeluun, jos lapsesta herää huoli.

- Lapsen kannalta on tärkeää, että ammattilaiset pystyvät riittävän varhain arvioimaan hänen tilanteensa ja palveluntarpeensa. Tämän vuoksi kynnystä lastensuojeluilmoituksen tekemiseen on pyritty madaltamaan, sanoo Talentian erityisasiantuntija Alpo Heikkinen.

Esimerkiksi opettajilla on velvollisuus tehdä lastensuojeluilmoitus viipymättä, jos huolestuu lapsesta. Ilmoitusta ei voi tehdä anonyymisti, sillä opettajilla on ilmoitusvelvollisuus. Huoltajalla ja lapsella on oikeus tietää, kuka ilmoituksen on tehnyt.

Jos ei ole varma, pitääkö ilmoitus tehdä, voi neuvoa kysyä lastensuojelusta kertomatta lapsen henkilöllisyyttä. Ilmoitusvelvollisuuden voi myös täyttää ottamalla yhteyttä sosiaalihuoltoon yhdessä lapsen tai hänen huoltajansa kanssa.

Lastensuojeluilmoituksen tekeminen kuuluu opettajien ammattitaitoon

- Vuoropuhelun koulun ja lastensuojelun välillä on tärkeää toimia hyvin. Opettajien on myös syytä muistaa, että lastensuojeluilmoituksia pitää tehdä uudestaan, jos lapsen tilanne pysyy huolestuttavana eikä osoita paranemisen merkkejä. Ja aina voi soittaa lastensuojeluun ja kysyä, miten lapsen asia edistyy, Heikkinen sanoo.

Lastensuojeluilmoituksen tekeminen kuuluu osaksi opettajien ammattitaitoa. Rehtorien pitää huolehtia siitä, että opettajilla on tähän selkeät toimintaohjeet.

- Asiasta voidaan tarvittaessa järjestää koulutusta yhteistyössä sosiaalitoimen kanssa. Myös oppilashuoltoryhmissä voidaan yleisesti käsitellä ilmoitusten tekemistä, Heikkinen sanoo.

Heikkinen kuitenkin muistuttaa, että lastensuojelulain mukaan lastensuojeluviranomaisille ei synny velvoitetta raportoida salassa pidettävää tietoa muille lapsen kanssa työskenteleville ammattilaisille.

Viranomaiset harkitsevat tapauskohtaisesti, minkä verran lapsen edun näkökulmasta tarvitaan moniammatillista yhteistoimintaa ja informaation jakamista yhteistyökumppaneille ja läheisille lain asettamilla reunaehdoilla.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI

Vaihde: +358 9 3158 6000, toimisto@talentia.fihttps://www.talentia.fi

Ammattijärjestö Talentia ajaa ja valvoo korkeasti koulutettujen sosiaalialan ammattilaisten palkkauksellisia ja ammatillisia etuja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Koko toimeentulotuen siirto Kelalle vaarantaisi heikoimmassa asemassa olevien oikeudet15.2.2021 07:00:00 EETTiedote

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia vastustaa ajatusta, että koko toimeentulotuki siirtyisi jatkossa Kelalle. Nykyisin Kela huolehtii perustoimeentulotuesta ja kunnat vastaavat ehkäisevästä ja täydentävästä toimeentulotuesta. Kelan entinen pääjohtaja Elli Aaltonen ja julkisoikeuden dosentti Matti Muukkonen ovat esittäneet, että Kela huolehtisi jatkossa toimeentulotuesta kokonaisuudessaan.

Korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäys suunnitteilla – vaikutukset arvioitava perusteellisesti3.2.2021 10:30:05 EETTiedote

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia painottaa, että suunnitelmat lisätä korkeakoulujen aloituspaikkoja tulee arvioida kokonaisvaltaisesti. Osaavan työvoiman saannin lisäksi on kiinnitettävä huomiota myös tutkintojen suorittamiseen liittyviin tekijöihin. Talentia on antanut lausunnon valtioneuvoston luonnoksesta koulutuspoliittiseksi selonteoksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme