Käpy Lapsikuolemaperheet ry

Lapsikuolemajärjestön pyhäinpäivän viesti: suruvapaa lapsensa menettäneille vanhemmille

Jaa
Lapsikuolemaperheitä edustava Käpy lapsikuolemaperheet ry muistuttaa pyhäinpäivänä, että kuolema koskettaa myös lapsiperheitä, eikä perheystävällinen yhteiskunta saa unohtaa perheitä surun ja kriisin hetkellä. Suomessa kuolee vuosittain noin 400–500 alle 18-vuotiasta lasta, joista kuolleena syntyneitä on alle 200. Käpy ry esittääkin Suomeen suruvapaata lapsensa menettäneille vanhemmille.
Kuvituskuva: Johanna Väkeväinen, Käpy ry
Kuvituskuva: Johanna Väkeväinen, Käpy ry

”Lapsensa menettäminen on yksi suurimmista suruista ja kriiseistä, minkä vanhempi voi kohdata. Lapsensa menettäneet vanhemmat tarvitsevat aikaa suremiseen, käytännön järjestelyiden hoitamiseen ja uudenlaiseen vanhemmuuteen sopeutumiseen. Heidät tulisi vihdoin huomioida yhteiskunnassa paremmin, ja tähän esitämme yhdeksi ratkaisuksi suruvapaata lapsensa menettäneille vanhemmille”, sanoo Käpy Lapsikuolemaperheet ry:n toiminnanjohtaja Susanna Uittomäki.

Tanskassa on käytössä suruvapaa alaikäisen lapsensa menettäneille. Suruvapaa on pituudeltaan enimmillään 26 viikkoa, ja suruvapaalla vanhempi on oikeutettu ansiosidonnaisen etuuteen. Suruvapaalla voi halutessaan olla myös lyhemmän ajan tai pätkissä. Malli on joustava, ja siinä on huomioitu myös epätyypillisissä työsuhteissa olevat, opiskelijat ja työttömät. Suruvapaa koskee kaikkia vanhempia.

Suru ei ole sairaus. Lapsensa menettänyt voi saada sairaslomaa esimerkiksi mielenterveysdiagnoosin turvin. Diagnoosi voi kuitenkin olla jatkossa esteenä vakuutusten saannille, työnhaussa tai adoptioprosessissa. Lapsensa menettäneet vanhemmat eivät myöskään ole tällä hetkellä yhdenvertaisessa asemassa keskenään, vaan käytännöt työpaikoilla ja yhteiskunnan eri palveluissa vaihtelevat.

Lapsensa menettäneet vanhemmat ovat jo nyt menetyksen jälkeen useita kuukausia pois töistä, tavalla tai toisella. Käpy ry teki vuonna 2019 kyselyn läheisensä menettäneiden työhön palaamisesta. Kyselyyn vastasi 557 henkilöä, joista 60 % oli lapsensa kuoleman kokeneita vanhempia. Heistä 83 % oli ollut työstään pois vähintään kuukauden lapsen kuoleman jälkeen. Neljännes (26 %) palasi töihin 1–2 kuukauden kuluttua lapsensa kuolemasta. Kolmannes (33 %) vastaajista palasi töihin vasta 3–5 kuukauden kuluttua lapsensa kuolemasta. Neljännes (24 %) vastaajista palasi töihin tätä myöhemmin.

”Kriisin hetkellä vanhemmilla tulisi olla yhdenvertaisesti taloudellisesti turvattu tila surra ja sopeutua uudenlaiseen elämäntilanteeseen. Perheystävällinen yhteiskunta ei saa unohtaa perheitä surun ja menetyksen hetkellä”, sanoo toiminnanjohtaja Uittomäki.

Lisätietoja:
Ella Keski-Panula
edunvalvonnan asiantuntija, Käpy ry
040 7023 291

Voit kysyä lapsen kuoleman kokeneita vanhempia haastateltavaksi:
Sanna Salmela
viestintävastaava, Käpy ry
sanna.salmela@kapy.fi
045 146 2456

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ella Keski-Panulaedunvalvonnan asiantuntijaKäpy Lapsikuolemaperheet ry, Käpy Barndödsfamiljerna rf

Puh:040 7023 291

Kuvat

Kuvituskuva: Johanna Väkeväinen, Käpy ry
Kuvituskuva: Johanna Väkeväinen, Käpy ry
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Käpy Lapsikuolemaperheet ry
Käpy Lapsikuolemaperheet ry
Åkerlundinkatu 3B, 4. krs.
33100 TAMPERE

http://www.kapy.fi

Vertaistukea lapsen kuoleman kokeneille kuolleen lapsen iästä ja kuolinsyystä riippumatta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Käpy Lapsikuolemaperheet ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme