Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Lasten ja nuorten digikokoelma aukeaa 9. heinäkuuta – Digikirjallisuus halutaan luontevaksi osaksi lasten ja nuorten arkea

Jaa

Lasten ja nuorten valtakunnallinen digikokoelma on nyt ensimmäistä kertaa kaikkien perheiden ja koulujen ulottuvilla koko Suomessa. Kokoelman aukeaminen perjantaina 9. heinäkuuta mahdollistaa aineistojen aikaisempaa helpomman käytön ja löydettävyyden sekä tarjoaa kouluille paremmat mahdollisuudet toteuttaa opetussuunnitelmaansa.

Jatkossa kaikki lapset pääsevät lukemaan yhdenvertaisesti kirjastojen  digikirjallisuutta. Kuva: Maarit Hohteri - Helsingin kaupunki
Jatkossa kaikki lapset pääsevät lukemaan yhdenvertaisesti kirjastojen digikirjallisuutta. Kuva: Maarit Hohteri - Helsingin kaupunki

Tähän saakka lasten ja nuorten ääni- ja e-kirjojen tarjonta kirjastoissa on ollut niukkaa, aineistot ovat olleet pirstoutuneina eri palveluissa ja tarjonta on vaihdellut eri kirjastojen välillä reippaastikin. Siksi 9. heinäkuuta avataan valtakunnallinen lasten ja nuorten digikokoelma, joka sisältää laadukkaan lasten ja nuorten suomen- ja ruotsinkielisen e- ja äänikirjallisuuden yhdellä alustalla. Kokoelma kattaa kaunokirjallisuuden lisäksi tietokirjat, mutta ei lehtiä.

Digikokoelma avataan lasten- ja nuorten kirjallisuuteen erikoistuneiden kirjastoammatilaisten rakentamalla peruskokoelmalla. Se muodostuu 95 lasten ja nuorten suomen ja ruotsinkielisestä e- ja äänikirjanimikkeestä, ja siihen hankitaan jatkuvasti uutta kirjallisuutta tarjonnan mukaan. Myös lisenssejä lisätään kysynnän mukaan. Hanke on kaksivuotinen, ja sen on rahoittanut Opetus- ja kulttuuriministeriö.

”Lasten ja nuorten lukeminen on vähentynyt, mahdollisesti digilaitteiden vaikutuksesta, ja nyt haluammekin auttaa lapsia ja nuoria löytämään digikirjallisuuden luontevaksi osaksi arkeaan. Uusi kokoelma parantaa kirjastojen digisisältöjen löydettävyyttä ja helpottaa niiden käyttöä – ja lisää myös niiden määrä. Ensiarvoisen tärkeää on lisäksi se, että kaikki pääsevät nyt yhdenvertaisesti käsiksi yhteen ja samaan kokoelmaan”, sanoo suunnittelija Marja Hjelt Yleisten kirjastojen konsortiosta.

Kirjastojen laaja ja monipuolinen digitarjonta edesauttaa lasten ja nuorten kiinnostusta kirjallisuuteen ja sitä kautta edistää lukutaidon kehittymistä. Myös koulut hyötyvät uudesta digikokoelmasta, sillä nyt kokonaiset koululuokat voivat lainata saman teoksen yhtä aikaa. Tämä ei aikaisemmin ollut mahdollista lisenssien vähyyden vuoksi.

Kokoelma toimii omalla kirjastokortilla

Kokoelma toimii Ellibs-alustalla, joka on osassa kirjastoja jo valmiiksi käytössä. Sisältöjä voi hakea ekirjasto.kirjastot.fi-palvelun kautta, ja ne toimivat älypuhelimilla, tableteilla ja tietokoneilla.

Android-, Huawei- ja iOS-laitteisiin voi maksutta ladata Ellibs-sovelluksen. Aineisto on selattavissa, lainattavissa, varattavissa ja ladattavissa myös Ellibsin verkkokirjastossa osoitteessa https://www.ellibslibrary.com/collection. Molemmissa tapauksissa kokoelmaan kirjaudutaan ja nimikkeet lainataan tai varataan kunkin kirjaston paikallisella kirjastokortilla.


Tutustu lasten ja nuorten digikokoelmaan osoitteessa https://www.ellibslibrary.com/collection.Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediayhteydenotot
Marja Hjelt
Suunnittelija, Yleisten kirjastojen konsortio
marja.hjelt@hel.fi
+358 40 6744 068

Kuvat

Jatkossa kaikki lapset pääsevät lukemaan yhdenvertaisesti kirjastojen  digikirjallisuutta. Kuva: Maarit Hohteri - Helsingin kaupunki
Jatkossa kaikki lapset pääsevät lukemaan yhdenvertaisesti kirjastojen digikirjallisuutta. Kuva: Maarit Hohteri - Helsingin kaupunki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

* * *
Helsingin kaupunginkirjasto on Suomen suurin yleinen kirjasto ja hoitaa myös yleisten kirjastojen valtakunnallista kehittämistehtävää ja Kirjastot.fi-verkkopalveluja.

Helmet on pääkaupunkiseudun kaupunginkirjastojen kirjastoverkko - Helsinki Metropolitan Area Libraries. Siihen kuuluvat Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginkirjastot.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Digitala samlingen för barn och ungdomar öppnar den 9 juli – Digital litteratur önskas bli en naturlig del av barns och ungdomars vardag6.7.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Den nationella digitala samlingen för barn och ungdomar är nu för första gången tillgänglig för alla familjer och skolor i hela Finland. Öppnandet av samlingen den 9 juli gör det möjligt att använda och hitta materialen på ett enklare sätt än tidigare samt ger skolorna bättre möjligheter att verkställa sina läroplaner.

Odes app Obotti använder artificiell intelligens för att hjälpa sina kunder att hitta något att läsa16.6.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

I Helsingfors centrumbibliotek Ode har man tagit i bruk en bokrekommendationsrobot, som hjälper en att hitta intressanta saker att läsa. Obotti rekommenderar litteratur ur Odes hyllor som motsvarar användarens egna unika smak. Obotti är ett exempel på försöken med artificiell intelligens som Helsingfors stad utför, genom vilka man vill förbättra servicen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme