Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Lasten ja nuorten digikokoelma avattiin kesällä – kustantajat lähteneet innolla mukaan lukutalkoisiin

Jaa

Heinäkuussa avattu lasten ja nuorten valtakunnallinen digikokoelma on saanut kustantajat liikkeelle: kokoelma käynnistyi miltei sadan e- ja äänikirjan laajuisena, mutta sitä on edellytykset kasvattaa jopa useaan tuhanteen kustantajien uusien sopimusten ansiosta. Lasten ja nuorten kokoelma tuo digiaineiston nyt ensimmäistä kertaa kaikkien perheiden ja koulujen ulottuville koko Suomessa ja mahdollistaa sähköisten aineistojen aikaisempaa helpomman käytön sekä löydettävyyden.

Kuva: Helsingin kaupunki - Ants Vahter
Kuva: Helsingin kaupunki - Ants Vahter

Tähän saakka lasten ja nuorten ääni- ja e-kirjojen tarjonta kirjastoissa on ollut niukkaa, aineistot ovat olleet pirstoutuneina eri palveluissa ja tarjonta on vaihdellut eri kirjastojen välillä reippaastikin. Siksi heinäkuussa avattiin valtakunnallinen lasten ja nuorten digikokoelma, joka sisältää lasten ja nuorten suomen- ja ruotsinkielisen e- ja äänikirjallisuuden yhdellä alustalla. Hanke on kaksivuotinen, ja sen on rahoittanut opetus- ja kulttuuriministeriö.

Digikokoelma avattiin lasten- ja nuorten kirjallisuuteen erikoistuneiden kirjastoammattilaisten valitsemalla peruskokoelmalla, joka muodostui 95:stä lasten ja nuorten suomen- ja ruotsinkielisestä e- ja äänikirjanimikkeestä. Kesän aikana kustantajat ovat lähteneet innokkaasti mukaan hankkeeseen, ja kirjastoilla on edellytykset laajentaa kokoelmaa jopa useaan tuhanteen nimikkeeseen. Silloin se kattaisi jo yli 60 % kaikista kuluttajille suunnatuista nimikkeistä. Sekä uudet että tutut kustantajat ovat asettaneet digikirjojaan kirjastojen ostettavaksi kokoelmaa varten.

Lasten ja nuorten kirjoihin erikoistunut Kustannus-Mäkelä on yksi niistä, joka on tehnyt sopimuksen nimikkeiden lisäämisestä digikokoelmaan.

”Olemme yksi suurimmista lastenkirjakustantamoista Suomessa ja meidät tunnetaan hyvin painetuista kirjoistamme, joten koemme tärkeäksi, että nimikkeitämme on saatavilla myös digitaalisesti”, kertoo Kustannus-Mäkelän toimitusjohtaja Atso Mäkelä.

”Liian moni lapsi ja nuori lukee liian vähän, ja me pyrimme houkuttelemaan heitä kirjojen pariin laadukkailla ja helppolukuisilla kirjoillamme. Digikokoelmaan mukaan liittyminen on luonnollista jatkumoa tälle työlle”, Mäkelä jatkaa.

Digikokoelmasta myös lainattu ahkerasti

Erityisesti äänikirjojen kuuntelijat ovat löytäneet uuden palvelun kiitettävästi: 20 lainatuimmasta kirjasta peräti 17 on äänikirjoja. Aktiivisimmat lainaajat löytyvät Pirkanmaan Piki-kirjastosta, Kanta-Hämeen Vanamo-kirjastoista sekä Päijät-Hämeen Lastu-kirjastosta.

”On ilahduttavaa huomata, että digikokoelma on löytänyt yleisönsä. Tavoitteemme onkin kohdata lapset ja nuoret heille luontevassa ympäristössä ja tuoda digikirjallisuus osaksi heidän arkeaan”, sanoo suunnittelija Marja Hjelt Yleisten kirjastojen konsortiosta.

Sisältöjä voi hakea oman kirjaston Ellibs-palvelun kautta, joka toimii älypuhelimilla, tableteilla ja tietokoneilla. Android-, Huawei- ja iOS-laitteisiin voi maksutta ladata Ellibs-sovelluksen. Aineisto on selattavissa, lainattavissa, varattavissa ja ladattavissa myös Ellibsin verkkokirjastossa osoitteessa https://www.ellibslibrary.com/collection. Molemmissa tapauksissa kokoelmaan kirjaudutaan ja nimikkeet lainataan tai varataan kunkin kirjaston paikallisella kirjastokortilla.

Lainatuimmat e- ja äänikirjat

Lasten ja nuorten digikokoelmassa 9.7.–9.8.2021:

         NIMI                                               FORMAATTI  LAINAUSMÄÄRÄ                                                                                          

 1. Yökoulu ja kadonnut opettaja

MP3

308

 1. Nellyn uudet kuviot: IceLove 1

MP3

281

 1. Lätkä-Lauri ja räpylän henki

MP3

258

 1. Paten jalkapallokirja

MP3

251

 1. Kadonnut kenttä. Pet Agents 3

MP3

246

 1. Ella ja kaverit vihdoin kolmannella

EPUB

236

 1. Keskiyön jengi

MP3

235

 1. Allu ja outo Uolevi

MP3

233

 1. Kepler62 Uusi maailma: Gaia

MP3

226

 1. Agnes ja unien avain

MP3

224

 1. Kymnaasi

MP3

224

 1. Kauhukännykkä

MP3

209

 1. Mia ja valkoinen leijona

EPUB

196

 1. Myrskynsilmä

MP3

194

 1. Julia ja Pehmoeläinten Maailmanneuvosto

MP3

192

 1. Kesämyrsky

MP3

190

 1. Sammakkoprinsessa

MP3

161

 1. Tuhatkuolevan kirous

MP3

160

 1. Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

MP3

146

 1. Isämies ja räjähtävä kakka

EPUB

141

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediayhteydenotot:
Marja Hjelt
Suunnittelija, Yleisten kirjastojen konsortio
marja.hjelt@hel.fi
+358 40 6744 068

Kuvat

Kuva: Helsingin kaupunki - Ants Vahter
Kuva: Helsingin kaupunki - Ants Vahter
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala



https://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

* * *
Helsingin kaupunginkirjasto on Suomen suurin yleinen kirjasto ja hoitaa myös yleisten kirjastojen valtakunnallista kehittämistehtävää ja Kirjastot.fi-verkkopalveluja.

Helmet on pääkaupunkiseudun kaupunginkirjastojen kirjastoverkko - Helsinki Metropolitan Area Libraries. Siihen kuuluvat Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginkirjastot.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme