MIELI Suomen Mielenterveys ry

Lasten ja nuorten harrastukset tärkeitä mielen hyvinvoinnille

Jaa

Pahentunut pandemiatilanne on avannut keskustelun myös lasten ja nuorten harrastamisen rajoittamisesta. MIELI Suomen Mielenterveys ry pitää lasten harrastusmahdollisuuksien auki pitämistä erittäin tärkeänä mielen hyvinvoinnin kannalta. Harrastaminen on mielekäs tapa viettää vapaa-aikaa ja sen rajoittaminen heikentää lasten ja nuorten mielen hyvinvointia.

Erityisesti nuorten mielenterveys on heikentynyt pandemian aikana, ja nuorten mielenterveyttä tulee kannatella ja tukea kaikilla mahdollisilla keinoilla. Korona-ajan toistuvat sulkuvaiheet harrastustoiminnassa ovat kuormittavia ja voivat johtaa siihen, että osa lapsista ja nuorista ei palaa harrastuksen pariin tauon jälkeen. Nämä lapset jäävät pitkäkestoisesti vaille yllä mainittuja harrastusten myönteisiä vaikutuksia.

- Harrastukset tukevat lapsen ja nuoren itsetunnon sekä tunne- ja vuorovaikutustaitojen kehitystä ja tarjoavat vastapainoa ja palautumista koulutyöstä, kiteyttää MIELI ry:n asiantuntijalääkäri Meri Larivaara.

Näyttääkin siltä, että harrastustoiminnan sulkemisesta koituvat mielenterveydelliset ja terveydelliset haitat ylipäänsä ovat suurempia kuin rajoituksilla saatava suojausteho lasten ja nuorten ikäryhmissä.

- Erityisesti hauraissa perheissä kasvaville lapsille ja nuorille harrastustoiminta voi olla ratkaiseva kannatteleva tekijä, jonka jääminen tauolle heijastuu kokonaisvaltaisesti lapsen tai nuoren psyykkiseen hyvinvointiin, Larivaara huomauttaa.

Syrjäytymistä ja eriarvoisuutta lisääviä vaikutuksia

Lasten ja nuorten harrastusten sulkeminen vaikuttaisi voimakkaimmin vähemmän aktiivisten harrastajien keskuudessa. Syrjäytymisen ehkäisyn ja kansanterveyden näkökulmasta tämä olisi erityisen haitallista ja lisäisi eriarvoisuutta.

- Jopa 20 000 nuorta on jo nyt jäänyt pois seuratoiminnasta, jos katsotaan aktiivisten urheilulisenssien määrää. Tämä on hälyttävän iso määrä. Tiedämme myös, että harrastaminen on monille nuorille tärkeä paikka kohdata perheen ulkopuolisia aikuisia. Lasten ja nuorten harrastusten sulkeminen tuntuukin erittäin huolestuttavalta suunnitelmalta, toteaa MIELI ry:n Nuori mieli urheilussa -hankkeen päällikkö Johannes Parkkonen.

Lasten ja nuorten harrastustoiminnan tilalle voi muotoutua muita vapaa-ajan vieton muotoja, jotka eivät ole yhtä lailla hyväksi lapsen ja nuoren kehitykselle ja kasvulle mielenterveyden näkökulmasta. Tällaista on esimerkiksi liiallinen ruutuaika tai liikunnallisen aktiivisuuden väheneminen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Asiantuntijalääkäri Meri Larivaara, MIELI Suomen Mielenterveys ry p. 044 534 0152, meri.larivaara@mieli.fi

Hankepäällikkö, Johannes Parkkonen, MIELI Suomen Mielenterveys ry, Nuori mieli urheilussa -hanke, p. 040 040 2130, johannes.parkkonen@mieli.fi

Tietoja julkaisijasta

MIELI Suomen Mielenterveys ry
MIELI Suomen Mielenterveys ry
Maistraatinportti
00240 Helsinki

(09) 615 516https://mieli.fi/

MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme