Vaasan kaupunki - Vasa stad

Lasten mielipiteillä on merkitystä: Vaasassa testataan lasten raatia

Jaa
Lasten raati ja lasten vaikuttamispäivä ovat Vaasan kaupungin uusia työkaluja, joilla vahvistetaan alakoulu- ja päiväkoti-ikäisten lasten vaikuttamismahdollisuuksia.
Kuva: Vaasan kaupunki / Mikael Matikainen
Kuva: Vaasan kaupunki / Mikael Matikainen

Vaasalaisten lasten näkökulmia, mielipiteitä ja ideoita pystytään jatkossa paremmin hyödyntämään kaupungin hankkeissa ja toimenpiteissä. Lasten raadilla ja vaikuttamispäivillä lasten näkökulmia tuodaan osaksi suunnittelua ja päätöksentekoa.

- Lasten raati on alakoululaisille ja päiväkoti-ikäisille lapsille tarkoitettu vaikuttamiskanava, jossa kaupungin ajankohtaisiin hankkeisiin liittyviä kysymyksiä tuodaan lasten keskusteltavaksi ja ideoitavaksi, kertoo suunnittelija Anni Toivanen.

Lasten raadin pilottikierros järjestetään maaliskuussa 2023. Siinä ovat mukana Onkilahden yhtenäiskoulun ja Vikinga skolan 5A-luokat sekä Pikku Kasarmin päiväkoti.

Keväällä ideoidaan ravilaakson taideleikkivälinettä ja lastenkulttuurifestivaalia

Lasten raati järjestetään kunkin ryhmän omassa luokassa ja sitä vetävät yhdessä kaupungin työntekijä ja ryhmän oma opettaja.

Maaliskuun pilottikierroksella lasten näkemyksiä kerätään seuraavista ajankohtaisista aiheista:

  • Ravilaakson torin taideleikkiväline
  • Lapsiystävällinen kunta -mallin toimenpiteet
  • Lätäkkö-lastenkulttuurifestivaali
  • Vaasan kaupungin kulttuurikasvatussuunnitelma

- Tarkoituksena on, että kaikki Vaasan seudun alakoulut ja päiväkodit voivat hakea lasten raatiin mukaan tulevina vuosina, Toivanen kertoo.

Lasten vaikuttamispäivässä tutustutaan päätöksentekoon

Lasten vaikuttamispäivässä koululaiset vierailevat Vaasan hallintotalolla tutustumassa kunnan päätöksentekoon sekä erilaisiin vaikuttamismahdollisuuksiin.

- Pilottikierroksella loka-marraskuussa 2022 mukana olivat Onkilahden yhtenäiskoulun ja Vikingan koulun 5A-luokat. Viidesluokkalaiset pääsivät kertomaan omia näkemyksiään Onkilahden puiston kehittämisestä, Toivanen kertoo.

Lapset toivoivat puistoon muun muassa koripallokenttää, isompaa trampoliinia ja pulkkamäkeä. Lasten ideat otetaan huomioon puiston suunnittelussa.

- Otimme syksyllä talteen kaikki lasten ideat, ja osa niistä voidaan toteuttaa myös muissa kaupungin kehityskohteissa, Toivanen kertoo.

Lasten vaikuttamispäivä järjestetään jatkossa vuosittain loka-marraskuussa.

Vaasa mukana lapsiystävällinen kunta -mallissa

Vaasan kaupunki on mukana UNICEFin lapsiystävällinen kunta –mallissa.

- Lasten oikeuksiin kuuluu, että jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus tulla kuulluksi ja päästä vaikuttamaan häntä koskeviin asioihin. Lasten kuuleminen on siis myös lapsiystävällisen kunnan kehittämistyössä erittäin tärkeää, Toivanen korostaa.

Lasten vaikuttamismahdollisuuksien parantaminen on myös kirjattu Vaasan kaupungin osallistumisohjelmaan.

Lasten raatia ja lasten vaikuttamispäivää on kehitetty Asukasenerginen Vaasa –hankkeessa, joka on Ympäristöministeriön Kestävä kaupunki –ohjelman osarahoittama.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

suunnittelija Anni Toivanen, puh. 0406211152, anni.toivanen@vaasa.fi

Kuvat

Kuva: Vaasan kaupunki / Mikael Matikainen
Kuva: Vaasan kaupunki / Mikael Matikainen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa on helppo olla onnellinen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Färgglad konst från fem decennier – textilkonstnären Kaarina Heikinheimo målar med tråd30.3.2023 13:00:00 EEST | Tiedote

Konstnären Kaarina Heikinheimo från Vasa är känd som en textilkonstnär, vars konstnärliga bana sträcker sig över fem decennier. Hon har gjort experimentella verk, ofta i stor skala. Som konstnär målar hon med tråd, utöver den traditionella lintråden använder hon även t.ex. koppartråd eller glastråd. Motiven till de glatt färgsprakande konstverken sträcker sig från havet och skogen till vardagliga föremål som prinsesstårtor och karameller.

Värikästä taidetta viideltä vuosikymmeneltä – vaasalainen tekstiilitaiteilija Kaarina Heikinheimo maalaa langalla30.3.2023 13:00:00 EEST | Tiedote

Vaasalainen taiteilija Kaarina Heikinheimo tunnetaan tekstiilitaiteilijana, jonka taiteellinen ura ulottuu yli viidelle vuosikymmenelle. Hän on toteuttanut kokeellisia teoksia usein suuressa mittakaavassa. Taiteilijana hän maalaa langalla, joka perinteisen pellavan lisäksi voi olla esimerkiksi kuparilankaa tai lasilankaa. Värikkäiden ja ilottelevien teosten aiheet ulottuvat merestä ja metsästä arkisiin esineisiin, kuten prinsessakakkuun ja karamelleihin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme