Instrumentarium

Lasten näkö heikkenee – uudenlaista apua saatavilla

Jaa

Lasten likinäköisyys on yhä yleisempää. Lähes kolmasosa koko maailman väestöstä ei näe kauas ilman näönkorjausta. On ennustettu, että vuonna 2050 puolet maailman väestöstä on likinäköisiä. Muutosta on kuitenkin mahdollista hidastaa erityisellä piilolinssillä.

Lasten likinäköisyys yleistyy Suomessa, kuten muuallakin maailmassa. Tarkkaa syytä likinäköisyyden yleistymiselle ei ole tiedossa. Taustalla on kuitenkin todennäköisesti lähinäön käytön lisääntyminen ja ulkoilun vähentyminen, jotka molemmat ovat seurausta muun muassa lisääntyneestä mobiililaitteiden käytöstä.

Myös perinnöllisillä tekijöillä on roolinsa, sillä likinäköisten vanhempien lapset ovat muita todennäköisemmin itsekin likinäköisiä.

Voimakas likinäköisyys muokkaa silmämunan muotoa. Fysiologisten muutosten lisäksi likinäköisyys voi vaikuttaa myös lapsen itsetuntoon.

Lasten likinäköisyyden yleistymistä on tutkittu runsaasti, ja on yritetty löytää keinoja muutoksen pysäyttämiseen. Silmälaseilla tai tavallisilla piilolinsseillä likinäköisyyden etenemistä voidaan hidastaa noin kymmenen prosenttia.

Piilolinssi hidastaa lapsen likinäköisyyden kehittymistä

Piilolinssivalmistaja CooperVisionin MiSight on ensimmäinen tutkittu ja hyväksytty myopiaa eli likinäköisyyttä hoitava piilolinssi. Sen teknologia perustuu linssin reuna-alueilla oleviin epätarkkuusalueisiin, jotka vähentävät silmämunan epänormaalia pituuskasvua ja näin estävät likinäköisyyttä kehittymästä niin suureksi kuin se kasvaisi ilman korjausta.

Kyseessä on pehmeä, kertakäyttöinen hydrogeelilinssi, jota käytetään suurin osa hereilläoloajasta. Tulokset ovat sitä parempia, mitä nuorempana käytön aloittaa.

MiSight-piilolinssiä on kehitetty kymmenen vuoden ajan ja tutkittu kliinisesti kolme vuotta. Tutkimukseen osallistui 200 lasta, joista 98 prosentilla näön heikkeneminen hidastui merkittävästi. Miinusta oli keskimäärin 59 % vähemmän verrattuna tavallisen yksitehopiilolinssin käyttäjiin.[1]

Jyväskylän alueen Instrumentariumeissa on karttunut kokemusta MiSight-piilolinssistä.

– Likinäköisyys yleistyy selkeästi. On hienoa, että likinäköisyyttä voidaan ennaltaehkäistä, eikä vain korjata sitten, kun muutoksia on jo tapahtunut, kertoo Instrumentariumin optikko Lauri Knuutti, joka on erikoistunut piilolinsseihin.

Knuutin mukaan linssin käyttö olisi parasta aloittaa 8–12-vuotiaana. Haittavaikutuksia ei ole havaittu, ja piilolinssin hinta on vertailukelpoinen tavallisiin kertakäyttöisiin piilolinsseihin.

– MiSight-linssin käyttökokemukset ovat olleet pääosin todella hyviä, ja alustavien kokemusten perusteella näyttää siltä, että piilolinssi hidastaa merkittävästi likinäköisyyden etenemistä. Valtaosa lapsista oppii käyttämään piilolinssejä, kunhan heidät opastaa alkuun, Knuutti jatkaa.

Osoitelähde: Terveystoimittajat ry

[1] https://coopervision.com/our-company/news-center/press-release/three-year-study-indicates-pioneering-contact-lens-therapy. Viitattu 17.5.2018.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Instrumentarium
Instrumentarium
PL 6
02631 Espoo

0201 70 7000http://www.instru.fi/

Instrumentarium
Silmien hyvinvoinnista huolehtiminen on meille kunnia-asia. Tänä päivänä Instrumentarium-myymälöitä on Suomessa 147 ja Virossa 20. Myymälöissämme ympäri Suomen palvelee yli 200 asiantuntevaa optikkoa ja jokaisesta myymälästämme löytyy myös silmälääkärin vastaanotto. Panostamme vahvasti myös optikkojen ja optisten myyjien kehysasiantuntijuuteen muun optisen tietämyksen lisäksi. Pääkaupunkiseudulla ja Kouvolassa tarjoamme lisäksi ensiluokkaisia silmäsairaalapalveluita, jotka tuotamme yhteistyössä Silmäsairaala Valon kanssa. www.instru.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Instrumentarium

Retromallit ja samppanjan sävyt – tältä näyttävät silmälasien kehystrendit syksyllä 20195.9.2019 08:40:52 EESTTiedote

Syksy 2019 tuo silmälasikehystrendeihin uusia suosikkeja menneiltä vuosikymmeniltä. Katukuvassa tulevat näkymään niin suuret 70-luvun neliömallit kuin myös 90-luvun nostalgiaa. Läpikuultavuus ja metalli jatkavat trendien kärjessä, ja väreissä toistuvat vaalean ja vihreän eri sävyt. Kokosimme Instrumentariumilla liitteenä löytyvään trendikatsaukseen syksyn 2019 valloittavat kehystrendit. Tutustu ja ihastu!

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme