Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Lastensuojelulain mukaisten määräaikojen noudattamisesta muodostuu haasteita hyvinvointialueille

Jaa
Kunnat ovat vastanneet THL:n kyselyyn lastensuojelulain mukaisten käsittelyaikojen toteutumisesta. Etelä-Suomen aluehallintovirastossa käsiteltiin 18 kunnan vastaukset valvonta-asiana. Valvonnalla pyritään varmistamaan se, että jokaisen asiakkaan asia käsitellään lain rajaamassa määräajassa.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on valvonut alueen kuntien lastensuojelulain mukaisten määräaikojen toteutumista. Kunnat vastasivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) lakisääteiseen lastensuojelun määräaikakyselyyn, joka koski ajanjaksoa 1.10.2021–31.3.2022. Aluehallintovirasto käsitteli valvonta-asiana vastaukset niistä kunnista, joissa lastensuojelulain mukaiset määräajat olivat ylittyneet. Määräaikoja ylittäneiden kuntien määrä lisääntyi Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueella edellisiin tarkasteluajanjaksoihin verrattuna.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueella valvonta-asiana käsiteltiin 18 kunnan tai kuntayhtymän vastaukset. Kuuden kunnan osalta määräaikojen ylitykset olivat kohtuullisen pieniä, ja tilanne oli saatu THL:n määräaikakyselyyn vastaamisen jälkeen korjattua tai korjaamiseen oli ryhdytty riittävin toimenpitein. Useimmilla näistä kunnista ei ollut ylityksiä myöskään aiemmalla tarkasteluajanjaksolla.

Aluehallintovirasto kiinnitti seitsemän kunnan tai kuntayhtymän huomiota lastensuojelun määräaikojen noudattamiseen ja osassa myös määräaikojen tilastoinnin oikeellisuuteen ja luotettavaan raportointiin. Useassa kunnassa toistuivat palvelutarpeen arvioinneista tehdyt väärät sekä puutteelliset merkinnät tietojärjestelmissä. Ne tuottavat vuosittain väärää tietoa määräaikakyselyyn ja siten myös tarpeettomia valvontatoimia.

Tarkasteluajanjaksolla korostuivat kunnat, joissa tilanne on toistunut useamman kerran, eikä lastensuojelulain mukaisia määräaikoja ole saatu toimenpiteistä huolimatta lainmukaisiksi. Aluehallintovirasto antoi vakavan huomautuksen Lohjan kaupungille, Vantaan kaupungille sekä Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymälle. Näissä kunnissa korostuivat sosiaalityöntekijöiden rekrytointivaikeudet ja kelpoisuusehdot täyttävien työntekijöiden puute. Vaikka kunnissa oli lisätty sosiaalityöntekijöiden resurssia lisääntyneen työmäärän vuoksi, virkoihin ei ollut saatu kelpoisuusehdot täyttäviä ammattihenkilöitä, vaan arviointeja tehtiin osin tilapäisten ja määräaikaisten työntekijöiden turvin. Osaan vakansseista ei ollut saatu lainkaan työntekijöitä. Ylitykset lakisääteisissä määräajoissa olivat näiden kuntien ja kuntayhtymien osalta merkittäviä. Huomautuksen saivat lisäksi Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä ja Porvoon kaupunki.

Aluehallintovirasto korostaa, että jokaisella lastensuojelun asiakkaalla on oikeus siihen, että hänen asiansa käsitellään lain mukaisessa määräajassa. Vuoden 2023 alusta lähtien hyvinvointialueiden on tullut kohdentaa voimavarojaan ja resurssejaan siten, että lastensuojeluasiat voidaan kaikissa tilanteissa käsitellä viivytyksettä ja lakia noudattaen.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston toimenpiteet kohdistuivat valtakunnallisessa lastensuojelun määräaikavalvonnassa seuraavasti:

Kunnat tai kuntayhtymät, joille annettiin huomautus

 • Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä
 • Lohja
 • Porvoo
 • Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä
 • Vantaa

Kunnat tai kuntayhtymät, joiden huomiota kiinnitettiin lain mukaiseen menettelyyn

 • Heinola
 • Hämeenlinna
 • Janakkala
 • Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä
 • Kirkkonummi
 • Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
 • Perusturvakuntayhtymä Karviainen

Aluehallintovirasto seuraa jatkossakin THL:n pyytämien määräaikakyselyjen perusteella, että hyvinvointialueet noudattavat lastensuojelulaissa säädettyjä määräaikoja.

Jos määräaikojen ylityksiä edelleen ilmenee, voi aluehallintovirasto ryhtyä tarvittaviin jatkotoimenpiteisiin (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021) 47 ja 48 §).

Lisätietoja

sosiaalihuollon ylitarkastaja Elina Haahti, p. 0295 016 440
sosiaalihuollon johtava ylitarkastaja Sari Husa, p. 0295 017 361
etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Hovioikeus pysytti käräjäoikeuden tuomion työsyrjinnästä – isännöintitoimiston johtajalle sakkoja26.5.2023 13:06:20 EEST | Tiedote

Turkulaisen isännöinti- ja kiinteistöhuoltoyhtiön toimitusjohtaja tuomittiin työsyrjinnästä 25 päiväsakon sakkorangaistukseen. Toimitusjohtaja oli purkanut teknisen isännöitsijän työsuhteen ainakin osin sen vuoksi, että työntekijä oli ilmoittanut yhteistoiminta-asiamiehelle työpaikan yhteistoiminnan laiminlyönneistä uutta työajan seurantajärjestelmää käyttöön otettaessa. Työnantaja tuomittiin myös maksamaan työntekijälle 800 euroa kärsimyskorvausta. Työntekijän oikeudenkäyntikuluja työnantaja joutui korvaamaan lähes 13 000 euroa.

Arbetsboken för anpassad motion och idrott är kommunernas nya verktyg för att främja jämlikhet25.5.2023 14:30:00 EEST | Tiedote

Arbetsboken för anpassad motion, som utarbetats i samarbete mellan Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland och Idrottsvetenskapliga sällskapet i Finland (LTS), har utvecklats som ett hjälpmedel för kommunerna för att stödja fysisk aktivitet för personer med funktionsvariation. Målet med arbetsboken är att stödja likvärdig tillgång till idrottstjänster och jämlika möjligheter för medborgarna att leva ett aktivt liv. Då arbetsboken publiceras ordnas ett webbseminarium som är öppet för alla den 30 maj 2023 kl. 9–11.

Soveltavan liikunnan työkirja on kuntien uusi työkalu yhdenvertaisuuden edistämiseen25.5.2023 14:30:00 EEST | Tiedote

Lounais-Suomen aluehallintoviraston ja Liikuntatieteellisen Seuran (LTS) yhteistyönä tuottama soveltavan liikunnan työkirja on kehitetty kuntien apuvälineeksi tukemaan toimintarajoitteisten henkilöiden liikunnan suunnittelua. Tavoitteena on edistää liikuntapalveluiden yhdenvertaista saatavuutta ja kansalaisten tasa-arvoisia mahdollisuuksia aktiiviseen elämäntapaan. Kaikille avoin webinaari työkirjan julkistamisesta järjestetään 30.5.2023 klo 9–11.

Regionförvaltningsverket övervakade indrivningsbyråernas indrivningskostnader för företagsfordringar och deltog i lagberedningen 202225.5.2023 14:10:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket övervakade intensifierat att de maximibelopp som ställts för indrivningskostnaderna för företagsfordringar iakttas. Indrivningslagen ändrades 1.5.2022. Tillsynsbeslut fattades bland annat om indrivningskostnader för företagsfordringar och om att reservera tillräcklig betalningstid för gäldenärerna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme