Lastensuojelun sijaishuollossa asuvat ja asuneet nuoret vaativat vähimmäismitoitusta lakiin – 101 kirjettä -julkaisu tekee näkyväksi sosiaalityöntekijöiden vaihtuvuuden kohtuuttomat vaikutukset nuorten elämään

Jaa

Sijaishuollossa asuneet ja asuvat nuoret kirjoittivat päättäjille 101 kirjettä, joissa he kuvaavat omakohtaisia kokemuksiaan lastensuojelusta ja sosiaalityöntekijöiden vaihtuvuudesta. Tästä syntyi 101 kirjettä -julkaisu, joka kuvastaa sosiaalityöntekijän pysyvyyden merkitystä nuoren elämäntarinan ja tulevaisuuden kannalta. Kirjeiden avulla nuoret tahtovat vaikuttaa ja vaativat, että hallitusohjelmaan kirjatut sosiaalityöntekijöiden asiakasmäärämitoitukset todella tullaan toteuttamaan.

Julkaisusta nousee esiin, kuinka osa nuorista on kokenut väkivaltaa syntymäperheessään, mutta myös sijaishuoltopaikassaan sen jälkeen, kun yhteiskunta on tehnyt lupauksen heidän suojelemisekseen. Nuoret kokevat, etteivät sosiaalityöntekijöiden vaihtuvuuden vuoksi ole voineet luottaa niihin, jotka ovat olleet vastuussa heidän elämänsä kaikista päätöksistä.

Sijaishuollossa asuessaan lapsen tai nuoren elämän kaikki keskeiset asiat tulisi olla tiedossa heidän asioistaan vastaavalla sosiaalityöntekijällä. Työntekijävaihdosten takia vastuusosiaalityöntekijällä ei aina ole ollut riittävää tietoa lapsen tai nuoren elämästä, mikä on pahimmillaan aiheuttanut ylimääräistä kärsimystä lapselle tai nuorelle. Julkaisussa nuoret kuvaavat myös lastensuojelun onnistumisia, joiden edellytyksinä ovat usein olleet pysyvät, turvalliset ja luotettavat ihmissuhteet.

Nuorilta kerättyjen kirjeiden lisäksi julkaisuun on koottu muiden ihmis- ja ammattiryhmien näkökulmia siitä, millä tavoin sosiaalityöntekijöiden vaihtuvuus tai pysyvyys näyttäytyy heille. Näkökulmia julkaisuun tuovat ammattilaiset pienten lasten näkökulmasta, sijaisvanhemmat, sijaissisarukset, sijaishuoltopaikkojen ohjaajat, Lastensuojelun Keskusliitto omien selvitystensä pohjalta, Kasper ry:n Voikukkia-toiminnan kehittäjävanhemmat sekä ammattilaiset täysi-ikäisten, sijaishuollossa kaltoinkohtelua kokeneiden kokemusasiantuntijoiden näkökulmasta.

Julkaisua voidaan pitää jatkumona vuonna 2017 julkaistulle Lasten oikeus suojeluun! Poliittisten tahojen on otettava vastuu lastensuojelun toimintaedellytyksistä -adressille, jonka allekirjoittivat yli 1000 sosiaalityöntekijää ja sosiaalityön opiskelijaa. 101 kirjettä -julkaisu antaa äänen nuorille, jotka haluavat vaikuttaa sellaisen yhteiskunnan luomiseen, jossa toteutuvat kaikkien lasten oikeudet.

Kirjeitä kirjoittaneet nuoret luovuttivat 101 kirjettä -julkaisun perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle ja useille kansanedustajille tiistaina 18.2.2020 Helsingin keskustakirjasto Oodissa järjestetyssä julkaisun julkistamistilaisuudessa.

Kirjan toimittivat Milja Kaijanen, Marjukka Koskenkorva ja Onni Westlund (Pesäpuu ry). Julkaisun kuvituksesta ja graafisesta suunnittelusta vastasi Anniina Lius.

Julkaisu luettavissa verkossa: www.pesapuu.fi/101kirjetta

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Onni Westlund, asiantuntija, Pesäpuu ry, p. 045 886 3326, onni.westlund@pesapuu.fi

Marjukka Koskenkorva, viestinnän asiantuntija, Pesäpuu ry, p. 044 715 0211, marjukka.koskenkorva@pesapuu.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pesäpuu ry
Ilmarisenkatu 17 A
40100 Jyväskylä

https://pesapuu.fi/
Pesäpuu ry on lastensuojelun kehittämisyhteisö, jonka tehtävänä on lisätä lasten ja heidän läheistensä hyvinvointia lastensuojelussa. Pesäpuun visio on, että jokainen lapsi lastensuojelussa on turvassa, osallinen, arvokas ja rakastettu. https://pesapuu.fi/ 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pesäpuu ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme