Lastensuojelun valvonnan epäkohtiin voidaan puuttua lisäämällä kansallista ohjausta
Perhehoitoliiton mielestä lainsäädäntöön tulisi kirjata, että yhdellä lastensuojelun sosiaalityöntekijällä saa olla korkeintaan 25 asiakasta.
Perhehoitoliitto ry on antanut eduskunnan tarkastusvaliokunnalle asiantuntijalausunnon lastensuojelun perhehoidon valvonnan toimivuudesta ja ongelmakohdista sekä valvontaan liittyvistä parannusehdotuksista.
Lausuntopyyntö liittyi eduskunnan oikeusasiamiehen kertomukseen vuodelta 2019. Kertomuksessa todetaan muun muassa, että lastensuojelun sijaishuollon valvonta on riittämätöntä eikä aluehallintovirastoilla ole tarpeeksi toimivaltuuksia perhehoidon valvontaan.
Perhehoitoliitto näkee, että perhehoidon valvonnan kipupisteet liittyvät perhehoitosijoituksen aikaiseen ohjaukseen ja valvontaan: perhehoitajien ohjaus on paikoin olematonta, tukitoimet eivät ole useinkaan suunnitelmallisia tai vastaa perhehoitajan tarpeisiin, ohjaus ja valvonta eivät huomioi riittävästi koko sijaisperheen ihmissuhteita eivätkä hoito- ja kasvatussuunnitelmat anna tarpeeksi konkreettisia ohjeita haastaviin kasvatustilanteisiin.
Perhehoitoliitto tarjoaa lääkkeeksi valvonnan ongelmakohtiin perhehoidon järjestämisvastuun siirtämistä kunnilta näitä laajemmalle aluepohjalle. Liiton mielestä perhehoidon järjestämisvastuun muuttaminen aluepohjaiseksi helpottaisi perhehoidon valvontaa sekä tulevien sijaisperheiden rekrytointia ja valmentamista, sillä näihin liittyvä erityisosaaminen olisi yhdessä paikassa ja alueen kaikkien kuntien käytössä. Alueellinen toimintamalli olisi myös nykyistä kustannustehokkaampi.
Valvonnan parantamiseksi liitto näkee erityisen tarpeelliseksi myös perhehoidon kansallisen ohjauksen lisäämisen. Ohjauksen tulisi tähdätä THL:ssä valmisteilla olevan perhehoidon valtakunnallisen toimintaohjeen (Lastensuojelun perhehoidon järjestäminen. Suositukset perhehoidon toimintaohjeiden sisällöiksi) käyttöönottoon kuntatasolla. Toimintaohjeeseen tulee sisällyttää esimerkiksi sosiaalityön laatukriteerejä siitä, kuinka nopeasti lasten, vanhempien ja perhehoitajien yhteydenottoihin on vastattava.
Esitys: Perhehoitajille oikeus hakea muutosta yhteydenpidon rajoittamispäätöksiin erityistilanteissa
Perhehoitoliitto ry on antanut asiantuntijalausunnon myös sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän ehdotuksiin, joiden pohjalta lastensuojelun vaativan sijaishuollon lainsäädäntöä on tarkoitus kehittää vastaamaan nykyistä paremmin erityistukea tarvitsevien lasten tarpeisiin
Perhehoitoliitto esittää lainsäädäntöön kirjausta, että perhehoitajasta tulisi asianosainen yhteydenpidon rajoittamista koskevassa päätöksenteossa erityisissä tilanteissa, jolloin hänellä olisi myös muutoksenhakuoikeus päätöksiin. Erityistilanne voisi olla esimerkiksi koronavirusepidemian kaltainen tilanne, jossa perhehoitaja tai hänen huollossaan oleva lapsi kuuluu lääkärin arvion mukaan riskiryhmään.
Perhehoitoliitto katsoo myös, että työryhmän ehdotus lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden asiakasmäärän ylärajaksi (35 lasta / työntekijä) olisi parannus nykytilanteeseen, mutta määrä olisi edelleen liian korkea. Liitto ehdottaa asiakasmäärän maksimiksi 25 lasta sosiaalityöntekijää kohden, mikä on myös sosiaalityöntekijöiden oma arvio riittävästä asiakasmitoituksesta esimerkiksi ammattijärjestö Talentian selvityksen mukaan.
Perhehoitoliitto korostaa, että sopiva asiakasmitoitus on yksi keino vaikuttaa suotuisasti sosiaalityöntekijöiden pysyvyyteen ja asiakasta kohden käytettävään aikaan.
Perhehoito on sijoitettujen lasten ja nuorten ensisijainen hoitomuoto
Lastensuojelun perhehoito, josta puhutaan usein myös sijaisperhetoimintana, on ollut lastensuojelun sijaishuollon ensisijainen hoitomuoto vuodesta 2012 alkaen.
Perhehoitoa käytetään sekä lastensuojelun avohuollon tukitoimena että sijaishuoltona huostaanotetuille lapsille ja nuorille. Perhehoito voi myös olla osa nuoren jälkihuoltoa 25 ikävuoteen saakka.
Sijaishuoltona perhehoito voi olla toistaiseksi jatkuvaa tai määräaikaista. Puhutaan myös pitkä- ja lyhytaikaisesta perhehoidosta sekä kriisiperhetoiminnasta. Suomessa huostaanotto jatkuu lastensuojelulain mukaan aina toistaiseksi ja huostaanotetun lapsen perhehoito on toistaiseksi jatkuvaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anu LehtosaariKehittämispäällikkö
Puh:040 310 1443anu.lehtosaari@perhehoitoliitto.fiOlli KoikkalainenTiedottaja
Puh:040 310 1446olli.koikkalainen@perhehoitoliitto.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Perhehoitoliitto ry on valtakunnallinen toimeksiantosuhteisen perhehoidon asiantuntijajärjestö, joka vaikuttaa, viestii, neuvoo ja kouluttaa perhehoitoon liittyvissä asioissa ja tukee perhehoitajia, sijaisvanhempia ja perhehoidossa hoidettavia lapsia ja aikuisia. Perhehoitoliitto ry on perustettu vuonna 1983. Perhehoitoliittoon kuuluu 21 perhehoitajien ja sijaisvanhempien alueellista jäsenyhdistystä sekä sijaisperheiden nuorten yhdistys Sinut ry. Jäsenyhdistyksissä on yli 4300 jäsentä.
Perhehoitoliitto kuuluu Monimuotoiset perheet -verkostoon.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Perhehoitoliitto ry
Perhehoitajan toimeksiantosopimusta ei ole mahdollista muuttaa yksipuolisella ilmoituksella25.11.2020 09:37:23 EET | Tiedote
Pohjois-Suomen hallinto-oikeus ja Itä-Suomen hallinto-oikeus ovat ratkaisseet tänä vuonna kolme perhehoitajan toimeksiantosopimusten muuttamista käsittelevää asiaa. Päätösten mukaan sijoittavat kunnat olivat toimineet väärin muuttaessaan yksipuolisesti ilmoituksella tai hallintopäätöksellä toimeksiantosopimusta.
Sisarukset voivat olla elämän kantava voima25.8.2020 09:16:26 EEST | Tiedote
Ajoissa kotiin -kampanjan teema on tänä vuonna Koko perheen juttu. Teemalla halutaan muistuttaa sijaisvanhemmuutta harkitsevia siitä, että perhehoidon onnistumisessa on tärkeä rooli kaikilla perheenjäsenillä – ei vain vanhemmilla. Pamela Tolalle sijaissisarukset olivat lottovoitto.
Perhehoito on koko perheen juttu26.6.2020 12:31:18 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen sijaisvanhempien rekrytointikampanja Ajoissa kotiin järjestetään 31.8.-13.9.2020.
Perhehoitoliiton liittokokous: Toimeksiantosuhteisten perhehoitajien sosiaaliturvan aukot paikattava25.4.2020 16:43:24 EEST | Tiedote
Perhehoitoliiton liittokokous järjestettiin Jyväskylässä tänään lauantaina 25.4.2020 ensimmäistä kertaa etäyhteyksien välityksellä. Kokouksessa valittiin liitolle uusi puheenjohtaja. 16 vuotta liittoa luotsanneen Aila Paloniemen työtä jatkaa Kymenlaakson Perhehoitajat ry:n puheenjohtaja Minna Ahokas.
Sisarussuhteet huomioitava lastensuojelun toimenpiteissä6.4.2020 08:35:53 EEST | Tiedote
Kansainvälistä sisarusten päivää juhlitaan vuosittain 10.4. Sisarussuhteisiin panostaminen on tarpeen erityisesti nyt, kun koronaviruksen leviämisen hillitsemiseen liittyvät toimenpiteet vaikuttavat voimakkaasti perheiden elämään. Esimerkiksi sijoitetun lapsen syntymäperheen sisarussuhteet sekä sijoituksen myötä syntyneet sisarussuhteet tarvitsevat molemmat huolenpitoa. Huolta voi pitää myös etänä.
Ikäihmisten perhehoidon laatu näkyväksi5.12.2019 11:03:51 EET | Tiedote
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA julkaisi tänään avustusehdotuksensa vuodelle 2020. STEA esittää Perhehoitoliitolle rahoitusta 3-vuotiseen (2020-2023) Kotona perheessä - Ikäihmisten hyvä arki perhehoidossa -hankkeeseen, jossa yhdessä ikäihmisten, heidän omaistensa ja perhehoitajien kanssa rakennetaan ikäihmisen hyvän hoidon suositukset ja toimintamalli.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme