Aluehallintovirasto

Låt oss freda julen och friska inleda året 2021 (Västra och Inre Finland)

Dela

Västra och Inre Finlands beredskapskommitté sammanställde under sitt möte fem landskaps uppgifter om coronastörningssituationen och poängterade var och ens ansvar för att covid-19-epidemin inte ska förvärras under julen.

Västra och Inre Finlands beredskapskommitté sammanträdde för årets sista möte den 18 december 2020 och sammanställde fem landskaps läge inom coronastörningssituationen och konsekvenserna av den. Beredskapskommittén konstaterade under ledning av ordföranden, regionförvaltningsverkets överdirektör Marko Pukkinen att jultiden och nyåret ännu är en fråga som vi alla kan påverka svaret på. Den här julen är det mer ett tecken på att man värdesätter sina närmaste om man beslutar att träffas fysiskt då sjukdomsläget lättar och låter bli att besöka dem nu och i misstag för med sig smittan till släkt och vänner.

Läget är nu mycket känsligt i hela landet och det är fullt möjligt att det epidemiologiska läget plötsligt och på ett omfattande sätt försämras. Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland meddelade den 17 december 2020 ett beslut där deltagarantalet i offentliga tillställningar och allmänna sammankomster begränsades till tio personer för perioden 22.12.2020-17.1.2021. Läs mer om pressmeddelandet.

Överdirektör Pukkinen avslutade sitt anförande genom att konstatera att det är skäl för var och en att iaktta särskild försiktighet under julen och beakta myndigheternas förelägganden, rekommendationer och anvisningar.

Jul i sinnet genom distansevenemang

I år ordnar kyrkan julevenemang på webben. Stiften påminner om att församlingarnas tillställningar är gratis, till exempel De vackraste julsångerna. Vissa av De vackraste julsångerna-evenemangen har varit utsatta för svindelförsök. Stiften poängterar att församlingarna aldrig ber om kreditkortsuppgifter.

Svaga signaler och förutseende är nyckelord

Enligt Jubileumsfonden för Finlands självständighet Sitras framtidsexpert Mikko Dufva lever vi i en så kallad postnormal tid där överraskningar, osäkerhet och konflikter poängteras. ”Vi bör utöver megatrenderna försöka se svaga signaler, alltså de första tecknen på förändring. Med hjälp av dem kan vi utmana våra egna antaganden om framtiden och identifiera nya fenomen, hot och möjligheter”, konstaterar Dufva.

Myndigheternas funktionsförmåga har bibehållits

Västra och Inre Finlands regionala beredskapskommitté konstaterar att funktionsförmågan i myndigheternas verksamhet inte har äventyrats, även om man inte har undvikit smittor och exponeringskarantäner som påverkat personalresurserna.

Mer information

överdirektör Marko Pukkinen, tfn 0295 018 582, fornamn.efternamn@rfv.fi

direktör Tarja Wiikinkoski, tfn 0295 016 000, fornamn.efternamn@rfv.fi

Länkar:

Nyckelord

Om

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoRegionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.

Följ Aluehallintovirasto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aluehallintovirasto

Regionförvaltningsverket i Södra Finland utredde beredskapen inför coronapandemin hos kommuner och samkommuner inom social- och hälsovården22.1.2021 12:00:00 EETTiedote

Inom social- och hälsovården har man förberett sig på att coronapandemin eskalerar, men det har funnits skillnader t.ex. i fråga om erhållandet av testresultat och spårning av infektioner. De största orosmomenten hänför sig till att omsorgs- och vårdpersonalen insjuknar och att sjukdomen sprids till vårdhem. Uppgifterna framgår av en färsk rapport.

Sammankomstbegränsningarna i Päijänne-Tavastland förlängs till 15 februari – tillställningar med över 10 personer förbjudna, även mindre bör undvikas21.1.2021 13:01:00 EETTiedote

Södra Finland Enligt den bedömning som Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikts regionala coronasamordningsgrupp gjort är de nuvarande sammankomstbegränsningarna nödvändiga i distriktet även under de kommande veckorna. Regionförvaltningsverket i Södra Finland förlänger begränsningarna av offentliga tillställningar och allmänna sammankomster i Päijänne-Tavastland sjukvårdsdistrikts område till och med den 15 februari 2021. Det är skäl att undvika alla sammankomster alltid då det är möjligt.

Päijät-Hämeen kokoontumisrajoitukset jatkuvat 15.2. asti – yli 10 hengen tilaisuudet kielletty, pienempiäkin tulisi välttää21.1.2021 13:00:00 EETTiedote

Etelä-Suomi Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueellisen koronakoordinaatioryhmän arvion mukaan nykyiset kokoontumisrajoitukset ovat alueella tarpeen myös tulevina viikkoina. Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia koskevia rajoituksia 15.2.2021 asti. Kaikkia kokoontumisia on syytä välttää aina kun se on mahdollista.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum