Etelä-Savon ELY-keskus

Laukunkankaan kaivosalueen lähiympäristön nykytilaa ja kaivosalueen jälkihoitotoimenpiteiden parantamista selvitetään

Jaa

Etelä-Savon ELY-keskus on selvittänyt Enonkoskella sijaitsevan Laukunkankaan kaivosalueen pintavesien laatua. Alustavien tulosten perusteella on olemassa viitteitä siitä, että osa rikastushiekka-alueella muodostuvista happamista suotovesistä voi päätyä ympäristöön ei-toivotulla tavalla, eli ohi varsinaisen suotovesille tarkoitetun kosteikkokäsittelyjärjestelmän.

Outokumpu Mining Oy käynnistää kesällä 2022 kaivosalueella ja sen lähiympäristössä selvitykset alueen ympäristön nykytilan kartoittamiseksi. Selvitystyö sisältää kaivosalueella aiemmin tehtyjen jälkihoitotoimenpiteiden ja -ratkaisujen toimivuuden ja nykytilan selvittämisen. Selvitys koskee rikastushiekka-aluetta, kosteikkoaltaita ja yleisesti vedenjohtamisjärjestelyjä. Selvitystyö tehdään vuosina 2022–2024 ja työn arvioidaan kestävän 1–2 vuotta.

Etelä-Savon ELY-keskus ja Outokumpu Mining Oy sopivat vuonna 2021, että Enonkoskella sijaitsevan Laukunkankaan kaivosalueen ja sen lähivesistöjen nykytilaa selvitetään tarkemmin ja samalla arvioidaan kaivosalueen vaikutusta lähivesistöjen tilaan.

Kaivosalueen kunnostuksella vähennetään ympäristökuormitusta

Selvitystyön tuloksiin perustuen, ja osin selvitystyövaiheen kanssa samanaikaisesti, laaditaan kunnostamissuunnitelma kaivosalueen jälkihoitotoimenpiteiden parantamiseksi. Kunnostamisen tarkoituksena on saattaa kaivosalueesta aiheutuva ympäristökuormitus ja -riskit hyväksyttävälle tasolle. Kunnostamistoimenpiteitä suunnitellaan vuosina 2023–2024.

Kunnostamissuunnitelmaan sisältyvien toimenpiteiden toteuttaminen vaatii alustavien arvioiden mukaan ympäristönsuojelulain (527/2014) mukaisen ympäristöluvan aluehallintovirastolta. Tässä vaiheessa arvioidaan, että ympäristölupahakemus laitetaan vireille vuonna 2024. Lupakäsittelyn aikana kuullaan asianosaisia ja haitankärsijöitä.

Kun kunnostamistoimenpiteille annettu ympäristölupapäätös on saanut lainvoiman, toteutetaan konkreettiset kunnostamistoimenpiteet ja muut mahdolliset kaivosalueen jälkihoidon parantamisesta annettavat määräykset lupapäätöksen mukaisesti.

Kaivostoiminnan ympäristölliset jälkihoitotyöt

Outokumpu harjoitti kaivostoimintaa Enonkosken kaivoksella vuosina 1986–1994, jonka jälkeen kaivostoiminta päättyi ja kaivosalueella tehtiin ympäristölliset jälkihoitotyöt voimassa olleen lainsäädännön mukaisesti.

Toiminnan päättyessä rikastushiekka-alue maisemointiin vuonna 1995 annetun vesioikeuden päätöksen 100/95/2 mukaisesti 0,5 metriä paksulla moreenikerroksella ja kasvitettiin. Rikastushiekka-alueelta suotautuvien vesien osalta tehtiin pysyväksi jälkihoitokäsittelyksi tarkoitettu ratkaisu johtaa vedet toiminnanaikaisiin selkeytysaltaisiin, joista edelleen Sortavalanjärven kautta Tevanlahteen. Eli toiminnan päättymisen jälkeen vedet on tarkoitettu johdettavaksi samaa reittiä kuin toiminnan aikanakin. Selkeytysaltaat tyhjennettiin avovedestä, mutta ne toimivat yhä kosteikkoina, joissa suoto- ja valumavesien puhdistus perustuu turvesuodatukseen ja metallien biologiseen saostukseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ympäristönsuojelun asiantuntija Jyrki Hämäläinen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 178, jyrki.s.hamalainen(at)ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Lintuvedet ja niissä elävät lintulajit tarvitsevat suojelua - aihe esillä Farmari-messuilla27.6.2022 14:07:07 EEST | Tiedote

Lintuvesien ja niissä elävän linnuston tila on heikentynyt viime vuosikymmeninä. Uhanalaisia ranta- ja vesilintuja voidaan suojella lintuvesiä kunnostamalla. Farmari-messuilla Etelä-Savon ELY-keskuksen osastolla syvennytään lintuvesien ja kosteikkojen kunnostukseen perjantaina 30.6., kun lauteille haastateltavaksi nousee lintuvesiasiantuntija Veli-Matti Pekkarinen Metsästäjäliitosta.

Juhannusviikon sinilevätilanne rauhallinen Etelä-Savossa23.6.2022 14:49:54 EEST | Tiedote

Sinilevistä on tehty vain joitakin yksittäisiä havaintoja Etelä-Savon järviltä, ja esiintymät ovat olleet melko pieniä ja paikallisia. Maakunnan alueella sijaitsevilta 15 vakiohavaintopisteeltä hieman sinilevää havaittiin Heiniöltä Pieksämäeltä sekä Pieneltä-Raudanvedeltä Rantasalmelta. Vaihteleva ilman lämpötila sekä tuuliolosuhteet ovat myös hillinneet sinilevien muodostusta monin paikoin. Kokonaisuudessaan sinilevätilanne Etelä-Savossa on ajankohdalle tyypillinen, eli melko rauhallinen. Pääsääntöisesti levähavainnot lisääntyvät vasta juhannuksen jälkeen ja painottuvat usein heinäkuulle ja elokuun alkuun.

Etelä-Savon järvien vedenkorkeudet keskimääräistä ylempänä, mutta laskusuunnassa23.6.2022 11:36:38 EEST | Tiedote

Pienten ja keskikokoisten järvien vedenkorkeudet ovat Etelä-Savossa laskusuunnassa. Kevättulva oli tänä vuonna monin paikoin keskimääräistä suurempi, minkä vuoksi vedenkorkeus on edelleen usealla järvellä ajankohtaan nähden keskimääräistä ylempänä. Myös kesäkuun runsaat sademäärät ovat hidastaneet vedenpintojen laskua. Suurien järvien, eli Saimaan ja Puulan, nousu on vähitellen pysähtymässä, ja vedenpinta kääntyy heinäkuussa laskuun. Pintavedet ovat olleet ajankohtaan nähden viileitä viime päiviin saakka, mutta nyt lämpenemään päin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme