Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Legionellabakteereja esiintyy vain harvoin porealtaiden ja muiden lämminvesialtaiden vesissä pääkaupunkiseudulla

Jaa
Pore- ja lämminvesialtaiden legionellabakteerien esiintymistä selvitettiin Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Keski-Uudellamaalla vuonna 2022. Projektissa legionellabakteereja löydettiin yhdestä näytteestä.
Kuva: Lotta Kivikoski.
Kuva: Lotta Kivikoski.

Legionellabakteereja ei tutkita säännöllisesti allasvesistä. Selvityksen tavoitteena oli kartoittaa niiden esiintyvyyttä pore- ja lämminvesialtaissa. Legionellabakteerit voivat lisääntyä vesi- ja ilmastointijärjestelmissä ja levitä ilmaan aerosolien mukana. Legionella voi aiheuttaa infektion, kun henkilö hengittää legionellabakteereja sisältävää aerosolia. Porealtaat ja vesisuihkuja sisältävät altaat ovatkin legionellan suhteen riskikohteita runsaan aerosolien muodostumisen takia, siksi kartoitus suunnattiin ensisijaisesti niihin.

Projektin näytteenotto tehtiin 15.2.–25.5.2022. Näytteitä otettiin 32 kappaletta 23 kohteesta. Altaista 13 oli Helsingistä, 10 Espoosta, 7 Vantaalta ja 2 Keski-Uudeltamaalta. Näytteestä vain yhdessä todettiin legionellabakteereita. Legionella pneumophila todettiin Vantaalla lämminvesialtaassa. Uusintanäytteessä ei enää todettu legionellabakteereja.

Selvityksen perusteella legionellabakteereja esiintyy vain harvoin porealtaiden tai muiden lämminvesialtaiden vesissä pääkaupunkiseudulla. Legionellaa todettiin kuitenkin yhdestä altaasta eli infektion saaminen on mahdollista.

Legionellan aiheuttama taudinkuva ei poikkea merkittävästi muista hengitysinfektioista, ja sen määrittämiseen potilaasta tarvitaan laboratoriotutkimus. Tästä syystä tilastoissa näkyvät lähes yksinomaan vain vakavat sairastumiset, ja taudin arvellaan olevan Suomessa alidiagnosoitu. Tästä syystä legionellabakteerien esiintyvyyttä on syytä tutkia porealtaista ja vastaavista tulevaisuudessakin.

Legionellan aiheuttamia haittoja voidaan torjua vesijärjestelmissä käyttämällä, huoltamalla ja puhdistamalla järjestelmiä säännöllisesti. Veden seisominen putkistoissa tulisi olla mahdollisimman vähäistä, ja käyttämättömät vesijärjestelmien osat tulisi poistaa käytöstä. Lisäksi lämpimän veden lämpötilan olisi hyvä olla 55–65 celsiusastetta ja kylmän veden lämpötilan korkeintaan 20 celsiusastetta. Uima-allasveden riittävä klooripitoisuus hillitsee legionellojen kasvua, ja allasveden vapaan kloorin pitoisuuden tulee olla jatkuvasti yli 0,3 milligrammaa litrassa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ympäristötarkastaja
Lotta Kivikoski
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut
Puh. 09 310 31595
lotta.kivikoski@hel.fi

Kuvat

Kuva: Lotta Kivikoski.
Kuva: Lotta Kivikoski.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Garden Helsinki event arena to proceed into decision-making9.6.2023 09:01:23 EEST | Press release

Continuing Garden Helsinki’s area reservation will be proposed to the Helsinki Urban Environment Committee on 13 June 2023. The final decision on continuing the reservation is made by the Helsinki City Board. The city’s aim is to find an economically viable solution in 2023 together with the reservation holder so that the amount of residential building rights sold outside the Taka-Töölö project area can be minimised.

Beslut fattas om evenemangsarenan Garden Helsinki9.6.2023 08:58:02 EEST | Tiedote

En förlängning av områdesreserveringen för Garden Helsinki framförs för Helsingfors stadsmiljönämnd den 13 juni 2023. Det slutgiltiga beslutet angående förlängningen av reserveringen fattas av Helsingfors stadsstyrelse. Staden har som mål att under 2023 hitta en ekonomiskt sett genomförbar lösning tillsammans med den som beviljas reservering, så att man kan minimera antalet bostadsbyggrätter som säljs utanför projektområdet i Bortre Tölö.

Tapahtuma-areena Garden Helsinki etenee päätöksentekoon9.6.2023 08:57:15 EEST | Tiedote

Garden Helsingin aluevarauksen jatkoa esitetään Helsingin kaupunkiympäristölautakunnalle 13.6.2023. Lopullisen päätöksen varauksen jatkamisesta tekee Helsingin kaupunginhallitus. Kaupungin pyrkimyksenä on löytää yhteistyössä varauksensaajan kanssa vuoden 2023 aikana taloudellisesti toteuttamiskelpoinen ratkaisu niin, että Taka-Töölön hankealueen ulkopuolelta myytävän asuinrakennusoikeuden määrä voidaan minimoida.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme