STT

Lehtikuva on ollut aitiopaikalla jo 70 vuotta

Jaa

Lehtikuvan perustamisesta tuli keväällä kuluneeksi 70 vuotta. Tasaluvun kunniaksi Päivälehden museossa Helsingissä aukeaa 5. marraskuuta juhlanäyttely, joka esittelee kuvatoimiston toimintaa uutistapahtumien ja yhteiskunnallisen muutoksen ytimessä sekä arjen tallentajana.

Lehtikuva / Kauko Kivi, kuvankäsittely Intro Design / Pia Pirhonen
Lehtikuva / Kauko Kivi, kuvankäsittely Intro Design / Pia Pirhonen

Aitiopaikalla-näyttelyn kantavia teemoja ovat muutos ja arki, niin kuvajournalismissa kuin suomalaisessa yhteiskunnassakin. Lehtikuvan olemassaolon aikana valokuvaus on kulkenut hitaasta analogisesta filmikuvauksesta lähes reaaliaikaiseen digitaaliseen kuvaamiseen. Samalla suomalainen yhteiskunta on avautunut, eurooppalaistunut ja monimuotoistunut.  

Muutos on näkynyt niin yksityisessä kuin julkisessakin kuvastossa. Näyttelyn keskiössä ovat luonnollisesti valokuvat, mutta tärkeä osa kokonaisuutta ovat myös entisten ja nykyisten lehtikuvalaisten videohaastattelut. 

Teemakuvien lisäksi näyttelyssä esitellään myös uutiskuvan parhaimmistoa, sillä uutiskuvaaminen on aina ollut Lehtikuvan toiminnan ytimessä. Ajankohtaisten uutisaiheiden kuvittamisen merkitys ei ole ainakaan vähentynyt sen jälkeen, kun kuvatoimisto sulautui osaksi uutistoimisto STT:tä kymmenkunta vuotta sitten. 

- Ammattimaisen uutiskuvaamisen ensimmäinen edellytys on olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Kun tähän yhdistyy taitavan kuvaajan oivallus, syntyy ikonisia uutiskuvia, joiden voima kestää vuosikymmeniä, kertoo STT:n toimituspäällikkö Panu Tuunala. 

Lehtikuvan juhlanäyttelyn kokoamiseen ovat osallistuneet Mäkelänrinteen lukion ja Helsingin medialukion oppilaat. Seinillä olevista vedoksista osa on valikoitu oppilaiden kurssityöskentelynä. Mäkelänrinteen lukiossa pohdittiin yhteiskunnallista muutosta ja Medialukiossa suomalaista arkea ja sen muutosta. 

Näyttely on auki tammikuun 23. päivään asti. Museoon on vapaa pääsy. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johanna Oksanen
johanna.oksanen@lehtikuva.fi
040 8691015

Piia Kiviniemi
piia.kiviniemi@lehtikuva.fi
050 5250341

Kuvat

Lehtikuva / Kauko Kivi, kuvankäsittely Intro Design / Pia Pirhonen
Lehtikuva / Kauko Kivi, kuvankäsittely Intro Design / Pia Pirhonen
Lataa
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto, kuvankäsittely Intro Design / Pia Pirhonen
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto, kuvankäsittely Intro Design / Pia Pirhonen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

STT
STT
Porkkalankatu 20 A
00180 Helsinki

09 695 811https://stt.fi

STT (Oy Suomen Tietotoimisto - Finska Notisbyrån Ab) on media- ja viestintätalo, joka koostuu kolmesta liiketoimintalinjasta: mediapalveluista, viestintäpalveluista sekä kuvamyynnistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta STT

Lehtikuvan Heikki Saukkomaa palkittiin Vuoden urheilukuvasta - uimarin varovainen katse vetosi tuomaritrioon7.4.2022 18:00:00 EEST | Tiedote

Lehtikuvan Heikki Saukkomaa on palkittu Vuoden urheilukuvasta. Voittajaotos syntyi, kun Saukkomaa kuvasi olympiaedustaja Ari-Pekka Liukkosta Tokion olympialaisten 50 metrin vapaauinnin alkuerien yhteydessä viime heinäkuussa. Kuvajournalismi 2021 -kilpailun voittajat palkittiin Suomen kuvajournalistit ry:n julkistamistilaisuudessa 7. huhtikuuta. Saukkomaan voittajakuva ja koko kilpailun sato on nähtävillä Sanomatalossa Helsingissä huhtikuun loppuun asti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme