STT

Lehtikuva torjuu sotapropagandaa kuvapalveluissaan

Jaa
Kuuluisan sanonnan mukaan sodan ensimmäinen uhri on totuus. Sodasta välitettävät kuvat ja videot muokkaavat vahvasti käsitystä, joka yleisölle tapahtumista syntyy.

Lehtikuva noudattaa harkittuja periaatteita kuvamateriaalin hankinnassa, jotta tapahtumista välittyvä kuva olisi mahdollisimman todenmukainen.

”Lehtikuvan uutiskuvapalvelussa lähetettävä materiaali Ukrainasta ja lähialueilta perustuu pääosin kuvatoimisto AFP:n tarjontaan. AFP:llä on useita kuvaajia alueella, ja lisäksi Lehtikuvan oma kuvaaja on ollut raja-alueella. AFP ei välitä Venäjän valtion uutistoimiston Tassin kuvia uutiskuvapalvelussaan”, kertoo STT:n toimituspäällikkö Panu Tuunala.

Tassin tuore kuvamateriaali ei mene lainkaan myyntiin Lehtikuvan kuvakauppaan myöskään suoraan venäläistoimiston kautta.

Beltan kuvia harkiten tarjolle

AFP:n tarjonnassa on aika ajoin Valko-Venäjän valtion uutistoimiston Beltan kuvia. Lehtikuva välttää näiden kuvien välittämistä, mutta journalistisen harkinnan perusteella yksittäisiä Beltalta AFP:n kautta tulleita kuvia voidaan käyttää uutiskuvapalvelussa.

”Näihin kuviin lisäämme huomautuksen, että Lehtikuvalla ei ole ollut mahdollisuutta todentaa kuvaustilanteen aitoutta tai riippumattomuutta. Näin kuvapalvelumme asiakkaat voivat tehdä tavallista tarkempaa julkaisuharkintaa. Esimerkiksi Ukrainan ja Venäjän neuvotteluista AFP:ltä tullut Beltan kuva lähetettiin uutiskuvapalvelussa maanantaina 28.2. huomautustekstein varusteltuna”, kertoo Tuunala.

Beltan kuvien käyttöä vältetään lähtökohtaisesti myös STT:n asiakasmedioilleen tarjoamassa suorajulkaisupalvelussa. STT:n nettitoimitus valitsee suoratoistapalveluun uutisia uutistoimiston kokonaistarjonnasta ja julkaisee niitä kuvitettuna asiakasmedioiden verkkosivuilla.

Nettitoimitus varmistaa Beltan kuvien mahdollisen käytön tapauskohtaisesti vastaavalta päätoimittajalta ennen julkaisua.

Ukrinformin kuvia ei ole toistaiseksi käytetty

Myös Ukrainan valtion uutistoimiston Ukrinformin kuvia voidaan tarvittaessa välittää Lehtikuvan uutiskuvapalvelussa.

”Tähän mennessä Ukrinformin kuvia ei ole käytetty, mutta käytettäessa lisäämme myös näihin kuviin samankaltaisen huomautuksen kuin Beltan kuviin”, sanoo toimituspäällikkö Panu Tuunala.

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

STT
STT
Porkkalankatu 20 A
00180 Helsinki

09 695 811https://stt.fi

STT (Oy Suomen Tietotoimisto - Finska Notisbyrån Ab) on media- ja viestintätalo, joka koostuu kolmesta liiketoimintalinjasta: mediapalveluista, viestintäpalveluista sekä kuvamyynnistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta STT

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme