Hyvinvointiala HALI ry

Leikkaukset Kela-korvauksiin vaikeuttavat uusien hyvinvointialueiden aloitusta

Jaa

Hyvinvointiala HALI ry vaatii, että Kela-korvausten leikkauksia on vähintään siirrettävä.

Hanna-Maija Kause. Kuva: Kimmo Metsäranta
Hanna-Maija Kause. Kuva: Kimmo Metsäranta

Hallitus on vienyt eduskuntaan esityksen Kela-korvausten leikkaamisesta, ja sosiaali- ja terveysvaliokunta käsittelee asiaa parhaillaan. Leikkaukset olisivat erittäin haitallisia, ja tämän ovat nostaneet esiin useat asiantuntijat lausunnoissaan. Kritiikkiä on annettu runsaasti myös sille, että leikkaukset tulisivat voimaan vuoden 2023 alusta.

− Kela-korvausten leikkausten ajoittaminen uusien hyvinvointialueiden aloituksen yhteyteen vaikeuttaa entisestään terveyspalvelujen järjestämistä ja uhkaa pidentää hoitojonoja ensi vuonna, sanoo Hyvinvointiala HALI ry:n terveyspalvelujohtaja Hanna-Maija Kause.

Häntä huolettaa erityisesti, onko leikkausten kokonaisvaikutuksia pohdittu riittävästi. Esimerkiksi fysioterapian korvaukset ollaan poistamassa kokonaan. Kun jokin korvauslaji poistuu, sen mukana katoaa myös matkakorvaus kyseiseen tutkimukseen. Matkakorvaukset ovat erityisen tärkeitä pienituloisille, ja käyttäjissä on paljon vammaisia ja toimintaesteisiä sekä haja-asutusalueilla asuvia. Jonkin pieneltä näyttävän leikkauksen kokonaisvaikutus voi itse asiassa olla yksittäisille, paljon palveluja käyttäville henkilöille merkittävä.

− HALIn arvion mukaan kustannukset, jotka aiheutuvat, kun ihmiset siirtyvät Kela-korvausleikkausten takia yksityiseltä puolelta julkiseen terveydenhuoltoon, ylittävät Kela-korvausten leikkaamisesta koituvat säästöt. Leikkaukset aiheuttaisivat varovaisellakin arviolla vähintään yli 10 miljoonan vuosittaiset lisäkustannukset julkiselle taloudelle, Kause huomauttaa.

− Laskelmassamme on mukana vain lääkärivastaanottojen siirtymä, ei esimerkiksi tutkimuskorvausten ja matkakorvausten poiston vaikutusta tai julkiseen terveydenhuoltoon tarvittavien lisäinvestointien kustannuksia. Esimerkiksi gynekologian erikoisalalla asiakkaat eivät edes voi siirtyä julkiselle puolelle ilman, että palveluja parannetaan merkittävästi, mikä vaatisi huomattavia lisäinvestointeja, hän jatkaa.

Hyvinvointiala HALI edellyttää hallitusta ja eduskuntaa pohtimaan vähintäänkin Kela-korvausleikkausten voimaantulon selvää siirtoa, jotta uusilla päätöksillä ei vaikeuteta enempää uusien hyvinvointialueiden työn käynnistymistä.

Lisätietoja:

Hanna-Maija Kause
johtaja, terveyspalvelut
050 566 7949 / hanna-maija.kause@hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry

Avainsanat

Kuvat

Hanna-Maija Kause. Kuva: Kimmo Metsäranta
Hanna-Maija Kause. Kuva: Kimmo Metsäranta
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1550 jäsentä työllistävät 95 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme