Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Lentoasemankorttelit päätöksentekoon − alueesta käytävään keskusteluun koottu vastauksia verkkosivuille

Jaa

Malmin Lentoasemankortteleiden tarkistettu asemakaavaehdotus on valmistunut. Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee kaavaa kokouksessaan tiistaina 19.1.2021. Lentoasemankorttelit on Malmin entisen lentokentän alueen toinen asuntorakentamisalue.

Lentoasemankorttelit, näkymä korttelin sisäpihalta, Voima Graphics Oy.
Lentoasemankorttelit, näkymä korttelin sisäpihalta, Voima Graphics Oy.

Lentoasemankorttelit sijaitsee Malmin entisen lentokentän alueen eteläosassa, suojeltujen lentokenttärakennusten ympärillä ja Tattariharjuntien varrella. Alueelle suunnitellaan asuntoja noin 2 200 asukkaalle, lähipalveluja, koulua sekä puistoja. Alueelle rakennettava Lentoasemanpuisto on koko lentokenttäalueelle rakennettavan puistoverkoston keskeisin viheralue. Lentoasemanpuiston suunnittelusta on käynnissä maisema-arkkitehdeille suunnattu kansainvälinen ideakilpailu. Voittajatyön pohjalta puiston suunnittelua jatketaan vielä tänä vuonna.

Asemakaavoituksen yhteydessä on selvitetty mm. alueen luontoarvoja, historiallisia suojeluarvoja ja maaperää. Uuden alueen energiaratkaisujen päästö- ja kustannusvaikutuksia on selvitetty Hiilineutraali Malmin lentokentän alue -energiaselvityksessä.

Lautakunnan hyväksymä asemakaavan muutosehdotus oli nähtävillä muistutuksia ja lausuntoja varten keväällä 2020. Kesän ja syksyn aikana alueella tehtiin selvityksiä lahokaviosammaleen, lepakoiden ja kasvillisuuden osalta. Suunnittelua jatkettiin kaasuputken uuden linjauksen sekä tulevan katuympäristön osalta. Kaavasuunnitelmaa on kehitetty syksyn aikana saadun palautteen, selvitysten sekä alueen jatkosuunnittelun pohjalta.

Kaupungin tavoitteena on käynnistää Malmin entisen lentokentän alueen asuntorakentaminen Lentoasemankortteleiden kaava-alueella niin pian kuin mahdollista, heti 2020-luvun alkupuolella.

Alueen lentotoiminnan lakkauttaminen on herättänyt paljon keskustelua ja kysymyksiä viime aikoina. Malmin Uutta Helsinkiä -sivustolle on koottu ajankohtaista tietoa sekä vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaisa Jama
tiimipäällikkö
kaupunkiympäristön toimiala
asemakaavoitus
puh. 09 310 22980
kaisa.jama@hel.fi

Salla Hoppu
arkkitehti
kaupunkiympäristön toimiala
asemakaavoitus
puh. 09 310 37240
salla.hoppu@hel.fi

Kuvat

Lentoasemankorttelit, näkymä korttelin sisäpihalta, Voima Graphics Oy.
Lentoasemankorttelit, näkymä korttelin sisäpihalta, Voima Graphics Oy.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 2.3.20212.3.2021 18:12:23 EETTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 2.3.2021 Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Vähäpäästöisten autojen houkuttelevuuden lisäämiseksi Helsingissä tarvitaan monipuolisia kannustimia2.3.2021 16:06:04 EETTiedote

Helsinki selvitti, miten kaupunki voisi kannustaa asukkaita vähäpäästöisten ajoneuvojen hankintaan ja käyttöön. Liikenteen vähäpäästöisyys on tärkeä tavoite Helsingille, sillä liikenne aiheuttaa noin viidenneksen kaupungin hiilidioksidipäästöistä. Liikenteen päästöt heikentävät myös ilmanlaatua merkittävästi ja aiheuttavat meluhaittoja. Vähäpäästöisten ajoneuvojen osuuden kasvattaminen on yksi tärkeistä toimenpiteistä liikenteen päästötavoitteiden saavuttamisessa.

Helsingfors har anställt ett team av ingenjörer för att hjälpa bostadsaktiebolag med energirenoveringar – målet är 350 renoveringar per år1.3.2021 14:40:18 EETTiedote

I nästan alla höghus i Helsingfors kan energieffektiviteten förbättras på ett för bostadsägarna ekonomiskt lönsamt sätt. Det är dock inte alltid så lätt för husbolagen att identifiera nyttan med en energirenovering, och det kan verka besvärligt att göra en renovering. Helsingfors stad börjar erbjuda gratis experthjälp för privata husbolag, för att fler bostadsaktiebolag ska inspireras att börja planera en energirenovering.

Helsinki palkkasi insinööritiimin auttamaan taloyhtiöitä energiaremonteissa – tavoitteena 350 remonttia vuodessa1.3.2021 14:38:20 EETTiedote

Lähes kaikissa Helsingin asuinkerrostaloissa voidaan parantaa energiatehokkuutta niin, että se on asunnonomistajille taloudellisesti kannattavaa. Taloyhtiöiden ei kuitenkaan ole aina helppoa tunnistaa energiaremonttien hyötyjä, ja remontointi voi vaikuttaa hankalalta. Helsingin kaupunki ryhtyy tarjoamaan yksityisille taloyhtiöille ilmaista asiantuntija-apua, jotta yhä useampi taloyhtiö innostuisi aloittamaan energiaremontin suunnittelun.

Siltamäen ja Suutarilan kouluja, päiväkoteja ja muita kaupungin lähipalveluja uudistetaan – nyt suunnitellaan mitä korjataan ja mitä rakennetaan uusiksi1.3.2021 12:53:11 EETTiedote

Suutarilan peruspiirin eli Siltamäen ja Töyrynummen osa-alueiden koulujen, päiväkotien ja muiden kaupungin rakennuksien korjaus- ja uudisrakentamistarpeita on ryhdytty tarkastelemaan kokonaisuutena. Tilat on rakennettu pääosin 1980-luvulla, ja vaatisivat lähivuosina perusteellisen korjauksen. Lisäksi on tarve päivittää oppimisympäristöt vastaamaan nykyisiä opetus- ja varhaiskasvatussuunnitelmien vaatimuksia, joten nyt on oikea aika päättää mitä rakennuksia tullaan korjaamaan ja mitä rakentamaan uudelleen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme