Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Lentoasemanpuistolle etsitään ideoita kansainvälisellä kilpailulla

Jaa

Malmin entisen lentokentän alueelle rakennetaan kaikille avoin virkistyskohde. Lentoasemanpuiston ideakilpailuun odotetaan innovatiivisia ehdotuksia alueen ainutlaatuinen kulttuurihistoria ja luontoarvot huomioon ottaen. Kilpailu käynnistyy 11.5.2020.

Ilmakuva lentoasemanpuiston sijoittumisesta alueelle. Kuva: Voima Graphics / Helsingin kaupunki.
Ilmakuva lentoasemanpuiston sijoittumisesta alueelle. Kuva: Voima Graphics / Helsingin kaupunki.

Helsingin kaupunki järjestää avoimen kansainvälisen ideakilpailun Lentoasemanpuiston suunnittelusta Malmin entisen lentokentän alueelle. Kilpailun tarkoituksena on löytää puiston toteuttamiseksi innovatiivisia ja inspiroivia ratkaisuja, jotka ovat myös teknisesti ja taloudellisesti toteuttamiskelpoisia. Lentoasemanpuistosta tulee uuden alueen keskuspuisto ja sillä on suuri merkitys alueen rakentuvalle identiteetille. 

Lentoasemanpuistosta korkeatasoinen virkistyskohde 

Malmin entisen lentokentän alueen yleissuunnitelma perustuu kattavaan viherverkostoon, johon kytkeytyvät alueen ominaispiirteet kuten kiitotiet, avoin maisematila ja pitkät näkymät.  Yhteyksiä lähistön viheralueille parannetaan ja Kivikkoon rakennetaan uusi viheryhteys. 

Kilpailulla etsitään ideaa, jossa tulevaisuuden puistosuunnitelmaan yhdistyvät alueen kulttuurihistoria, luontoarvot ja ekologinen monimuotoisuus.

− Puistosta rakennetaan uusi houkutteleva virkistyskohde, johon tullaan kaikkialta Helsingistä. Kilpailun kautta haemme luontoarvoiltaan monipuolista ja korkeatasoista puistoa virkistyskäyttöön niin nykyisille kuin uusille malmilaisille, kertoo kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki, joka toimii kilpailun tuomariston puheenjohtajana. 

Puistosuunnitelmalla ohjataan myös entisen lentokentän alueen väliaikaiskäyttöä, koska alue valmistuu kokonaisuudessaan vasta 2040-luvulla. Niin nykyiset kuin uudet malmilaiset pääsevät nauttimaan kilpailun tuloksista, sillä niitä hyödynnetään väliaikaisen sekä lopullisen käytön suunnittelussa. Aiemmin suljettu lentokenttäalue avautuu heti lentotoiminnan loppuessa kaikkien kaupunkilaisten käyttöön. Rakentamisvaiheen aikanakin alueella voi olla monipuolista toimintaa ja tapahtumia. 

Kilpailutöitä voi arvioida ja kommentoida loppuvuodesta 

Kilpailu käynnistyy 11.5.2020 ja se järjestetään yhteistyössä Suomen maisema-arkkitehtiliiton MARK:n kanssa. Kilpailuaineisto julkaistaan osoitteessa hel.fi/lentoasemanpuisto. Kilpailun kieli on englanti.

Loppukesästä puiston suunnittelusta on tarkoitus järjestää kaupunkilaisille avoin tilaisuus, mikäli yleisötapahtumien järjestäminen on jälleen mahdollista. 

Kilpailuaika päättyy 6.11.2020, jonka jälkeen kaupunkilaisilla on mahdollisuus tutustua kilpailutöihin ja kommentoida niitä Kerrokantasi -palvelussa. Kilpailun tulos julkistetaan keväällä 2021.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Salla Hoppu
arkkitehti
kaupunkiympäristön toimiala
asemakaavoitus
puh. 09 310 37240
salla.hoppu@hel.fi

Mike Tomassen
kilpailusihteeri
kaupunkiympäristön toimiala
asemakaavoitus
puh. 09 310 24592
mike.tomassen@hel.fi

Kuvat

Ilmakuva lentoasemanpuiston sijoittumisesta alueelle. Kuva: Voima Graphics / Helsingin kaupunki.
Ilmakuva lentoasemanpuiston sijoittumisesta alueelle. Kuva: Voima Graphics / Helsingin kaupunki.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 2.6.20202.6.2020 18:31:57 EESTTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 2.6. Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme