Atena

Lepakkotutkijan tietokirja puolustaa yötä ja luonnollista pimeyttä

Jaa
Valon ja pimeyden vuorottelu tahdisti elämää miljoonien vuosien ajan. Sitten keksittiin hehkulamppu.

Johan Eklöf: Maailma ilman pimeää – Kuinka valosaaste uhkaa luonnon tasapainoa

Ilmestyy 17.2.2022

Katujen ja kaupunkien näkyminen kauas avaruuteen on näkyvin merkki siitä, että olemme siirtyneet antroposeeniin, ihmisen mukaan nimettyyn geologiseen kauteen.  Lepakkotutkija Johan Eklöf törmäsi valosaasteeseen huomatessaan, että kirkkojen ullakoilla pesivien lepakkoyhdyskuntien määrä on vähentynyt puoleen, koska kirkot valaistaan näyttävästi. Keinovalon lisääntyminen vaikuttaa kaikkeen elolliseen. Se saa linnut pesimään ennen aikojaan, ohjaa pesistään kaivautuvat kilpikonnanpoikaset harhaan ja häiritsee ihmisten unirytmiä altistaen meidät terveysongelmille.

Keinovalo vetää hyönteisiä puoleensa, oli sitten kyse autiomaasta Las Vegasiin vyöryvistä heinäsirkkaparvista tai katulampun loisteeseen harhautuneista yöperhosista. Se uuvuttaa lamppujen ympärillä lentävät hyönteiset ja sotkee niiden hormonitoiminnan. Valosaaste liittyykin vahvasti lajikatoon ja muihin ympäristökatastrofeihin.

Tietokirja Maailma ilman pimeää ei keskity pelkästään luontoon. Eklöf kertoo eri aikoina vallinneista päivään ja yöhön liittyvistä ajatuksista. Esimerkiksi Vincent van Goghin Tähtikirkas yö -maalauksen pyörteilevässä tähtitaivaassa on nähty harhoja ja hulluutta, mutta sen voi nähdä myös kuvauksena siitä, kuinka yötaivaan saattoi kokea juuri ennen sähkövalon läpimurtoa – räiskähtelevän kaoottisena.

Valosaaste on kasvavan tutkimuksen kohde, ja lähitulevaisuudessa valoa säädellään todennäköisesti yhtä tarkasti kuin melua. Valaistuksen räjähdysmäinen lisääntyminen on nykyaikaisten ledien ansiota, mutta ne voisivat myös olla eräs ratkaisu ongelmaan. Keinovaloa voi ohjelmoida ja himmentää ja saada sen sopimaan ympäristöönsä – jos vain tahtoa löytyy.

Eklöf kehottaa lukijaa hakeutumaan pimeyden ja luonnollisen rytmin äärelle. Teos onkin todellinen pimeyden puolustuspuhe, jonka teesit kehottavat tarttumaan yöhön ja suojelemaan sitä.

Otteita Johan Eklöfin pimeysmanifestista

Huomaa pimeä. Maailma tuntuu kylpevän keinovalossa, mutta pimeyteen pääsee yhä pienellä vaivalla, vaikkapa junalla tai jopa jalan.

Säilytä pimeys lähiympäristössäsi. Sammuta kotona valot ja anna puutarhan levätä yön pimeydessä.

Seuraa sisäistä rytmiäsi. Vältä iltaisin sinistä valoa ja anna auringon nollata vuorokausi aamuisin.

Huomaa yöllinen elämä. Lähde retkelle yöhön ja anna silmien tottua pimeyteen. Katso, kuinka eläinten silmät kiiluvat, haista kasvien tuoksu ja kuuntele uusia ääniä.

Hanki lisätietoa pimeydestä ja sen merkityksestä. Hanki innoitusta keinovalon öistä vallankumousta edeltävän ajan kirjallisuudesta ja taiteesta.

Tartu pimeyteen. Ystävysty sen kanssa ja nauti siitä – se rikastuttaa elämääsi.

Johan Eklöf on konsultti, biologi ja Ruotsin johtavia lepakkotutkijoita. Hänen elämänsä seuraa vuodenaikojen rytmiä: kesällä hän tekee kenttätutkimusta, talvella kirjoittaa kirjoja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Atena
Atena
PL 436 (Asemakatu 6)
40101 Jyväskylä

010 4214 200https://atena.fi

Atena on osa Otava-konsernia. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atena

Uutuuskirja tarjoilee suosituimmat lifestyle-vinkit sadan vuoden takaa11.4.2024 08:21:00 EEST | Tiedote

Kun tahdot kartuttaa onneasi, opettele yöjuoksemisen taito, suorita kosinta oikein ja muuta siitinelosi taidenautinnoksi. Jos tavoitteenasi on pidentää ikää, vahvista hermovoimaasi, pureskele aterialla myös viini ja uhraa päivittäin ainakin puoli tuntia halkojen hakkaamiseen. Pidä huolta, että ulostus tapahtuu kerta päivässä. Käytä huokoisesta kankaasta tehtyjä vaatteita. Nuku pimeässä ja hiljaisessa huoneessa, ikkuna tai ainakin venttiilit ja uunipelti auki. Ja ennen kaikkea kylve säännöllisesti, sillä se auttaa kaikkiin ongelmiisi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye