Työeläkeyhtiö Elo

Leskeneläke saattaa jopa jäädä hakematta – viisi faktaa perhe-eläkkeestä

Jaa

Lähitulevaisuudessa uudistettava perhe-eläke on todennäköisesti heikoiten tunnettu eläkelaji, vaikka vuonna 2018 perhe-eläkkeensaajia oli Eläketurvakeskuksen mukaan yhteensä lähes 270 000. Riippuen saajasta perhe-eläkkeestä käytetään myös nimityksiä leskeneläke ja lapseneläke. Erityisesti leskeneläkkeen määrä saattaa yllättää sitä hakevan.

Perhe-eläke turvaa lesken ja alaikäisten lasten toimeentuloa perheen huoltajan kuoltua. Leskeneläkkeen myöntämisen edellytyksenä on aina, että avioliitto on solmittu ennen menehtyneen puolison 65-vuotispäivää.

Leskeneläkkeen saamiseen vaikuttaa moni asia, mutta sukupuoli ei ole yksi niistä.

– Miehiltä leskeneläke saattaa jäädä jopa kokonaan hakematta, sillä miehet saivat oikeuden leskeneläkkeeseen vasta 90-luvun alkumetreillä. Osa ihmisistä muistaa yhä vanhan toimintatavan, kertoo Elon asiakaspalvelupäällikkö Sofia Antturi.

Jos menehtynyt puoliso on yleensä hoitanut perheen raha-asiat, kuolemaan liittyvät talousasiat voivat olla vaikeita hoitaa.

– Oma työeläkeyhtiö auttaa leskeneläkkeen hakemisessa ja eläkkeen maksuun liittyvissä asioissa. Esimerkiksi Elo ohjaa ja auttaa puolisonsa menettäneitä ilman, että heidän täytyy itse olla yhteydessä meihin, sanoo Antturi.

Muista leskeneläkkeestä ainakin nämä

1. Leskeneläke on usein selvästi odotettua pienempi

Leskeneläke ei ole koskaan sama kuin poismenneen puolison eläke, vaan se on enimmillään puolet menehtyneen eläkkeestä. Lisäksi lesken oma eläke voi pienentää leskeneläkkeen määrää.

Vuonna 2018 leskeneläke oli ETK:n mukaan keskimäärin 571 euroa. Miesten leskeneläkkeen määrä oli keskimäärin kolmannes naisten leskeneläkkeen määrästä.

2. Myös lesken lapsilla voi olla oikeus perhe-eläkkeeseen

Alaikäisellä lapsella on aina oikeus perhe-eläkkeeseen oman vanhemman kuollessa. Lapsi voi siis saada lapseneläkettä, vaikka vanhemmat eivät olisi olleet naimisissa tai rekisteröidyssä parisuhteessa.

Lisäksi lesken lapsi, joka asui puolison menehtyessä tämän ja lesken kanssa samassa taloudessa, saa lapseneläkkeen. ETK:n mukaan keskimääräinen lapseneläke on 403 euroa kuukaudessa.

3. Uusi avioliitto voi katkaista leskeneläkkeen

Jos leski menee uudestaan naimisiin alle 50-vuotiaana, perhe-eläke lakkautetaan ja leski saa kolmen vuoden perhe-eläkkeen kerralla. Jos hän on yli 50-vuotias mennessään uudestaan naimisiin, perhe-eläke jatkuu loppuelämän ajan, mutta jos uusi puoliso menehtyy, leskelle ei makseta uutta perhe-eläkettä.

4. Avopuolisolla ei ole oikeutta leskeneläkkeeseen

Tällä hetkellä leskeneläkkeen saaminen vaatii aina avioliiton tai rekisteröidyn parisuhteen. Asia voi kuitenkin muuttua: työmarkkinajärjestöt ovat tänä vuonna ehdottaneet muutosta, jonka myötä myös avopuoliso voisi saada leskeneläkettä tiettyjen ehtojen täyttyessä.

Ehdotus uudistuksesta, joka vaikuttaa myös leskeneläkkeen ja lapseneläkkeen kestoon, etenee parhaillaan sosiaali- ja terveysministeriössä.

5. Leskeneläkkeen saaminen voi katkaista Kelan maksaman vanhuuseläkkeen

Kela laskee yhteen eläkkeensaajan työeläkkeen sekä mahdollisen leskeneläkkeen. Jos noin 1 300 euron raja ylittyy, leski ei enää saa Kelalta eläke-etuuksia.

Löydät yksityiskohtaisempia lisätietoja perhe-eläkkeestä täältä. Samasta esitteestä löytyy tietoja myös ryhmähenkivakuutuksen ja muiden vakuutusten vaikutuksesta perhe-eläkkeeseen.

Kokeile Elon laskurilla, miten oma eläke vaikuttaa leskeneläkkeen määrään. Samalta sivulta voi myös tarkistaa oman oikeuden leskeneläkkeeseen.

Lisäksi on hyvä muistaa, että työeläkkeen mukainen perhe-eläke eroaa Kelan perhe-eläkkeestä. Lisätietoa löytyy Kelan sivuilta.

Lisätietoja:

Sofia Antturi, asiakaspalvelupäällikkö, puh. 045 670 2075

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Työeläkeyhtiö Elo
Työeläkeyhtiö Elo
Revontulentie 7
02100 ESPOO

020 703 50http://www.elo.fi

Olemme Elo, suuri suomalainen työeläkevakuuttaja. Huolehdimme, että asiakkaamme saavat ansaitsemansa eläkkeet. Autamme asiakasyrityksiämme menestymään ja vastaamaan muuttuvan työelämän haasteisiin. Hoidamme asiakkaidemme eläkevaroja tuottavasti, turvaavasti ja vastuullisesti. Sijoitusvarat on hyvin hajautettu kansainvälisesti ja eri omaisuusluokkiin. Ne turvaavat eläkkeet ja luovat pohjaa kestäville tuotoille vuosikymmeniksi eteenpäin.

Suomalaisista yrityksistä joka kolmas ja yrittäjistä noin 40 prosenttia on valinnut Elon työeläkekumppanikseen. Vastaamme noin 520 000 työntekijän ja yrittäjän tulevista eläkkeistä, huolehdimme 240 000 eläkkeensaajasta ja 25 miljardin euron sijoitusomaisuudesta.

Elo syntyi 1.1.2014, kun Eläke-Fennia ja LähiTapiola Eläkeyhtiö fuusioituivat. www.elo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläkeyhtiö Elo

Antti Aho jatkaa työeläkeyhtiö Elon hallituksen puheenjohtajana21.1.2020 12:13:17 EETTiedote

Elon hallitus valitsi kokouksessaan 20.1.2020 hallituksen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajat vuodelle 2020. Hallituksen puheenjohtajana jatkaa Aava Terveyspalvelut Oy:n toimitusjohtaja Antti Aho. Elon hallituksen ensimmäisenä varapuheenjohtajana jatkaa 31.3. asti Palvelualojen ammattiliiton Executive Advisor Ann Selin. 1.4. ensimmäisenä varapuheenjohtajana aloittaa Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder. Toisena varapuheenjohtajana jatkaa SOK:n henkilöstöjohtaja Susa Nikula. Hallituksen apuna sen tehtävien hoidossa ovat nimitys- ja palkitsemisvaliokunta sekä tarkastusvaliokunta. Hallituksen puheenjohtajisto muodostaa nimitys- ja palkitsemisvaliokunnan, ja sen puheenjohtajana toimii hallituksen puheenjohtaja. Tarkastusvaliokunnan jäseninä jatkavat Jari Karlson (pj.), Marjo Matikainen-Kallström ja Niklas Sonkin. Hallituksen jäsenet 1.1.2020 alkaen Antti Aho, toimitusjohtaja, Aava Terveyspalvelut Oy Sture Fjäder, puheenjohtaja, AKAVA Minna Helle, työmarkkinajohtaja, Teknologiateollisuus Jari

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme