Keski-Suomen ELY-keskus

Lettoja inventoidaan Keski-Suomessa

Jaa

Lettosoita inventoidaan kuluvan kesän aikana Keski-Suomessa.

Inventointia lettorämeellä
Inventointia lettorämeellä

Letot ovat hyvin ravinnerikkaita suotyyppejä, joita esiintyy erityisesti kalkkivaikutteisilla alueilla ja pohjavesivaikutteisilla lähdetihkupinnoilla. Keski-Suomessa tällaisia kalkkialueita on niukasti. Letot tarjoavat tärkeän elinympäristön monimuotoiselle ja vaateliaalle lajistolle. Lähes puolet Suomen uhanalaisista suolajeista elää ensisijaisesti juuri letoilla. Suomen kaikki lettotyypit ovat alueellisesti äärimmäisen uhanalaisia Lapin eteläpuolella.

Suomessa letot ovat uhanalaistuneet ajan saatossa pelloksi raivauksen ja ojituksen aiheuttaman suon vesitalouden muutoksien seurauksena. Myös perinteinen laidunnus sekä niitto ovat aikoinaan lisänneet lettojen avoimuutta, ja samalla mahdollistanut kilpailukyvyltään heikompien lajien menestymisen alueella. Laidunnuksen loputtua reheviä lettoja uhkaa myös puustottumisen myötä umpeenkasvu.

LETOT-hanke osa Helmi-elinympäristöohjelmaa

Lettojen inventointihanke on ympäristöministeriön Helmi-elinympäristöohjelmaa, jonka tavoitteena on mm. parantaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja luonnonympäristöjen tilaa. LETOT-hankkeen tavoitteena on saada ajantasaista tietoa lettosoiden määrästä, kasvillisuudesta, nykytilasta sekä hoito- ja ennallistamistarpeesta. Vaikka lettoja on eteläisessä Suomessa vähän, ne ovat heikosti tunnettuja etenkin suojelualueiden ulkopuolella.

Hanketta koordinoi Suomen ympäristökeskus ja maastotöistä vastaa Keski-Suomen ELY-keskus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja
Keski-Suomen maastoinventoinnit:
Keski-Suomen ELY-keskus
Biologi Johanna Hallman, puh. 029 502 4733, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Luonnonsuojelun asiantuntija Elina Makkonen, puh. 029 502 4016,
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Lettohanke:
Vanhempi tutkija Aira Kokko, Suomen ympäristökeskus (SYKE), puh. 029 525 1290, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Kuvat

Inventointia lettorämeellä
Inventointia lettorämeellä
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme