Pirkanmaan ELY-keskus

Leväseuranta alkoi Pirkanmaan järvillä

Jaa

Valtakunnallinen sinileväseuranta alkoi tällä viikolla. Leväseurannan ensimmäisellä viikolla Pirkanmaalla ei havaittu sinilevää.

Leväseurannan ensimmäisellä viikolla Pirkanmaan järvissä ei havaittu sinilevää.
Leväseurannan ensimmäisellä viikolla Pirkanmaan järvissä ei havaittu sinilevää.

Pirkanmaalla levätilannetta seurataan viikoittain 41 havaintopaikalla syyskuun alkuun asti. Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) tiedottaa Pirkanmaan levätilanteesta aina torstaisin. Tänä kesänä leväseurantapaikoissa on mukana yksi uusi paikka, Ylöjärvellä Näsijärven Siivikkalanranta.

Kuntien viranomaisten lisäksi tänä kesänä Suomen rotarit keräävät tietoa sinilevistä noin sadalla havaintopaikalla Suomessa. Pirkanmaalla näitä paikkoja on seitsemän, Hämeenkyrössä Mahnalanselkä-Kirkkojärven Lehtiniemenlahti, Lempäälässä Kirkkojärven Kirkkolahti, Mänttä-Vilppulassa Keurusselän Iso-Riihisaari, Näsijärven Käälahti Tampereella, Urjalan Kikurinjärvi, Virtain Toisveden Masilahti ja Valkeakosken Painonjärven Suvanto.

Tampereella uimarantojen karttapohjaisesta sovelluksesta saa tietoa uimarantojen uimavesien lämpötiloista ja sinilevätilanteesta. Lämpötila- ja leväpalveluun pääsee sivulta www.tampere.fi/uimarannat.

Levät alkavat lisääntyä vesien lämmetessä

Tulevan kesän levätilannetta on vaikea ennustaa. Yleensä sinilevät alkavat lisääntyä juhannuksen jälkeen vesien lämmetessä. Vähäisen sinileväesiintymän tunnistaa vedessä olevista pienistä vihertävistä hiutaleista sekä kapeista leväjuovista. Runsaamman esiintymän tunnistaa rannalla olevasta vihreästä raidasta, tai leväkasautumista. Erittäin runsaassa esiintymässä rantaan voi keräytyä suurempi sinilevälautta.

Kaikki sinilevät eivät ole myrkyllisiä, ja mahdollinen myrkyllisyys voidaan varmentaa vain laboratoriotesteillä. Sinileväesiintymiin tuleekin suhtautua varauksella. Jos vedessä on runsaasti sinilevää, sitä ei pidä käyttää löyly-, pesu-, kastelu- tai talousvetenä. Runsaan esiintymän aikana tulisi myös välttää vedessä uimista ja pitää lapset sekä kotieläimet poissa rantavedestä.

Puiden siitepölyä voi olla järvivedessä

Alkukesällä vedessä olevaa puiden siitepölyä voi kerääntyä aallokon mukana tuulen alapuolisille rannoille vaaleankeltaisena raitana tai lauttana. Sen häviäminen rantavedestä saattaa kestää useita päiviä. Uiminen runsaan siitepölyn seassa ei ole suositeltavaa. Siitepölyn hajotessa voi syntyä tilapäisiä hajuhaittoja.

Levähavainnoista voi ilmoittaa Järviwikiin

Ajantasaiset levätilannetiedot ovat nähtävillä Järviwiki-sivustolla, jonne voi lisätä myös yleisöhavaintoja. Havainnot voi tallentaa Järviwikiin myös suoraan havaintopaikalta älypuhelimen avulla. Järviwikille on kehitetty Havaintolähetti-verkkosovellus, joka on optimoitu kosketusnäytölle. Havaintolähettiä voi käyttää Järviwikin tunnuksilla.

Järviwiki:

Levähavaintopaikat ja levätilanne Pirkanmaalla

Leväarkisto

Havaintolähetti

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pirkanmaan ELY-keskus:

ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367. anu.peltonen(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Leväseurannan ensimmäisellä viikolla Pirkanmaan järvissä ei havaittu sinilevää.
Leväseurannan ensimmäisellä viikolla Pirkanmaan järvissä ei havaittu sinilevää.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme