Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Leväseuranta käynnistyi – Pohjois-Pohjanmaalla ei havaintoja sinilevistä

Jaa

Sinileväseurannan ensimmäisellä viikolla yhdelläkään Pohjois-Pohjanmaan havaintopaikalla ei havaittu sinileviä. Alkukesälle tyypilliseen tapaan rantavedestä on tehty havaintoja männyn siitepölystä. Viileähkö sää on pitänyt pintavesien lämpötilan 7–15 asteisena. Sinilevät runsastuvat vesien lämmettyä keskikesästä eteenpäin. Seurantaa jatketaan viikoittain syyskuun loppuun asti.

Männyn siitepölyä veteen sekoittuneena Oulun Valkiaisjärven rantavedessä. Kuva Jukka Häikiö
Männyn siitepölyä veteen sekoittuneena Oulun Valkiaisjärven rantavedessä. Kuva Jukka Häikiö

Useimpina kesinä Pohjois-Pohjanmaan ensimmäiset sinilevähavainnot ajoittuvat juhannusviikolle. Alkukesällä sinileviä muistuttavaa havupuiden kellertävää siitepölyä esiintyy usein veden pintakalvolla tai ranta-alueella aaltojen vaikutuksesta veteen sekoittuneena. Siitepöly näkyy myös maalla erilaisilla pinnoilla kellertävinä hippusina. Kuluvalla viikolla Oulun Valkiaisjärven rantavedestä toimitetussa näytteessä oli männyn siitepölyä.

Vedenlaadun seurannan yhteydessä touko-kesäkuun vaihteessa mitatut pintaveden lämpötilat olivat Oulujärven Niskanselällä 7,7 °C, Hailuodon länsipuolella 8,7 °C, Siikajoen alaosalla 13,4 °C, Aittojoella Vaalassa 13,4 °C ja Jylhämässä 8,5 °C. Lämpimintä vesi oli Kiiminkijoen alaosalla 15,5 °C. Runsaimmin sinileviä havaitaan yleensä lämpimän veden aikaan heinä–elokuulla.

Pohjois-Pohjanmaalla leväseurannassa on 22 havaintopaikkaa eri puolilla maakuntaa. Merialueella on kuusi havaintopaikka. Kuusamo–Taivalkoski–Pudasjärvi alueella seurantaa on kahdeksassa järvessä, Oulun seudulla yhdessä ja eteläosalla kuudessa järvessä. Osa seurattavista havaintopaikoista on ollut mukana seurannan alusta vuodesta 1998 lähtien.

Havainnoitsijat arvioivat silmämääräisesti havaintopaikan sinilevän määrän karkealla asteikolla kerran viikossa tiistain–keskiviikon aikana. Havainnot tallennetaan Suomen ympäristökeskuksen Järvi-meriwiki -palveluun suoraan havaintopaikalta älypuhelimen avulla tai netissä. Jos levää on runsaasti tai erittäin runsaasti, havainnoitsijat ottavat näytteen lajinmääritystä varten. Sinileväseuranta kertoo havaintopaikan sinilevätilanteen havaintohetkellä, ei koko järven tai rannikkoalueen levätilannetta.

Seuranta toteutetaan yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen, ELY-keskusten, Suomen rotareiden, kuntien ympäristöviranomaisten sekä aktiivisten ranta-asukkaiden kanssa. Pohjois-Pohjanmaalla kansalaishavainnoinnin rooli leväseurannassa on merkittävä, sillä yli puolet havainnoitsijoista on vapaaehtoisia ranta-asukkaita.

Seurannan tulokset päivitetään viikoittain Järvi-meriwiki -verkkopalveluun, jota voi seurata Suomen ympäristökeskuksen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen www-sivujen sekä vesi.fi ja Itämeri.fi -palvelujen kautta. Valtakunnallinen leväseuranta tuottaa yleiskuvan sinilevätilanteesta koko maassa. Seurantaan kuuluu yli 400 havaintopaikkaa sisävesillä ja merialueilla. Avomerellä sinilevätilannetta seurataan yhdistämällä tutkimusalus Arandan, matkustaja- ja kauppalaivoilla olevien jatkuvatoimisten mittalaitteiden, satelliittikuvien ja Rajavartiolaitoksen havaintoja. Suomen ympäristökeskus tiedottaa valtakunnallisesta sinilevätilanteesta torstaisin kesä–elokuun ajan. Kuntien terveydensuojeluviranomaiset seuraavat uimarantojen sinilevätilannetta.  

Vesillä liikkujat voivat lisätä Järvi-meriwikiin omia levähavaintojaan haluamastaan paikasta sekä tietoa lämpötilasta ja vedenkorkeudesta. Havainnot voi tallentaa Järvi-meriwikiin myös suoraan havaintopaikalta älypuhelimella Havaintolähetti-verkkosovelluksen kautta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Biologi Mirja Heikkinen 0295 038 315, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Männyn siitepölyä veteen sekoittuneena Oulun Valkiaisjärven rantavedessä. Kuva Jukka Häikiö
Männyn siitepölyä veteen sekoittuneena Oulun Valkiaisjärven rantavedessä. Kuva Jukka Häikiö
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Joukkoliikenteen liikennöintiin keskeytys tietyillä Oulu-Utajärvi-Kajaani -vuoroilla 6.7. alkaen1.7.2022 13:43:17 EEST | Tiedote

Liikenne keskeytyy Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen Oulun Taksipalveluilta hankkimilla bussivuoroilla. Lakkaava liikenne koskee Oulun ja Kajaanin sekä Oulun ja Utajärven välisiä vuoroja. Keskeytyksen syynä on Oulun Taksipalvelujen konkurssi. ELY-keskus järjestää konkurssiin ajautuneen yhtiön liikennöimille vuoroille uuden toimijan siten, että liikenne käynnistyy uudelleen koulujen alkaessa elokuussa. Lakkaavien vuorojen aikataulut: Kajaani-Oulu Kajaanin matkakeskus Utajärvi Muhoksen keskusta P Oulu, linja-autoasema M-P 6:00 7:40 8:05 8:45 Oulu-Kajaani Oulu, linja-autoasema Muhoksen keskusta E Utajärvi Kajaani, matkakeskus M-P 16:30 17:10 17:25 19:10 Utajärvi-Oulu Utajärvi Muhoksen keskusta P Oulu, linja-autoasema M-P 6:25 6:50 7:30 Oulu-Utajärvi Oulu, linja-autoasema Muhoksen keskusta E Utajärvi M-P 13:30 14:05 14:25 Oulu-Päivärinne-Utajärvi Oulu, linja-autoasema Päivärinne E Muhoksen keskusta E Utajärvi M-P 7:30 7:55 8:10 8:35 Utajärvi-Päivärinne-Oulu Utajärvi Muhoksen keskusta P Päiv

Kantatien 86 (Ouluntie) liikennejärjestelyt Kaisaniemenkadun kohdalla, Ylivieska, tiesuunnitelma1.7.2022 10:48:12 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) aloittaa otsikossa mainitun tiesuunnitelman laatimisen tarpeellisine tutkimuksineen. Suunnitelma laaditaan yhteistyössä Ylivieskan kaupungin kanssa. Suunnittelukohteena on kantatien 86 ja Kaisaniemenkadun liittymäalueen parantaminen. Kantatielle suunnitellaan saarekkeellinen kanavointi, Kaisaniemenkadulle tulee muutoksia kaistajärjestelyihin ja liittymään suunnitellaan uusi katuyhteys (Helaalankatu). Lisäksi liittymään suunnitellaan liikennevalot sekä jalankulkijoille ja pyöräilijöille alikulku. Suunnitelman tavoitteena on parantaa ajoneuvoliikenteen sekä jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden liikenneturvallisuutta ja liikenteen sujuvuutta. Suunnittelutyö aloitetaan maastotöillä kesällä 2022 ja tiesuunnitelma valmistuu alkuvuodesta 2023. Suunnitelmaluonnoksia esitellään syksyn 2022 aikana, tarkemmasta ajankohdasta tiedotetaan erikseen. Tiesuunnitelman valmistuttua Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus asettaa suunnitelman nä

Maantien 8460 (Kiiminkijoentie) parantaminen Haukiputaalla radan ylikulkusillan kohdalla sekä jalankulku- ja pyöräilyväylän rakentaminen välille Asemakyläntie–Torvelantie, Oulu, tiesuunnitelma23.6.2022 09:01:14 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) aloittaa tiesuunnitelman laatimisen tarpeellisine tutkimuksineen. Suunnitelma laaditaan yhteistyössä Oulun kaupungin kanssa. Suunnittelukohteena on Oulu–Laurila radan ylittävä silta maantiellä 8460 (Kiiminkijoentie). Silta uusitaan nykyisen ylikulkusillan pohjoispuolelle ja maantien varteen sillan eteläpuolelle suunnitellaan uusi jalankulku- ja pyörätie välille Asemakyläntie–Torvelantie. Suunnitelman tavoitteena on parantaa ajoneuvoliikenteen sekä jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden liikenneturvallisuutta ja sujuvuutta.

Maantien 849 (Kiimingintie) parantaminen Iijoen sillan kohdalla sekä jalankulku- ja pyöräilyväylän rakentaminen välille Huotarintie–maantie 851 (Karjalantie), Oulu, tiesuunnitelma23.6.2022 08:51:36 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) aloittaa tiesuunnitelman laatimisen tarpeellisine tutkimuksineen. Suunnitelma laaditaan yhteistyössä Oulun kaupungin kanssa. Suunnittelukohteena on Iijoen ylittävä Iijoen silta maantiellä 849 (Kiimingintie). Silta uusitaan nykypaikalleen ja maantien varteen sillan länsipuolelle suunnitellaan uusi jalankulku- ja pyörätie välille Huotarintie–maantie 851 (Karjalantie).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme