Lihatilojen kannattavuus on kriisissä — MTK Lihavaliokunta vaatii taloudellista vastuullisuutta koko elintarvikeketjuun, sillä kotieläintilojen ahdinko syvenee tuotantopanosten hintojen noustessa
Suomalaista lihantuotantoa kannattelee perinteisesti kotimaisen kysynnän lisäksi kotimaisen rehun saatavuus ja kohtuullinen hintataso. Globaalit rehuraaka-ainemarkkinat ovat olleet kovassa turbulenssissa syksystä 2020 lähtien, mikä on vaikuttanut myös kotimaisen rehun hintatasoon. Tämän syksyn sato-odotukset rehukasvien osalta ovat erittäin heikot ja samaan aikaan muut tuotantopanokset ovat kallistuneet merkittävästi. Tuottajahinnat eivät kuitenkaan seuraa panoshintojen nousua, mikä johtuu pääosin siitä, että Suomen elintarvikemarkkinoissa ei ole sellaisia mekanismeja, jotka huomioisivat tuotantopanosten äkillistä hintojen nousua.
Kriisitilanteita varten, jollaista parhaallaan elämme, on etsittävä keinot tulevaisuutta ajatellen ja varmistaa terveemmät tavat toimia markkinassa niin, että kotimainen alkutuotanto pärjää jatkossakin, toteaa MTK Lihavaliokunnan puheenjohtaja Mauno Ylinen.
Suomalainen päivittäistavarakauppa tekee ennätystulosta ja kuluttajien ostovoima on kasvanut - raha ei vain valu kotieläintiloille
Markkinataloudessa, myös alkutuotannolla, pitäisi olla keinoja viedä tuotantopanosten hintojen nousu myyntihintoihin nopeallakin aikataululla. Lihantuottajilla tällaista mahdollisuutta ei pääsääntöisesti ole, sillä ketjun loppupää -vähittäiskauppa- hinnoittelee tuotteet paljon ennen luotettavaa tietoa sadosta ja tuotantohetkellä vallitsevaa kustannustasosta ja vastaavasti myös teurastamoiden on lukittava tuottajahintataso sen tiedon perusteella, mitä vähittäiskaupan toimijat heille lupaavat maksaa valmistamistaan tuotteistaan.
Kotimaisen ruoan kysyntä ei ole Suomessa ongelma, riittävä alkutuotannon toimeentulo on. Ilman riittävää maataloustuottajan toimeentuloa emme voi varmistaa kotimaisen tuotannon jatkuvuutta ja kehittää toimintaa, muistuttaa Ylinen. Kannattavuuskriisi johtaa pahimmillaan Ruotsin tilanteeseen- siellä omavaraisuusaste romahti noin 50 %:iin ja lihaa tuodaan ulkomailta, muistuttaa Ylinen.
Kun maatalouspolitiikka ja maataloustuet painottunevat jatkossa entistä enemmän ympäristön tilaa parantavien toimien tukemiseen, jää tuen perusperiaate - ruoan tuottamisen tukemisen merkitys pienemmäksi. Näin ollen markkinan on otettava myös taloudellinen vastuullisuus toiminnan periaatteeksi. Se ei riitä, että vaatii parempaa eläinten hyvinvoinnin tilaa sekä ympäristötoimia, jos ei ole valmis maksamaan sen tuottamisen aitoja kustannuksia. Vastuullisuustoimissa ei voi valita rusinoita pullasta ja tehdä vain niitä toimia, jotka näyttävät kuluttajan suuntaan hyvältä, on otettava myös taloudellista vastuuta siitä, että ruoan tuottaja voi tuottaa laadukasta ruokaa ja siitä kuluttajan on oltava valmis myös maksamaan, Ylinen jyrähtää.
Liite: MTK Lihavaliokunnan markkinakatsaus
Lisätietoja:
Liha-asiantuntija Mari Lukkariniemi
p. 040 1719 070
MTK Lihavaliokunnan puheenjohtaja Mauno Ylinen
p. 040 5212 642
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Komission tiukkaa ilmastotavoitetta ei voida saavuttaa maankäyttösektorilla2.7.2025 14:59:35 EEST | Tiedote
EU-komissio julkaisi tänään tavoitteensa vähentää unionin alueen kasvihuonekaasupäästöjä 90 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen ja linjassa pitkän aikavälin ilmastotavoitteiden kanssa. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK pitää ilmastotyötä välttämättömänä, mutta korostaa, ettei tiukkaa yleistavoitetta voida saavuttaa nykyisillä, epärealistisilla odotuksilla maankäyttösektoriin liittyen.
Koneen Säätiöltä merkittävä rahoitus MTK:lle25.6.2025 13:35:00 EEST | Tiedote
Koneen Säätiön Metsän puolella -aloite myöntää yhteensä 2,2 miljoonaa euroa kolmelle hankkeelle, jotka edistävät luonnonarvomarkkinan käynnistymistä Suomessa. MTK:lle säätiö myöntää 500 000 euroa. Rahoituksella kehitetään metsänomistajalähtöisiä luontoarvomarkkinapalveluita.
Avomaankurkun satokausi on käynnissä – ennuste lupaa keskitasoista satoa25.6.2025 07:50:00 EEST | Tiedote
Avomaankurkku on nyt kotimaisimmillaan ja parhaimmillaan. Avomaankurkku on tutun kasvihuonekurkun topakka ja luonteikas serkku, mutta herkkä sellainen. Väärä kuljetuslämpötila, vetoisa tai kylmä säilytys kaupassa ja kotona voivat pilata kurkun matkan pellolta lautaselle. Kun viljely, kuljetus ja säilytys tehdään oikein, on lopputuloksena suomalaisten rakastama kesäherkku, joka maistuu sellaisenaan tai osana kesäruokia ja jatkaa ilahduttamista pitkälle syyskesään.
METSO-ohjelman rahoitus on turvattava myös jatkossa24.6.2025 13:08:13 EEST | Tiedote
Valtioneuvosto hyväksyi Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman eli METSO-ohjelman vuonna 2014. Nykyisen ohjelmakauden on määrä jatkua vuoden 2025 loppuun saakka. MTK on ollut mukana työryhmässä valmistelemassa uutta ohjelmakautta, joka alkaisi vuoden 2026 alussa. MTK:n ympäristöasiantuntija Heli Siitarin mukaan on välttämättömänä, että maanomistajia vapaaehtoiseen suojeluun kannustavan työkalun riittävä rahoitus turvataan myös jatkossa.
Laatua Suomesta Oy kokoaa laatutyön saman katon alle24.6.2025 11:11:23 EEST | Tiedote
Suomalaisen elintarvikeketjun vahvuus perustuu käytännön laatutyöhön alkutuotannossa ja elintarvikkeiden jalostuksessa. Marraskuussa 2024 perustettu Laatua Suomesta Oy kokoaa yhteen maatalouden, puutarhatuotannon sekä elintarvikkeita jalostavien yritysten laatutyön. Juuri avatuilla www.laatuasuomesta.fi -verkkosivuilla pääsee nyt seikkaperäisesti tutustumaan ajankohtaisiin ja kehitteillä oleviin laatujärjestelmiin ja yhtiön tarjoamiin palveluihin. Laatua Suomesta Oy:n perustajia ovat MTK, SLC, Kauppapuutarhaliitto ry sekä Hedelmän- ja Marjanviljelijäin Liitto ry.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme