Lihatilojen kannattavuus on kriisissä — MTK Lihavaliokunta vaatii taloudellista vastuullisuutta koko elintarvikeketjuun, sillä kotieläintilojen ahdinko syvenee tuotantopanosten hintojen noustessa
Suomalaista lihantuotantoa kannattelee perinteisesti kotimaisen kysynnän lisäksi kotimaisen rehun saatavuus ja kohtuullinen hintataso. Globaalit rehuraaka-ainemarkkinat ovat olleet kovassa turbulenssissa syksystä 2020 lähtien, mikä on vaikuttanut myös kotimaisen rehun hintatasoon. Tämän syksyn sato-odotukset rehukasvien osalta ovat erittäin heikot ja samaan aikaan muut tuotantopanokset ovat kallistuneet merkittävästi. Tuottajahinnat eivät kuitenkaan seuraa panoshintojen nousua, mikä johtuu pääosin siitä, että Suomen elintarvikemarkkinoissa ei ole sellaisia mekanismeja, jotka huomioisivat tuotantopanosten äkillistä hintojen nousua.
Kriisitilanteita varten, jollaista parhaallaan elämme, on etsittävä keinot tulevaisuutta ajatellen ja varmistaa terveemmät tavat toimia markkinassa niin, että kotimainen alkutuotanto pärjää jatkossakin, toteaa MTK Lihavaliokunnan puheenjohtaja Mauno Ylinen.
Suomalainen päivittäistavarakauppa tekee ennätystulosta ja kuluttajien ostovoima on kasvanut - raha ei vain valu kotieläintiloille
Markkinataloudessa, myös alkutuotannolla, pitäisi olla keinoja viedä tuotantopanosten hintojen nousu myyntihintoihin nopeallakin aikataululla. Lihantuottajilla tällaista mahdollisuutta ei pääsääntöisesti ole, sillä ketjun loppupää -vähittäiskauppa- hinnoittelee tuotteet paljon ennen luotettavaa tietoa sadosta ja tuotantohetkellä vallitsevaa kustannustasosta ja vastaavasti myös teurastamoiden on lukittava tuottajahintataso sen tiedon perusteella, mitä vähittäiskaupan toimijat heille lupaavat maksaa valmistamistaan tuotteistaan.
Kotimaisen ruoan kysyntä ei ole Suomessa ongelma, riittävä alkutuotannon toimeentulo on. Ilman riittävää maataloustuottajan toimeentuloa emme voi varmistaa kotimaisen tuotannon jatkuvuutta ja kehittää toimintaa, muistuttaa Ylinen. Kannattavuuskriisi johtaa pahimmillaan Ruotsin tilanteeseen- siellä omavaraisuusaste romahti noin 50 %:iin ja lihaa tuodaan ulkomailta, muistuttaa Ylinen.
Kun maatalouspolitiikka ja maataloustuet painottunevat jatkossa entistä enemmän ympäristön tilaa parantavien toimien tukemiseen, jää tuen perusperiaate - ruoan tuottamisen tukemisen merkitys pienemmäksi. Näin ollen markkinan on otettava myös taloudellinen vastuullisuus toiminnan periaatteeksi. Se ei riitä, että vaatii parempaa eläinten hyvinvoinnin tilaa sekä ympäristötoimia, jos ei ole valmis maksamaan sen tuottamisen aitoja kustannuksia. Vastuullisuustoimissa ei voi valita rusinoita pullasta ja tehdä vain niitä toimia, jotka näyttävät kuluttajan suuntaan hyvältä, on otettava myös taloudellista vastuuta siitä, että ruoan tuottaja voi tuottaa laadukasta ruokaa ja siitä kuluttajan on oltava valmis myös maksamaan, Ylinen jyrähtää.
Liite: MTK Lihavaliokunnan markkinakatsaus
Lisätietoja:
Liha-asiantuntija Mari Lukkariniemi
p. 040 1719 070
MTK Lihavaliokunnan puheenjohtaja Mauno Ylinen
p. 040 5212 642
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Suomalainen metsäkuusi tuo joulun – ota talteen kuusenhakureissun muistilista!17.12.2025 15:21:13 EET | Tiedote
Suomalaisessa metsässä kasvanut kuusi on monelle jouluperinne, joka tuo joulun kotiin. MTK kokosi näppärän muistilistan, jolla joulupuun haku onnistuu sujuvasti.
Teillä tulet, Rautatieasemalla omput – MTK:n joulutervehdykset suomalaisille17.12.2025 10:19:00 EET | Tiedote
Maaseutunuorten perinteiset Joulutulet syttyvät jälleen teiden varsille lauantaina 20.12.2025. Tapahtuma on vakiintunut yhdeksi maaseutunuorten tärkeimmistä ja rakkaimmista joulun ajan perinteistä. Joulutulet juhlistavat kotimaista alkutuotantoa ja maaseudun elinvoimaa sekä kiittävät kuluttajia, jotka valinnoillaan arvostavat suomalaista ruokaa ja sen tuottajia. Joulutulien lisäksi MTK ilahduttaa kaupunkilaisia jakamalla kotimaisia jouluomenoita Helsingin Rautatieasemalla 19.12.
MTK: Alkutuotannon kannattavuus ratkaisee kansallisen ruokastrategian onnistumisen16.12.2025 12:34:39 EET | Tiedote
MTK:n tuleva puheenjohtaja Tero Hemmilä kiittää ruokastrategian visiota, mutta vaatii nopeita toimia alkutuotannon kannattavuuden vahvistamiseksi.
Viljelijöiden suurmielenosoitus Brysselissä 18.12. – viljelijöitä Suomesta mukana16.12.2025 07:45:00 EET | Tiedote
Brysselissä järjestetään torstaina 18.12. laaja viljelijämielenosoitus. Tapahtumaan odotetaan 8 000–10 000 viljelijää 27 EU-maasta. Suomesta mielenosoitukseen osallistuu edustajia MTK:sta ja SLC:stä. Edellisen kerran vastaavan mittaluokan mielenosoitus järjestettiin kymmenen vuotta sitten. Mielenosoitus järjestetään vastalauseena EU-komission budjettiesitykselle vuoden 2027 jälkeiselle ajalle. Maataloudelle korvamerkitty EU-rahoitus on vaarassa pienentyä viidenneksellä.
Joulupöydän ytimessä kotimaisuus – maaseudun vuodenkierto ohjaa ruokavalintoja15.12.2025 08:03:00 EET | Tiedote
Joulu kokoaa suomalaiset kotimaisen ruuan äärelle. Joulun juhlapöytä rakentuu kotimaisista raaka-aineista: juureksista, perunasta, kananmunista, lihasta sekä vilja- ja maitotuotteista. Ne kertovat suomalaisen ruuantuotannon monipuolisuudesta ja vastuullisuudesta. Maaseudulla vuodenkierto näkyy erityisesti loppuvuonna, kun sadonkorjuun kiireet väistyvät talven hiljaisempaan aikaan. Vaikka pellot lepäävät, työ maatiloilla jatkuu ympäri vuoden eläinten hoidosta metsätöihin ja tulevan satokauden valmisteluun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme
