Terve Paino ry

Lihavuus on yhteiskunnan sairaus

Jaa

Suomen perustuslain 19. pykälä velvoittaa valtiovaltaa väestön terveyden edistämiseen, myös toimiin terveellisemmän ruokaympäristön puolesta. Lääkärilehdessä 17.12.2021 ilmestyneessä artikkelissa "Yhteiskunnalliset toimet välttämättömiä lihomiskehityksen kääntämiseksi" Terve Paino ry:n asiantuntijat esittävät väitteelle tieteelliset perusteet.

Noutopöydistä tulee helposti otettua ruokaa yli tarpeen.
Noutopöydistä tulee helposti otettua ruokaa yli tarpeen.

Paljon haittoja kansalaisille ja yhteiskunnalle

Lihavuus aiheuttaa yli 30 sairautta, joiden joukossa on yleisiä kansantauteja. Nykyisen kehityksen jatkuessa väestön eliniänodote kääntyy laskun.

Lihavuussairaudet ovat suuri yhteiskunnallinen ongelma. Sote-kulut johtuvat paljolti lihavuussairauksista. Lihavilla on muita useammin sairauspoissaoloja, ja he kokevat työkykynsä heikommaksi. Lihavuuden vuoksi joudutaan työkyvyttömyyseläkkeelle yli kaksi kertaa useammin.

Lihomisen syihin voidaan vaikuttaa

Väestön lihominen on jatkunut vuosikausien ravitsemusvalistuksesta ja laihdutusohjelmista huolimatta. Pääasiallinen syy on muuttunut ruokaympäristö: epäterveellisten elintarvikkeiden tarjonnan, markkinoinnin ja kulutuksen lisääntyminen. Monissa maissa on jo ryhdytty vaikuttamaan asiaan elintarvikepolitiikalla.

Lääkärilehden artikkeli siteeraa eri maissa tehtyjä tutkimuksia, joissa on selvitetty tällaisten toimien vaikutuksia. Tulokset osoittavat, että erityisesti epäterveellisten elintarvikkeiden verotus on tehokas toimenpide vähentämään niiden kulutusta.

Taloustutkimuksen vuosi sitten tekemän väestötutkimuksen mukaan tällaisilla toimilla on kansalaisten enemmistön tuki. Valtaosa suomalaisista kannattaa terveysperusteisia veroja ja muita toimia, jotka edistävät terveellisempiä elintarvikevaihtoehtoja.

Lapset etusijalle

Lapsilla ja nuorilla ylipaino on lisääntynyt nopeammin kuin aikuisilla, ja sen vaikutukset ulottuvat kauas tulevaisuuteen. Erityisesti heitä pitää suojella lihottavilta elintarvikkeilta ja niiden markkinoinnilta, joka on siirtynyt pääosin internetiin ja sosiaaliseen mediaan. Lapsille mainostettavat ruuat ja juomat ovat lähes yksinomaan epäterveellisiä.

Äskettäisen EPELI-tutkimushankkeen perusteella tarvitaan nykyistä tiukempaa ja rajoittavampaa sääntelyä suojelemaan lapsia ja etenkin 13–17-vuotiaita nuoria. Lääkärilehden kirjoitus kertoo esimerkkejä siitä, miten lasten altistumista on muissa maissa voitu vähentää epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointikielloilla.

Lihavuussairauksien 10 vuoden ennusteet

Lihavuuden yleisyyden ja siihen liittyvien sairauksien ennusteita voi tarkastella Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) juuri julkaisemassa karttapalvelussa. Palvelu esittää ennusteet seuraavien sairauksien yleisyyden muutoksista: tyypin 2 diabetes, sepelvaltimotauti, polvi- tai lonkkanivelrikko, astma, kihti ja sappikivitauti.

Ohjelma arvioi kuinka monta uutta sairaustapausta maakunnassa tai kunnassa todetaan kymmenen seuraavan vuoden aikana, jos lihomiskehitys jatkuu samalla tavalla kuin tähän asti. Ohjelma laskee kuinka monta sairastapauksista voitaisiin välttää, jos lihavuuden esiintyvyys pienenisi kymmenen vuoden aikana noin 10 %. Karttapalvelu myös arvioi, paljonko lihavuuden aiheuttamat sairaudet lisäisivät terveydenhuollon kuormitustaja kustannuksia.

Kuva: MChe Lee, Unsplash

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Noutopöydistä tulee helposti otettua ruokaa yli tarpeen.
Noutopöydistä tulee helposti otettua ruokaa yli tarpeen.
Lataa
Makeishyllyt ja pakkauskoot ovat suurentuneet viime vuosikymmeninä.
Makeishyllyt ja pakkauskoot ovat suurentuneet viime vuosikymmeninä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Terve Paino ry
Terve Paino ryhttps://tervepaino.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terve Paino ry

Britannian virvoitusjuomaveron taikatemppu: sokerin saanti väheni, vaikka juomien kokonaismyynti ei pienentynyt16.8.2021 07:05:00 EEST | Tiedote

Britanniassa tuli vuoden 2018 huhtikuussa voimaan sokeripitoisiin virvoitusjuomiin kohdistunut vero. Sen seurauksena sokerin saanti juomista väheni 10 prosenttia, mutta virvoitusjuomien kulutus jatkui entiseen malliin. Miten tämä temppu tehtiin? Lihavuusepidemian vuoksi monissa maissa on yhteiskunnan säätelyllä vähennetty epäterveellisten elintarvikkeiden tarjontaa. Sokeripitoisten virvoitusjuomien hinnan nostaminen verottamalla on yksi yleisemmistä keinoista, joka Britanniassa toteutettiin onnistuneesti (1).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme