Liiallisen murehtimisen, vitkastelun ja varmistelun taustalla on usein epävarmuuden pelko

Janna Meunier: Mielen jumeista joustavuuteen – kuinka tulla toimeen epävarmuuden kanssa
Ilmestyy 14.3.2023
Taito sietää epävarmuutta vaikuttaa tutkitusti ihmisen hyvinvointiin ja toimintakykyyn. Epävarmuus voi aiheuttaa meissä ahdistusta ja turvattomuuden tunnetta. Voimme reagoida näihin joko välttelemällä ahdistavaa asiaa, pohtimalla sitä tuloksetta loputtomiin tai pyrkimällä kaikin keinoin varmistamaan, etteivät pahimmat uhkakuvat tule toteutumaan.
Ahdistaviin ajatuksiin voi jäädä jumiin, ja vitkastelu ja varmistelu voivat muuttua tavaksi. Huolestuttavan asian pohtiminen voi antaa hetkellisen hallinnan tunteen. Nämä toimintamallit ovat selviytymiskeinoja, jotka tuntuvat auttavan lyhyellä tähtäimellä ahdistukseen, ja olo on vähän aikaa rauhallisempi. Ajatukset kuitenkin palaavat, ja kierre alkaa taas alusta. Kun jatkuva varmistelu tai murehtiminen alkaa haitata merkittävästi arkielämää, voi taustalla olla vaikeus sietää epävarmuutta, niin sanottu epävarmuusallergia.
Mielen jumeista puhutaan silloin, kun aika ja energia suuntautuu yrityksiin vähentää epävarmuutta ja meille tärkeiden asioiden tekeminen jää kakkossijalle: jos jätämme hakematta kiinnostavaa työpaikkaa, koska sen saamisesta ei ole täyttä varmuutta. Jos löydämme unelmien asunnon, mutta emme saa tehtyä ostopäätöstä, ja asunto myydään nenämme edestä. Jos kotoa lähteminen on vaikeaa, kun tarkistelemme, että kaikki on varmasti kunnossa. Jos murehtiminen tai valittaminen täyttää toisten kanssa viettämämme ajan.
Käytännönläheisen teoksen lukuisat harjoitukset auttavat tunnistamaan mielen jumeja ja pääsemään niistä irti. Tärkeintä on tunnistaa jumi, hyväksyä asiat, joihin emme voi vaikuttaa ja keskittyä sitten siihen, mitä todella haluaa mielen varoituksista huolimatta. Emme voi poistaa elämän epävarmuutta, mutta voimme oppia tulemaan sen kanssa toimeen ja keskittyä niihin asioihin, joita haluamme elämässämme toteuttaa.
Janna Meunier on psykologi ja kognitiivisen käyttäytymisterapian kouluttajapsykoterapeutti, joka käyttää työssään erityisesti hyväksymis- ja omistautumisterapian (HOT) menetelmiä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna-Leena SoisaloviestintäpäällikköAtena | Otava
Otava | Like | Nemo | Moreeni | Karisto | Atena | F-Kustannus
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Atena on osa Otava-konsernia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Atena
Atenan kesän ja syksyn kirjat avaavat ovia suljettuihin maailmoihin30.3.2023 07:40:42 EEST | Tiedote
Atenan loppuvuoden kirjaohjelma on julkaistu. Pääset tutustumaan koko valikoimaan alla olevasta linkistä.
Kuinka rikkoa tyttöyden muotti21.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote
Kriitikoiden ylistämä kirja raivaa tilaa naisen vapaudelle, omille valinnoille ja rajojen puolustamiselle
Vaikuttava, mustan huumorin sävyttämä muistelma suljetusta Albaniasta20.3.2023 09:45:43 EET | Tiedote
”Kyynisyyttä ja poliittista apatiaa vastaan taistelemisesta tulee jotakin, mitä joku voisi kutsua moraaliseksi velvollisuudeksi. Minulle se on enemmänkin velka, joka minun on maksettava menneisyyden ihmisille. Kirjoitin tarinan, koska halusin selittää, hieroa sovintoa ja jatkaa taistelua.” Lea Ypi
Tiivistunnelmainen psykologinen trilleri sukeltaa raadolliseen rockmaailmaan15.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote
Erika Vik pyörittää lukijan nopeatempoisessa jännitystarinassaan synkkäsävyisiin vesiin, jossa kasvoton vainoaja ei jätä rockmuusikkoa rauhaan.
Omakohtainen tietokirja naisten autismista, joka jää usein huomaamatta14.3.2023 10:46:32 EET | Tiedote
Clara Törnvall: Naisia autismin kirjolla Ilmestyy 11.4.2023 Kun toimittaja Clara Törnvall sai 42-vuotiaana autismidiagnoosin, moni asia hänen elämässään kirkastui: sosiaalisten suhteiden vaikeus, täydellinen uppoutuminen ajatuksiin, näläntunteen puuttuminen. Vuosien epätietoisuuden jälkeen palaset loksahtivat paikoilleen. Samalla hänelle avautui autististen naisten maailma, jonka tutkimus pitkään sivuutti täysin. Omakohtainen ja pohdiskeleva tietokirja Naisia autismin kirjolla vie neuropsykiatrisiin vastaanottohuoneisiin, kulttuurihistorian syvyyksiin ja keskusteluihin, joissa tavalliset naiset puhuvat autismista. Niin sanottu hyvätasoinen tai lievä autismi käsitettiin kauan poikien diagnoosiksi ja väitettiin jopa, ettei autistisia tyttöjä ole olemassakaan. Tutkijat korostivat poikamaisia erityismielenkiinnonkohteita, eivätkä tunnistaneet tyttöjen tai naisten vastaavia. Edelleen autismi yhdistetään usein miehiin, ja esimerkiksi elokuvissa tai tv-sarjoissa naispuolinen autisti esitetään
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme