SDP EDUSKUNTA

Liikenteeseen rahaa laajalla rintamalla

Jaa

SDP:n kansanedustaja Raimo Piirainen on hyvillään vuoden 2021 kolmannen lisätalousarvion panostuksista laajaan rintamaan liikenneinvestointeja, joilla taklataan myös osittain koronapandemian aiheuttamia iskuja Suomen talouteen. Eduskunta aloitti tänään lisätalousarvion käsittelyn valtiovarainvaliokunnassa valmistuneen mietinnön pohjalta.

Kansanedustaja Raimo Piirainen on hyvillään laajasta panostuksesta liikenteeseen kuluvan vuoden 3. lisätalousarviossa. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
Kansanedustaja Raimo Piirainen on hyvillään laajasta panostuksesta liikenteeseen kuluvan vuoden 3. lisätalousarviossa. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)

Erityisen tyytyväinen Piirainen on yhden uuden yöjunarungon vaunukaluston hankintaan varatusta 40 miljoonan euron valtuudesta. – Toive on, että hankinta osuu Otamäen tehtaaseen Kainuuseen ja parantaa sen tilauskantaa ja työllisyyttä.

– On myös tärkeää, että liikkeelle saadaan jälleen tärkeitä uusia liikennehankkeita, joiden rahoitusvaltuudet ovat yhteensä 268 miljoonaa euroa. Niistä suurimpana Digiradan kehitys- ja verifiointivaihe, valtuus enintään 130 miljoonaa euroa, Laurila—Tornio—Haaparanta-rataosan sähköistäminen valtuudeltaan enintään kymmenen miljoonaa euroa sekä Kirjalansalmen ja Hessundinsalmen siltojen Maantiellä 180 uusimiseksi enintään 128 miljoonalla eurolla, listaa eduskunnan valtiovarainvaliokunnan jäsen Piirainen.

– On tärkeää, että koronasta kärsineen liikenteen tukitoimenpiteitä jatketaan edelleen. Lasti- ja matkustaja-alusvarustamoiden liikennöinnin tukeen ehdotetaan 23 miljoonaa euroa, jotta Suomen merikuljetukset ja huoltovarmuus turvataan. Erityisen tärkeää on, että valtio on vahvasti tukenut varustamoita kriisin keskellä, sanoo Piirainen.

Lisäksi julkisen liikenteen ostoihin suurilla ja keskisuurilla kaupunkiseuduilla sekä alueellisessa ja paikallisessa liikenteessä 22,8 miljoonaa euroa, ja henkilöjunaliikenteen ostoihin 11 miljoonaa euroa koronatilanteen pitkittymisen vuoksi.

– Hienoa on myös perusväylänpidon rahoitus ja korjausvelan vähentämisen jatkaminen turvataan hallitusohjelman ja Liikenne 12 -suunnitelman toiveiden mukaisesti. Kehysriihessä sovitun mukaisesti nyt kolmannessa lisätalousarviossa perusväylänpidon rahoitusta aikaistetaan 50 miljoonalla eurolla vuoden 2022 määrärahakehyksestä. Aiemmin Tällä hallituskaudella perusväylänpidon rahoitukseen tehtiin 300 miljoonan tasokorotus vuodessa, painottaa Piirainen.

Suomen teillä näkyy nyt, että hallitus nosti väylähankkeiden rahoitusta kertaluonteisesti keväällä 2020 elvytysmielessä aloittaessaan uusia hankkeita ja panostamalla muun muassa lisärahoituksella asfaltointiin, jossa päästiin ennätykselliseen 4000 kilometriin.

– Kaikkiaan kehyksen päälle on saatu elvytysmielessä noin 270 miljoonaa euroa eri väylähankkeisiin enemmän mitä alun perin suunniteltu. Totta kai, kertaluonteisten erien poistuminen vähittäin näyttää laskulta, vaikka palataan vain alkuperäiseen kehystasoon, selvittää Piirainen.

Lisätalousarvio sisältää myös yksityisen latausinfrastruktuurin tukemiseen taloyhtiöissä ja työpaikoilla 7,5 miljoonaa euroa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kansanedustaja Raimo Piirainen on hyvillään laajasta panostuksesta liikenteeseen kuluvan vuoden 3. lisätalousarviossa. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
Kansanedustaja Raimo Piirainen on hyvillään laajasta panostuksesta liikenteeseen kuluvan vuoden 3. lisätalousarviossa. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Hussein al-Taee: Oli kunnia edustaa Suomea tärkeissä konferensseissa2.7.2021 14:02:30 EEST | Tiedote

Eduskunnan suuren valiokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan puolesta osallistui kansanedustaja Hussein al-Taee kesäkuussa kahteen EU-puheenjohtajamaa Portugalin järjestämään konferenssiin pitäen Suomen ainoat puheenvuorot molemmissa tapaamisissa. 14.6 pidetty konferenssi käsitteli EU:n maahanmuuttopolitiikkaa ja 21.6 järjestetty konferenssi koski EU-Afrikka suhteita. Molemmat olivat parlamentaarisia konferensseja ja osallistujia oli useiden maiden parlamenteista.

SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen: Osaava ja päättävä hallitus vie asioita eteenpäin haasteista huolimatta2.7.2021 13:08:38 EEST | Tiedote

Eduskunnassa on kevätkaudella käsitelty ja päätetty laajoista kokonaisuuksista kuten koronan hoidosta, sote-uudistuksesta, EU:n elpymispaketista sekä linjattu Suomen talouden tulevaisuudesta. Näiden päätösten tavoitteena on ollut sosiaalisesti, taloudellisesti ja ympäristön kannalta kestävän suomalaisen yhteiskunnan rakentaminen. SDP:n johtaman hallituksen politiikan keskiössä on sitoutuminen vastuulliseen talouspolitiikkaan, hyvinvointivaltion palveluiden turvaamiseen sekä eriarvoisuuden vähentämiseen yhteiskunnassamme. - Suomi ja koko maailma ovat kärsineet yli vuoden verran historiallisesta terveydellisestä ja taloudellisesta kriisistä. Tämän hetken arviot Suomen talouden elpymisestä ovat paljon valoisempia, mitä vielä viime syksynä. Vaikka taloutemme toipuu ja kasvua on näköpiirissä, kriisinhoito ei ole kuitenkaan vielä ohi. Pandemian aiheuttamat vauriot pitää korjata. Terveydenhuollossamme on hoitovelkaa, koulutuksessa on koulutusvelkaa ja erityisesti nuorilla on hyvinvointivelkaa

SDP:n Seppo Eskelinen: Itä-Suomen liikennehankkeet huomioitu hyvin Väyläviraston suunnitelmassa2.7.2021 11:14:28 EEST | Tiedote

-Olen tyytyväinen, että moni Itä-Suomen ja Savo-Karjalan kannalta tärkeistä hankkeista on listattu Väyläviraston tänään julkistetussa luonnoksessa investointiohjelmaksi, sanoo kansanedustaja ja liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen Seppo Eskelinen. Väylävirasto julkisti tänään luonnoksensa investointiohjelmaksi seuraavalle kahdeksalle vuodelle liittyen eduskunnan eilen hyväksymään 12-vuotiseen valtakunnalliseen liikennejärjestelmäsuunnitelmaan. -Itä-Suomen kannalta on merkittävää, että luonnoksessa on mainittu Karjalan- ja Savon ratojen kehittäminen sekä kaksoisraiteen jatkaminen Joutsenosta Luumäelle, mikä heijastuu koko Karjalan radan sujuvuuden ja turvallisuuden sekä teollisuuden kuljetusten parantumisena. Maanteiltä listalle on nostettu VT9 Liperin eritasoliittymä ja Kuopion Lentokentäntien liikennejärjestelyjen parantaminen sekä Karvion kanavan sillan uusiminen. Väylävirasto lähetti tänään suunnitelmaluonnoksen lausuntokierrokselle, joka kestää syyskuun puoliväliin saakka. Valmi

SDP:n Kymäläinen: Investointiohjelmalla liikennejärjestelmäsuunnitelman toimeenpano vauhtiin2.7.2021 10:30:17 EEST | Tiedote

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) on tyytyväinen Väyläviraston tänään lausuntokierrokselle lähettämään luonnokseen tulevien vuosien investointiohjelmaksi. Ohjelman laatiminen perustuu eduskunnassa juuri hyväksyttyyn 12-vuotiseen valtakunnalliseen liikennejärjestelmäsuunnitelmaan ja siinä määriteltyihin kriteereihin. - On tärkeää, että nyt alamme ensi kertaa nähdä käytännössä pitkään valmistellun valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelmatyön tuloksia, kun suunnitelmaa aletaan panna toimeen. Väyläviraston laatimaan investointiohjelmaan on koottu ehdotukset seuraavien 8 vuoden aikana käynnistettävistä hankkeista sekä niiden toteuttamisjärjestyksestä ja rahoituksesta. Ohjelma toimii tulevien vuosien budjettivalmistelujen pohjana. Lopullisen päätöksen toteutettavista hankkeista tekee kuitenkin eduskunta talousarvion yhteydessä, Liikenne 12 -suunnitelman valmistelun parlamentaarisen ohjausryhmän varapuheenjohtajana toiminut Kymäläinen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme