Business Tampere

Liikkuvien työkoneiden klusteri käyntiin – iso toimiala, huikeat mahdollisuudet Suomelle

Jaa

Joukko Suomessa toimivia liikkuvien työkoneiden valmistajia teknologiakumppaneineen tiivistää yhteistyötä keskenään ja tutkimuksen kanssa. Työkoneiden sähköistyminen ja digitalisaatio muuttavat toimialaa suuresti, ja Liikkuvat työkoneet -klusteri pitää Suomen teknologiakehityksen kärjessä myös tulevaisuudessa.

Suomessa on suuri määrä kansainvälisesti tunnettuja liikkuvien työkoneiden valmistajia ja ainutlaatuista koneenrakennuksen osaamista moneen eri käyttökohteeseen; pelloilta metsiin ja satamista kaivoksiin. Suomen viennissä koneenrakennuksen osuus on merkittävä.

Jotta toimialan kilpailukyky voidaan varmistaa tulevaisuudessakin, tarvitaan koneenrakennuksen tarpeisiin kohdennettua tutkimusta, innovaatioita ja osaajia. Siksi valmistajien ja tutkimuksen ydinjoukko on muodostanut Liikkuvat työkoneet -klusterin yhteistyön alustaksi – yhteistyö on tehokas tapa saada aikaan tuloksia riittävän nopeasti ja tarpeeksi isossa mittakaavassa.

– Tavoittelemme hyvin käytännönläheistä ja teollisuusvetoista yhteistekemistä, joka yhdistää erilaisia toimijoita: koneenrakentajia, teknologiatoimittajia ja tutkimuskumppaneita sekä Suomessa että kansainvälisesti, kertoo teollisuuden uudistamisen parissa VTT:llä ja Tampereen yliopistossa työskentelevä Harri Nieminen.

Yhteinen tiekartta ja tuloskori

Liikkuvat työkoneet -klusterin yhteiselle tekemiselle on luonut pohjan nimekäs ydinjoukko. Mukana ovat työkonevalmistajat Kalmar, Ponsse, Sandvik, ja Valtra, akkujärjestelmiä toimittava Valmet Automotive sekä Tampereen yliopisto ja VTT. Toimintaa lähdetään nyt laajentamaan kotimaassa ja kansainvälisesti.

Vaikka klusterin yritykset tekevät työkoneita ja sovelluksia eri käyttökohteisiin, niiden kehityksessä on paljon samansuuntaisia tavoitteita – ja kaikkien toteutuminen vaatii tutkimusta, joka voi olla raskasta ja viedä paljon aikaa. Yritysten tavoitteista on muodostettu klusterin tiekartta, joka ohjaa yhteistä innovaatio- ja osaamiskehitystä.

– Kun yritysten aikeet ja toiveet on kirjattu selkeästi, klusteri pystyy rakentamaan yhteistyökuvioita ja tutkimussuunnitelmia sekä hakemaan hankerahoitusta. Ilman klusteria näitä tavoitteita ei voisi saavuttaa, huomauttaa Automaatio- ja konetekniikan yksikön päällikkö, professori Matti Vilkko Tampereen yliopistosta.

– Ilman huippututkimusta ei ole huippukoneenrakennusta. Vaikka klusterissa on isoja yrityksiä, mikään niistä ei yksinään saisi tutkimustoiminnan kriittistä massaa liikkeelle, sanoo Commercialization and Networks Lead Miika Kaski Sandvikilta.

Tutkimushankkeiden tulokset menevät yhteiseen tuloskoriin, josta jokainen voi poimia niitä hyödynnettäviksi omiin käyttötarkoituksiinsa. Ensimmäinen liikkeelle laitettu hanke liittyy työkoneiden sähköistymiseen.

Teollisuuden ja tutkimuksen yhteistyöllä on Suomessa pitkät perinteet. Liikkuvat työkoneet -klusterissa on uutta yhteistyön laajuus ja jatkuvuus. Yhteistyö on pysyvä toimintamalli, joka tuottaa jatkuvasti yhteisiä hankkeita tukemaan toimialan avainteknologioita ja osaamista.

- Liikkuvien työkoneiden toimialalla on pitkä historia ja tärkeä rooli Suomelle. Erityisen merkittävänä toimiala näyttäytyy Tampereen kaupunkiseudulla. Klusterilla ja sen ympärille rakentuvalla kehittämisverkostolla on suuria mahdollisuuksia myös kirkkaalle kansainväliselle kärkiasemalle, kommentoi asiakkuusvastaava Heini Wallander Business Tampereesta.

Klusterin tavoitteena on, että Suomi on vuonna 2025 maailman paras paikka liikkuvien työkoneiden ja niitä tukevien avainteknologioiden kehittämiseen. Liikkuvien työkoneiden klusteri on osa teollisuuden ja tutkimuksen yhteistä Sustainable Industry X (SIX) -aloitetta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Harri Nieminen, VTT/Tampereen Yliopisto
harri.nieminen@vtt.fi
puh. 050 568 5081

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Business Tampere
Business Tampere
Kelloportinkatu 1 B
33100 Tampere

http://www.businesstampere.fi

Business Tampere on Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö, jonka tehtävä on edistää investointeja sekä luoda paras ympäristö yritystoiminnalle. Yhtiön toimintaa ohjaa Tampereen kaupunkiseudun elinkeinostrategia. Rakennetaan uutta Tampereen seutua. Yhdessä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Business Tampere

Tampereen seudun yritykset luovat uusia saunaelämyksiä maailmanmarkkinoille - Hyvinvoinnin merkityksen kasvaessa kotimaiset ja kansainväliset asiakkaat etsivät autenttisia saunaratkaisuita19.4.2021 16:31:38 EEST | Tiedote

Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Business Tampere sekä markkinoinnin ja matkailun asiantuntijaorganisaatio Visit Tampere tiivistävät yhteistyötään Sauna from Finland ry:n kanssa. Strategisella kumppanuudella on tarkoitus aktivoida Tampereen seudun yrityksiä innovoimaan uusia saunaelämystuotteita ja liittymään osaksi kasvavaa saunaelämysalaa. Ekologinen ja kestävästi rakennettu suomalainen sauna nimittäin myy maailmalla ja erityisesti kokonaisratkaisuille on kysyntää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme