Jyväskylän yliopisto

Liikunnalla ja painonhallinnalla mahdollista alentaa syöpäriskiä

Jaa
Jyväskylän yliopiston yhteistyötutkimus osoittaa aikuisiän kehonpainon sekä fyysisen aktiivisuuden olevan yhteydessä Lynchin oireyhtymää kantavien ihmisten syöpään sairastumisikään. Lynchin oireyhtymä on periytyvä syöpäalttiusoireyhtymä, joka lisää riskiä useille eri syöville. Valtaosa sairastuu yhteen tai useampaan syöpään elämänsä aikana. Elämäntavat voivat vaikuttaa syöpään sairastumiseen ja sairastumisikään, mutta aihetta on tutkittu vielä niukasti. Tutkijat suosittelevat, että elintapojen seuranta yhdistettäisiin osaksi riskiryhmien seulontakäyntejä.
Jyväskylän yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan elinikäinen liikunta voi vähentää Lynchin oireyhtymää kantavien miesten riskiä sairastua syöpään nuorella iällä. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan elinikäinen liikunta voi vähentää Lynchin oireyhtymää kantavien miesten riskiä sairastua syöpään nuorella iällä. Kuva: Jyväskylän yliopisto

Valtaosa Lynchin oireyhtymän syövistä on paksu- ja peräsuolensyöpiä, mutta naisilla myös kohdunrungon syövät ovat erittäin yleisiä.

- Elintavat ja niiden yhteys syöpään sairastumiseen voi olla erilainen miehillä ja naisilla johtuen mm. fysiologisista eroista kuten erilaisesta kehonkoostumuksesta ja sen muutoksista ikääntymisen aikana. Näiden tekijöiden vuoksi mallinsimme syöpäriskiä erikseen miehillä ja naisilla, kertoo yliopistotutkija Timo Törmäkangas Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

Tutkimustulosten mukaan yhden kilon painonnousu oli yhteydessä kaksi prosenttia korkeampaan miesten aikuisiän syöpäriskiin ja kolme prosenttia korkeampaan paksu- ja peräsuolensyöpäriskiin. Naisilla aikuisiän painonnousu ei ollut yhteydessä syöpään sairastumisikään.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että osallistuminen ohjattuun vapaa-ajan liikuntaan liittyi merkittävästi matalampaan miesten aikuisiän syöpäriskiin. Riski oli jopa 63 prosenttia matalampi verrattaessa miehiin, jotka harrastavat itsenäistä, ei-ohjattua vapaa-ajan liikuntaa. Liikunta-aktiivisuus laski miehillä seurantajakson aikana, ja 50 ikävuoteen mennessä enää hyvin harva tutkittavista miehistä osallistui ohjattuun liikuntaan. Suurempi osuus naisista osallistui ohjattuun liikuntaan, mutta heillä aikuisiän liikunnan ja syöpäriskin välillä ei havaittu yhteyttä.

Tulokset viittaavat siihen, että elinikäinen liikunta voi vähentää Lynchin oireyhtymää kantavien miesten riskiä sairastua syöpään nuorella iällä.

- Naisten ja miesten vapaa-ajan liikunnan harrastaminen eroaa jonkin verran. Aikaisemman tutkimuksen mukaan miehet harrastavat nuorena enemmän kovatehoista liikuntaa, jonka he usein lopettavat. Naisilla on sen sijaan havaittu kertyvän erityisesti keski-iässä enemmän matalatehoista vapaa-ajan aktiivisuutta. Tutkimusta liikunnan määrän ja intensiteetin vaikutuksista syöpien ilmenemiseen riskiryhmillä kaivataan vielä merkittävästi lisää, huomauttaa väitöskirjatutkija Tero Sievänen Gerontologian tutkimuskeskuksesta liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

Laaja tutkimusyhteistyö ja -aineisto mahdollisti pitkän seurannan

Tutkimus toteutettiin yhteistyönä Jyväskylän yliopiston, Helsingin yliopiston sekä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa. Syöpäriskiä tutkittiin aikuisiän aikana. Tiedot syövistä saatiin kansallisesta Lynchin oireyhtymän seurantarekisteristä ja elämäntapatiedot kerättiin erillisellä Jyväskylän yliopistossa toteutetulla kyselytutkimuksella.

- Aineiston tarkastelun etuna oli mahdollisuus mallintaa syöpäriskiä suhteessa tutkittavien painon ja liikuntaharrastuksen kymmenvuosittaisiin vaihteluihin jopa 60 vuoden ajalta. Toisaalta elämäntapatiedot kerättiin taaksepäin muisteltuina syöpädiagnoosin jälkeen, mikä saattaa asettaa rajoituksia tulosten tulkinnalle, Törmäkangas toteaa.

Elintapojen seuranta kannattaisi yhdistää osaksi riskiryhmien seulontakäyntejä. Tällöin kertyisi luotettavampaa tietoa elintapojen vaikutuksista sairastavuuteen. Eri elintavat kasaantuvat väestössä siten, että henkilöillä on tyypillisesti useita terveydelle edullisia tai haitallisia tapoja. Elintavat myös muuttuvat iän ja elämäntilanteiden mukana.

- Elintapojen merkitys sairauksien kehittymiseen todennäköisesti vaihtelee eri-ikäisillä henkilöillä. Niiden merkitys saattaa myös korostua korkean syöpäriskin henkilöillä. Kattavamman seurantatiedon kertyminen helpottaisi elintapojen ja sairauksien välisten yhteyksien tutkimista, Sievänen toteaa.

Tutkimusprojektia on rahoittanut Suomen Akatemia, Emil Aaltosen säätiö, Suomen Lääketieteen säätiö, Sigrid Juseliuksen säätiö, Instrumentarium Tiedesäätiö sekä Jane ja Aatos Erkon säätiö.

Alkuperäinen tutkimusartikkeli

Sievänen, T.; Törmäkangas, T.; Laakkonen, E.K.; Mecklin, J.-P.; Pylvänäinen, K.; Seppälä, T.T.; Peltomäki, P.; Sipilä, S.; Sillanpää, E. Body Weight, Physical Activity, and Risk of Cancer in Lynch Syndrome. Cancers 2021, 13, 1849. https://doi.org/10.3390/cancers13081849

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väitöskirjatutkija Tero Sievänen, tero.o.sievanen@jyu.fi, 050 5736640


Yliopistotutkija Timo Törmäkangas, timo.tormakangas@jyu.fi, 040 8053599

Kuvat

Jyväskylän yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan elinikäinen liikunta voi vähentää Lynchin oireyhtymää kantavien miesten riskiä sairastua syöpään nuorella iällä. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan elinikäinen liikunta voi vähentää Lynchin oireyhtymää kantavien miesten riskiä sairastua syöpään nuorella iällä. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote

Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.

Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote

Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.

Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote

Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye