Liikunta suojaa lapsia digitaalisen median käytön haitallisilta vaikutuksilta painoon myöhemmin nuoruudessa
Lasten ja nuorten ylipaino on yksi merkittävimpiä terveyshaasteita maailmanlaajuisesti. Folkhälsanin tutkimuskeskuksen ja Helsingin yliopiston tutkimuksessa selvitettiin, onko suomalaisten kouluikäisten lasten digitaalisen median käyttö yhteydessä ylipainon riskiin myöhemmin nuoruudessa. Tutkimuksessa kartoitettiin myös sitä, vaikuttaako lasten liikunta-aktiivisuus tähän mahdolliseen yhteyteen.
Yli 6 tuntia liikuntaa viikossa näyttäisi kumoavan runsaan ruutuajan haittoja
Lasten runsas digitaalisen median käyttö on yhteydessä ylipainon riskiin myöhemmin nuoruudessa. Liikunnalla näyttää kuitenkin olevan suojaava vaikutus näitä haitallisia vaikutuksia vastaan.
Tutkimuksessa selvisi, että runsas digitaalisen median käyttö 11-vuotiaana oli yhteydessä suurentuneeseen ylipainon riskiin 14-vuotiaana niillä lapsilla, jotka ilmoittivat liikkuvansa vapaa-ajalla alle 6 tuntia viikossa. Niillä lapsilla, jotka ilmoittivat liikkuvansa 6 tuntia viikossa tai enemmän tätä yhteyttä ei havaittu.
Tutkimuksessa oli mukana 4 661 lasta Fin-HIT eli Hyvinvointi teini-iässä -tutkimuksesta. Tutkimukseen osallistuneet lapset raportoivat, kuinka paljon he käyttävät aikaa istuen digitaalisen median parissa ja liikkuvat kouluajan ulkopuolella.
Tutkimuksessa otettiin huomioon myös muita ylipainoon mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä, kuten lapsuuden ruokailutottumukset ja unen määrä, sekä nuoruuden digitaalisen median käyttö ja liikunta-aktiivisuus. Lapsuuden liikunnan mahdollinen suojaava vaikutus digitaalisen median käytön ja myöhemmän ylipainon riskin väliseen yhteyteen pystyttiin vahvistamaan muista tekijöistä huolimatta.
Tutkimuksen tulokset on julkaistu Journal of Physical Activity and Health-tiedejulkaisussa.
Liikkeelle suositusten mukaisesti
– Liikunnan vaikutusta digitaalisen median käytön ja ylipainon väliseen yhteyteen ei ole vielä laajasti tutkittu, kertoo tutkijatohtori Elina Engberg.
Lisää tutkimuksia tarvitaan selvittämään tarkemmin, mikä määrä digitaalisen median käyttöä paikallaan ollen lisää ylipainon riskiä, ja kuinka paljon ja minkä tehoista liikuntaa tarvitaan suojaavan vaikutuksen aikaansaamiseksi. Tässä tutkimuksessa liikunnan ja median käytön määrä oli lasten itsensä raportoimaa eikä liikunnan tehoa kysytty, joten lisätutkimuksille on aihetta.
– Hyvä ohjenuora on noudattaa uutta suomalaista lasten ja nuorten liikkumissuositusta, jonka mukaan kaikille 7−17-vuotiaille suositellaan monipuolista, reipasta ja rasittavaa liikkumista vähintään 60 minuuttia päivässä yksilölle sopivalla tavalla ja ikä huomioiden, sanoo Engberg. Lisäksi runsasta ja pitkäkestoista paikallaanoloa tulisi välttää.
Alkuperäinen artikkeli: Elina Engberg, Marja H. Leppänen, Catharina Sarkkola, Heli Viljakainen. Physical Activity Among Preadolescents Modifies the Long-Term Association Between Sedentary Time Spent Using Digital Media and the Increased Risk of Being Overweight. Journal of Physical Activity and Health, 2021. DOI: 10.1123/jpah.2021-0163
Lisätietoja
tutkijatohtori Elina Engberg
p. 040 5662341
elina.engberg@helsinki.fi
Twitter: @ElinaEngberg
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiTietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Mielenterveyden häiriöt koskettavat valtaosaa suomalaisista26.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Arviolta 77 % naisista ja 70 % miehistä saa elämänsä aikana jonkin mielenterveyden, käyttäytymisen tai neurokehityksen häiriön diagnoosin. Yleisimmät häiriöt ovat ahdistuneisuus- ja mielialahäiriöt. Miehillä häiriö todetaan useimmiten ensimmäisen kerran jo 6-vuotiaana.
Maahanmuuttajataustaisilla pojilla suurempi riski masennus- ja ahdistusoireiluun – koululla on tärkeä rooli heidän tukemisessaan26.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret raportoivat useammin masennus- ja ahdistusoireita. Oireilta suojaavissa tekijöissä korostuu koulun ja läheisten ihmissuhteiden rooli nuoren elämässä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme