HSL Helsingin seudun liikenne

Liityntäpysäköintiin pian myös mobiililipulla - QR-lukijat asennetaan loppuvuoden aikana

Jaa

Mobiililipun QR-lukijoita testaan Leppävaaran liityntäpysäköintihallissa. Loppuvuoden aikana QR-lukijat asennetaan kaikille liityntäpysäköintialueille, joissa jo on HSL-kortin lukijalaite.

Myös mobiililippua käyttävät pääsevät jatkossa HSL-alueen liityntäpysäköintiin. Nykyisin niitä liityntäpysäköintialueita, joihin vaaditaan voimassa oleva joukkoliikennelippu, on voinut käyttää vain HSL-kortilla.

HSL-alueella on tällä hetkellä 11 liityntäpysäköintialuetta (Matinkylä, Niittykumpu, Urheilupuisto, Tapiola, Ruoholahti, Kalasatama, Myllypuro, Leppävaara, Martinlaakso, Malmi ja Laajasalo), joiden käyttö edellyttää voimassa olevaa lippua HSL-kortilla.

”HSL tulee loppuvuoden 2019 aikana asentamaan kortinlukijoiden rinnalle QR-lukijat, jotka lukevat HSL:n mobiililipun tarkastajanäkymässä olevan QR-koodin. Tämä mahdollistaa sen, että liityntäpysäköintipaikat ovat paitsi sekä HSL:n kortti- että mobiililippuasiakkaiden myös niiden käytössä, jotka ovat hankkineet HSL:n matkalipun jonkin liikkumis- tai yhdistämispalvelun kautta. Tällä toimenpiteellä parannamme liityntäpysäköinnin käytettävyyttä sekä vastaamme samalla liikennepalvelulain 3. vaiheen vaatimuksiin”, HSL:n erityisasiantuntija Tarja Jääskeläinen kertoo.

HSL on tämän vuoden aikana valmistellut QR-lukijoiden toteutusta ja ensimmäiset laitteet on asennettu Leppävaaran liityntäpysäköintihalliin. QR-lukijat eivät ole vielä ulkoasultaan lopulliset, vaan niihin tulee kortinlukijan kanssa samantyyliset kotelot. Lokakuusta alkaen QR-lukijoita ryhdytään asentamaan kaikille niille liityntäpysäköintialueille, joissa jo on HSL-kortinlukijat. Lukijat asennetaan ensin metroradan varrelle lännestä itään, sitten muihin kohteisiin.

QR-lukijat tulisi olla asennettuna kortinlukijoiden rinnalle vuoden loppuun mennessä. Tämän jälkeen asennukset siirtyvät Kehäradan varren asemille, jonne tuodaan sekä kortinlukijoita että QR-lukijoita Vantaan kaupungin osoittamiin uusiin kohteisiin.  ”Tunnistautumista on tarkoituksenmukaista lisätä yhä useammalle liityntäpysäköintialueelle, jotta niiden käyttö rajoittuisi ensijaisesti joukkoliikenteen asiakkaille”, Jääskeläinen sanoo.

HSL on kehittämässä mobiililipun konelukua yhdessä valtakunnallisen TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy:n ja useiden suomalaiskaupunkien kanssa. Koska valtakunnallisen ratkaisun toteuttaminen vie aikaa, HSL päätti hankkia liityntäpysäköintialueille erilliset QR-lukijat, joilla mobiililipun lukeminen onnistuu.

HSL:n tavoitteena on parantaa liityntäpysäköinnin asiakaskokemusta myös selkeyttämällä informaatiota ja opastusta yhdessä HSL-alueen kuntien kanssa. Helsingissä HKL on jo lähtenyt toteuttamaan HSL:n laatiman seudullisen liityntäpysäköintikonseptin mukaista opasteuudistusta. Ensimmäinen kohde on Kulosaaren metroaseman liityntäpysäköinti.

Liityntäpysäköinti on joukkoliikenteen asiakkaille tarkoitettu pyörä- tai autopysäköintialue lähellä asemaa tai pysäkkiä. Liityntäpysäköinnillä parannetaan joukkoliikenteen saavutettavuutta ja edistetään kestävää liikkumista.

Yhteyshenkilöt

Tarja Jääskeläinen
erityisasiantuntija, HSL
p. 050 385 5043
tarja.jaaskelainen@hsl.fi
Twitter: @tarjanne

Tietoja julkaisijasta

HSL Helsingin seudun liikenne
HSL Helsingin seudun liikenne
Opastinsilta 6 A
00520 Helsinki

09 4766 4444http://www.hsl.fi

HSL Helsingin seudun liikenne vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on 390 työntekijää ja liikevaihto noin 700 milj. euroa vuodessa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehdään vuosittain yli 370 miljoonaa matkaa, mikä on 66 % kaikista Suomen joukkoliikennematkoista. Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne

HSL-kortin nettilatauksen beta-versio käyttöön 8.6.4.6.2020 10:05:26 EESTTiedote

HSL-kortin nettilataus saadaan käyttöön maanantaina 8.6. Palvelussa voi ladata HSL-kortille kausilippuja ja arvoa eli rahaa. Netistä ostetut liput siirtyvät HSL-kortille, kun korttia näyttää kortinlukijalle. HSL-korttipalvelu (hsl.fi/kortti) helpottaa HSL-kortin käyttämistä monin tavoin, sillä nettilataamisen lisäksi se muistuttaa sähköpostitse, kun kausilippu pitää uusia tai arvo on loppumassa. Palvelu myös listaa kortin tapahtumat, ja jos kortti katoaa, sen voi sulkea palvelussa.

HSL:n hallituksen päätöksiä 26.5.202026.5.2020 16:03:43 EESTTiedote

Osavuosikatsaus 1/2020 Osavuosikatsauksessa HSL:n tilikauden tuloksen arvioidaan olevan 113,2 miljoonaa euroa alijäämäinen, kun talousarviossa oli varauduttu 23,2 miljoonan euron alijäämään. Hallitus päätti merkitä HSL:n osavuosikatsauksen 1/2020 tiedoksi. Asiasta tiedotetaan erillisellä tiedotteella. Linkki pöytäkirjaan Lippu- ja maksujärjestelmän visiotyön käynnistäminen Hallitus päätti käynnistää lippu- ja maksujärjestelmän visiotyön, jossa määritellään HSL:n tulevaisuuden lipputuotteisto. Asiasta tiedotetaan erillisellä tiedotteella. Linkki pöytäkirjaan Tilipohjaisen lippu- ja maksujärjestelmän yhteishankinnasta päättäminen Hallitus päätti valtuuttaa toimitusjohtajan sopimaan tilipohjaisen lippu- ja maksujärjestelmän yhteishankinnasta valtakunnallisen TVV LMJ Oy:n kanssa tai tekemään lopullisen päätöksen kilpailutuksen perusteella hankittavasta palvelusta. Asiasta tiedotetaan erillisessä tiedotteessa. Linkki pöytäkirjaan Lipputuotteiden yhdenmukaistaminen Hallitus päätti yhdenmukai

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme