Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Liljevalchs konsthall ställer ut i Finland

Dela

Liljevalchs konsthall ställer ut delar av sin vårsalong 2019 på Hanaholmen i Esbo i Finland. Det är första gången som den legendariska konsthallen i Stockholm beger sig utanför Sveriges gränser.

- Det skall bli väldigt spännande. Vi tar med oss 8 konstnärer från årets vårsalong till Hanaholmens galleri. Det är konstnärer med olika stil och formspråk, så det blir en fin och dynamisk helhet, konstaterar chefen för Liljevalchs konsthall Mårten Castenfors.

Liljevalchs vårsalong har en lång historia i Sverige. Den första salongen ordnades redan 1921 och har därefter med några få undantag ordnats regelbundet varje år.

- Vårsalongen har blivit något av en folkfest med dryga 100 000 besökare varje år. Alla som fyllt 18 år får lämna in bidrag, som därefter bedöms av en jury. De utställda verken är till salu och det är konstnärerna själva som sätter priset, konstaterar Castenfors.

Ett av de verk som väckte mest uppmärksamhet under årets vårsalong var Anna-Malin Anderssons knytblus. Skulpturen symboliserade den dåvarande krisen i Svenska Akademien, eftersom den förra ständiga sekreteraren Sara Danius brukade bära knytblus.

- Verket såldes genast efter vårsalongen, men den nya ägaren har lovat låna ut den till vår utställning i Finland, berättar Castenfors.

Förutom Anna-Malin Anderssons knytblus har Mårten Castenfors valt ut verk av följande konstnärer till Hanaholmens galleri: Angelica Kristenson Aurelius, Lisa Landberg, Stella Palm, Morgan Stenman, Stefan Thunström, Mikael Wahrby och pseudonymen Bullevuttan.

Bullevuttans verk, Röd Sand, har prissatts till häpnadsväckande en miljon kronor, cirka 93 000 euro. Konstverket är en parafras av en Anders Zorn-målning där den kända sekelskiftesmålaren själv kliver upp från sanden istället för en kvinnlig gestalt.

- Vi önskar Liljevalchs konsthall varmt välkommen till Hanaholmen. Det är väldigt speciellt att få en så anrik svensk institution på besök till vårt galleri. Hanaholmens uppgift är att främja samarbetet mellan Finland och Sverige på samhällets alla områden och den här typen av utställningar är ett viktigt led i det arbetet, konstaterar Hanaholmens VD Gunvor Kronman.

Utställningen pågår från den 10 november 2019 till den 26 januari 2020. Galleriet är öppet alla dagar från kl. 10 till 20. Gratis inträde. 

Media är välkommen att delta vid vernissagen som äger rum lördagen den 9 november 2019 kl.  15 i Hanaholmens galleri på andra våningen (Hanaholmsstranden 5, Esbo).

Kontakt:

Hanaholmens kommunikationsdirektör Håkan Forsgård, hakan.forsgard@hanaholmen.fi, tel. +358 40 767 7373

Liljevalchs chef Mårten Castenfors, marten.castenfors(at)stockholm.se Tel. +46 761 231 33

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Ladda ned bild
Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs
Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs
Ladda ned bild

Om

Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaarenranta 5
02100 ESPOO

+358 40 767 7373http://www.hanaholmen.fi

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla. Toteutamme yhteistyönä erilaisia tapahtumia, kursseja, seminaareja ja projekteja, selvitämme kehittämistarpeita sekä teemme aloitteita maiden välisen yhteistyön kehittämiseksi. Hanasaaren kiinteistön omistaa Suomen valtio ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on sen hallinnollinen päämies. 

Hanaholmen är ett kulturcentrum för Sverige och Finland samt ett konferenshotell och mötescentrum i Esbo, strax utanför Helsingfors. Hanaholmen arrangerar högaktuella seminarier och evenemang där viktiga samhälleliga frågor diskuteras och debatteras. Kulturfonden för Sverige och Finland är Hanaholmens huvudman, dvs. har det yttersta ansvaret för Hanaholmens verksamhet. 

Följ Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum