Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Liljevalchs vårsalong invigdes på Hanaholmen

Dela

I lördags invigdes Liljevalchs konsthalls utställning i Hanaholmens galleri i Esbo. Det är delar av Liljevalchs traditionella vårsalong som nu för första gången visas utomlands.

Verk av Angelica Kristenson Aurelius ingår i Hanaholmens utställning
Verk av Angelica Kristenson Aurelius ingår i Hanaholmens utställning

- Vi är väldigt glada över att få Liljevalchs hit till Hanaholmen. Det är en legendarisk konsthall i Stockholm, som glatt besökare i många decennier. Hanaholmens uppgift är att främja samarbetet mellan Finland och Sverige inom alla samhällsområden och den här typen av utställningar är ett viktigt led i det arbetet, konstaterar Hanaholmens VD Gunvor Kronman.

Utställningen på Hanaholmen omfattar 8 svenska konstnärer från årets vårsalong 2019. Bland de utställda verken, som alla har olika stil och formspråk, märks bland annat Anna-Malin Anderssons knytblus-skulptur, som symboliserar den dåvarande metoo-krisen i Svenska Akademien.

Dessutom visas verk av konstnärer som Angelica Kristenson Aurelius, Lisa Landberg, Stella Palm, Morgan Stenman, Stefan Thunström, Mikael Wahrby och pseudonymen Bullevuttan.

Bullevuttans verk, Röd Sand, har prissatts till en miljon kronor, cirka 93 000 euro. Konstverket är en parafras av en Anders Zorn-målning där den kända sekelskiftesmålaren själv kliver upp från sanden istället för en kvinnlig gestalt.

Utställningen i Hanaholmens galleri pågår från den 10 november 2019 till den 26 januari 2020. Galleriet är öppet alla dagar från kl. 10 till 20 och inträdet är gratis.

Foto: Jakke Nikkarinen/Hanaholmen    

Liljevalchs vårsalong

Liljevalchs vårsalong har en lång historia i Sverige. Den första salongen ordnades redan 1921 och har därefter med några få undantag ordnats regelbundet varje år. Vårsalongen har blivit något av en folkfest med drygt 100 000 besökare varje år. Alla som fyllt 18 år får lämna in bidrag, som därefter bedöms av en jury. De utställda verken är till salu och det är konstnärerna själva som sätter priset. https://www.liljevalchs.se/

Konst på Hanaholmen

På Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland intar konsten en central roll. Förutom de roterande utställningarna i Galleriet finns det cirka 300 verk (inklusive medaljer) placerade runtom i huset. Hanaholmen har också en Bildpark utomhus med verk av bland andra Kaarina Kaikkonen, Kauko Räsänen, Anna Uddenberg och Jeppe Hein. Den uppmärksammade danska konstnären Jeppe Heins verk, Fragmented Circle, invigdes så sent som i oktober 2019. Verket är en donation av Kulturfonden för Finland och Danmark.

Kontakt:

Hanaholmens kommunikationsdirektör Håkan Forsgård, hakan.forsgard@hanaholmen.fi, tel. +358 40 767 7373

Liljevalchs chef Mårten Castenfors, marten.castenfors(at)stockholm.se Tel. +46 761 231 33

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Verk av Angelica Kristenson Aurelius ingår i Hanaholmens utställning
Verk av Angelica Kristenson Aurelius ingår i Hanaholmens utställning
Ladda ned bild
Knytblusen
Knytblusen
Ladda ned bild
Hanaholmens VD Gunvor Kronman och chefen för Liljevalchs Mårten Castenfors
Hanaholmens VD Gunvor Kronman och chefen för Liljevalchs Mårten Castenfors
Ladda ned bild
Anna-Malin Andersson med sin knytblus
Anna-Malin Andersson med sin knytblus
Ladda ned bild

Om

Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaarenranta 5
02100 ESPOO

+358 40 767 7373http://www.hanaholmen.fi

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla. Toteutamme yhteistyönä erilaisia tapahtumia, kursseja, seminaareja ja projekteja, selvitämme kehittämistarpeita sekä teemme aloitteita maiden välisen yhteistyön kehittämiseksi. Hanasaaren kiinteistön omistaa Suomen valtio ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on sen hallinnollinen päämies. 

Hanaholmen är ett kulturcentrum för Sverige och Finland samt ett konferenshotell och mötescentrum i Esbo, strax utanför Helsingfors. Hanaholmen arrangerar högaktuella seminarier och evenemang där viktiga samhälleliga frågor diskuteras och debatteras. Kulturfonden för Sverige och Finland är Hanaholmens huvudman, dvs. har det yttersta ansvaret för Hanaholmens verksamhet. 

Följ Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum