Helsingin yliopisto

Linnunradan musta aukko on pystytty kuvaamaan – Heino Falcke luennoi Helsingin yliopistossa

Jaa
Professori Falcke kertoo Event Horizon -teleskoopin viimeisimmistä tuloksista, ja mustan aukon uusien kuvien tieteellisistä vaikutuksista. Exactumissa 30.5. klo 17 järjestettävän tapahtuman juontaa Helsingin yliopiston kosmologi Syksy Räsänen ja mukana keskustelemassa on myös fysiikan yliopistonlehtori Esko Keski-Vakkuri sekä erikoistutkija Kaj Wiik Turun yliopistosta.
Kuva: EHT Collaboration
Kuva: EHT Collaboration

Avaruuden mustat aukot ovat äärimmäisiä aineen keskittymiä, joiden gravitaatio on niin voimakas, ettei edes valo pääse karkaamaan niistä. Huhtikuussa 2019 saatiin Event Horizon -teleskoopin avulla otettua ensimmäinen kuva mustasta aukosta radiogalaksissa M87. Nyt on julkaistu ensimmäiset kuvat Linnunradan keskustassa olevasta mustasta aukosta.

Havainnot ja tietokonesimulaatiot tukevat vahvasti käsitystä, että kuvaan on saatu supermassiivisen mustan aukon tapahtumahorisontti, yksisuuntainen kalvo, jonka läpi aine, valo ja informaatio pääsevät sisään mutta eivät voi koskaan poistua.

Mustat aukot ovat keskeisiä galaksien kehitykselle, ja tapahtumahorisontin ymmärtäminen on ollut tärkeää kvanttigravitaatioteorian etsimisessä.

Viimeisimmät tiedot mustasta aukosta galaksissamme

Heino Falcke on astrohiukkasfysiikan professori Radboudin yliopistossa Alankomaissa, ja on palkittu Spinoza-palkinnolla, Alankomaiden korkeimmalla tiedepalkinnolla. Hän kuuluu Event Horizon -teleskoopin tiederyhmään. Falcken kirja Valoa pimeydessä julkaistiin suomeksi 2021.

Professori Falcke luennoi mustista aukoista ja tapahtumahorisontista etäyhteyksin 30.5. kello 17-19 Helsingin yliopiston Exactumin Linus Torvalds -salissa (Pietari Kalmin katu 5). Tapahtumaa voi seurata myös etäyhteyksin.

Falcke esittelee Event Horizon -teleskoopin viimeisimpiä tuloksia Linnunradan mustasta aukosta, niiden tieteellistä merkitystä ja projektin teknisiä saavutuksia.

Falcken esityksen jälkeen erikoistutkija Kaj Wiik puhuu suomalaisten yliopistojen osuudesta havainnoissa ja niiden analysoinnissa, ja teoreettisen fysiikan yliopistonlehtori Esko Keski-Vakkuri puhuu mustien aukkojen teoriasta. He myös vastaavat yleisön kysymyksiin.

Wiik on astrofyysikko Turun yliopiston Tuorla-observatoriossa, ja Einstein Event Horizon -teleskoopin ryhmän jäsen. Esko Keski-Vakkuri on teoreettinen fyysikko Helsingin yliopistolla, ja hän on tutkinut mustien aukkojen kvanttifysiikkaa.

Tapahtuman juontaa kosmologi Syksy Räsänen Helsingin yliopistosta.

Tervetuloa!

The black hole at the heart of our galaxy -event. Zoom Meeting.

https://helsinki.zoom.us/j/67153286283?pwd=eDJIYUlJTnZIaDdTT09WRVJJVTNzZz09

Meeting ID: 671 5328 6283

Passcode: 129648

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: EHT Collaboration
Kuva: EHT Collaboration
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye