Linnunradan musta aukko on pystytty kuvaamaan – Heino Falcke luennoi Helsingin yliopistossa
Professori Falcke kertoo Event Horizon -teleskoopin viimeisimmistä tuloksista, ja mustan aukon uusien kuvien tieteellisistä vaikutuksista. Exactumissa 30.5. klo 17 järjestettävän tapahtuman juontaa Helsingin yliopiston kosmologi Syksy Räsänen ja mukana keskustelemassa on myös fysiikan yliopistonlehtori Esko Keski-Vakkuri sekä erikoistutkija Kaj Wiik Turun yliopistosta.

Avaruuden mustat aukot ovat äärimmäisiä aineen keskittymiä, joiden gravitaatio on niin voimakas, ettei edes valo pääse karkaamaan niistä. Huhtikuussa 2019 saatiin Event Horizon -teleskoopin avulla otettua ensimmäinen kuva mustasta aukosta radiogalaksissa M87. Nyt on julkaistu ensimmäiset kuvat Linnunradan keskustassa olevasta mustasta aukosta.
Havainnot ja tietokonesimulaatiot tukevat vahvasti käsitystä, että kuvaan on saatu supermassiivisen mustan aukon tapahtumahorisontti, yksisuuntainen kalvo, jonka läpi aine, valo ja informaatio pääsevät sisään mutta eivät voi koskaan poistua.
Mustat aukot ovat keskeisiä galaksien kehitykselle, ja tapahtumahorisontin ymmärtäminen on ollut tärkeää kvanttigravitaatioteorian etsimisessä.
Viimeisimmät tiedot mustasta aukosta galaksissamme
Heino Falcke on astrohiukkasfysiikan professori Radboudin yliopistossa Alankomaissa, ja on palkittu Spinoza-palkinnolla, Alankomaiden korkeimmalla tiedepalkinnolla. Hän kuuluu Event Horizon -teleskoopin tiederyhmään. Falcken kirja Valoa pimeydessä julkaistiin suomeksi 2021.
Professori Falcke luennoi mustista aukoista ja tapahtumahorisontista etäyhteyksin 30.5. kello 17-19 Helsingin yliopiston Exactumin Linus Torvalds -salissa (Pietari Kalmin katu 5). Tapahtumaa voi seurata myös etäyhteyksin.
Falcke esittelee Event Horizon -teleskoopin viimeisimpiä tuloksia Linnunradan mustasta aukosta, niiden tieteellistä merkitystä ja projektin teknisiä saavutuksia.
Falcken esityksen jälkeen erikoistutkija Kaj Wiik puhuu suomalaisten yliopistojen osuudesta havainnoissa ja niiden analysoinnissa, ja teoreettisen fysiikan yliopistonlehtori Esko Keski-Vakkuri puhuu mustien aukkojen teoriasta. He myös vastaavat yleisön kysymyksiin.
Wiik on astrofyysikko Turun yliopiston Tuorla-observatoriossa, ja Einstein Event Horizon -teleskoopin ryhmän jäsen. Esko Keski-Vakkuri on teoreettinen fyysikko Helsingin yliopistolla, ja hän on tutkinut mustien aukkojen kvanttifysiikkaa.
Tapahtuman juontaa kosmologi Syksy Räsänen Helsingin yliopistosta.
Tervetuloa!
The black hole at the heart of our galaxy -event. Zoom Meeting.
https://helsinki.zoom.us/j/67153286283?pwd=eDJIYUlJTnZIaDdTT09WRVJJVTNzZz09
Meeting ID: 671 5328 6283
Passcode: 129648
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Borreliabakteereiden keino väistää ihmisen immuunipuolustusta paljastui5.7.2022 07:50:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat löysivät uuden mekanismin, jolla punkkien levittämät borreliabakteerit väistävät ihmisten immuunipuolustusta.
Ihmisluusta tehtiin riipuksia kivikaudella4.7.2022 11:40:19 EEST | Tiedote
Kivikaudella eläinten hampaista ja luista tehtiin riipuksia, joilla oli tärkeä symbolinen merkitys, ja jotka koristivat vaatteita tai asusteita ja toimivat helistiminä. Myös ihmisluita käytettiin riipusten raaka-aineena. Tämä selvisi tutkimuksessa, jossa yli 8200 vuotta vanhoja hautalöytöjä tutkittiin uudelleen 80 vuoden jälkeen.
Mediakutsu: Kansallisen syöpästrategian aika on nyt! Keskustelutilaisuus Porin SuomiAreenassa 13.7.2022 klo 144.7.2022 09:00:23 EEST | Tiedote
Miksi tarvitsemme syöpästrategian myös Suomessa? Kansallisella syöpästrategialla varmistamme syövänhoidon korkean laadun ja potilaiden tasavertaiset palvelut koko Suomessa. Useimmilla muilla Euroopan mailla on kansalliset syöpästrategiat, ja myös EU on laatinut oman syöpäsuunnitelmansa.
Yli 11 miljoonaa euroa Helsingin yliopistolle vastinrahakampanjassa – lahjoitusten vaikutus kestää vuosikymmeniä30.6.2022 08:23:26 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto on saanut tänään päättyvällä vastinrahakaudella 2020–2022 yli 11 miljoonaa euroa lahjoituksia. Valtion vastinraha lisää yliopistolle tehtyjen lahjoitusten vaikuttavuutta antamalla lisäkertoimen jokaiselle lahjoitetulle eurolle.
Hedelmöityshoidoilla syntyneillä on kohonnut riski mielenterveysongelmille teini-iässä28.6.2022 10:16:40 EEST | Tiedote
Hedelmöityshoitojen avulla syntyneet lapset voivat aikuisuuden kynnyksellä keskimäärin hyvin, mutta mielenterveysongelmat ovat heillä muita nuoria yleisempiä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme