Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Lintuinfluenssan tartuntavyöhyke on lakkautettu Salossa

Jaa

Lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi Saloon perustettu tartuntavyöhyke on purettu. Salossa luontoon lasketuista fasaaneista löytyi syyskuun lopulla lintuinfluenssaa. Ruokavirasto perusti alueen ympärille 10 kilometrin levyisen tartuntavyöhykkeen, jonka sisällä rajoitettiin siipikarjan siirtoja ja lintujen metsästystä. Lisäksi kaikille lintujen pitäjille asetettiin vaatimuksia pitopaikkojen suojaamiseksi tartunnalta.

Lintuinfluenssan jäljiltä Salossa kerättiin pois maastosta tuhansia kuolleita fasaaneja ja ne toimitettiin hävitettäväksi. Tilanteen rauhoituttua Ruokavirasto on päättänyt purkaa tartuntavyöhykkeen 10. marraskuuta alkaen.

Lintuinfluenssaepidemian pitkittyminen ja luonnonvaraisten lintujen syysmuutto lisäsivät lintuinfluenssan leviämisriskiä myös muualla Suomessa. Tänä vuonna varmistuneita lintuinfluenssatapauksia on Suomessa raportoitu jo yli 60.

Siipikarjatilojen tautisuojaus tärkeää

Ruokavirasto kehottaa kaikkia lintujen pitäjiä tehostetusti suojaamaan tilojaan tartuntojen estämiseksi. Lintuinfluenssa leviää herkästi luonnonvaraisista linnuista vangittuihin lintuihin, jos ne ovat suorassa tai epäsuorassa kontaktissa keskenään. Lintuinfluenssa voi levitä alueelta toiselle myös esimerkiksi ihmisten tai viruksella saastuneiden välineiden mukana.

Korkeaa kuolleisuutta aiheuttavan lintuinfluenssan leviäminen siipikarjan pitopaikkoihin aiheuttaisi niille suuria taloudellisia tappioita. Tartuntatapauksissa kaikki pitopaikan linnut jouduttaisiin lopettamaan, mukaan lukien myös arvokkaat jalostuseläimet ja harrastelinnut.

Lintujen hoitoon osallistuvien henkilöiden tuleekin välttää kontakteja luonnonvaraisiin lintuihin ja muihin lintujen pitopaikkoihin. Luonnonvaraisia sairaita tai loukkaantuneita lintuja ei pidä ottaa hoitoon sellaisiin paikkoihin, joissa on koti- tai tuotantoeläiminä pidettäviä lintuja.

Tautiepäilyistä ilmoitettava virkaeläinlääkärille

Siipikarjan influenssaoireet, luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemat ja yksittäiset kuolleet petolinnut tulee ilmoittaa kunnan- tai läänineläinlääkärille. Muut yksittäiset kuolleena löydetyt linnut voi hävittää sekajätteenä. Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, mutta kuolleisiin lintuihin ei pidä koskea suojaamattomana.

Lisätietoja Ruokaviraston verkkosivustolta:

Lisätietoja aluehallintoviraston eläinlääkäriltä:

Yksikön päällikkö Jani Soini, p. 0295 018 115

Sähköpostiosoitteemme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)avi.fi

Lounais-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kokoontumisia ja tilojen käyttöä koskevia rajoituksia kiristetään Uudellamaalla, myös Kanta-Hämeeseen rajoituksia2.12.2021 19:48:44 EET | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kieltää Uudenmaan alueella sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Lisäksi asiakas- ja yleisötiloista vastaavien toimijoiden on järjestettävä tilojen käyttö siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Kanta-Hämeessä kielletään sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet, joihin osallistuu yli 50 henkilöä. Rajoitukset tulevat voimaan 4.12. Koronapassi on vaihtoehto rajoituksille laissa määritellyissä tilanteissa.

Enintään 20 hengen kokoontumisrajoitukset voimaan sisätiloissa Pohjois-Pohjanmaalla – koronapassilla mahdollisuus vapautua rajoituksista2.12.2021 17:02:40 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueella kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 (kaksikymmentä) henkilöä. Toimijat voivat järjestää yli kahdenkymmenen henkilön yleisötilaisuuksia edellyttämällä yli 16-vuotiaalta EU:n digitaalisen koronatodistuksen esittämistä yleisötilaisuuteen pääsemiseksi. Määräys on voimassa Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueella ajalla 3.12.2021 - 31.12.2021.

Transport- och logistikpersonal befrias från obligatoriska hälsokontroller vid gränsövergångarna1.12.2021 16:59:01 EET | Tiedote

Hälsokontrollerna vid gränsövergångarna fortsätter. På grund av försörjningsberedskapen befrias transport- och logistikpersonal från hälsokontrollerna. Också landsförteckningen i förordnandet slopas – i stället kommer en hänvisning till Institutet för hälsa och välfärds webbplats som uppdateras med länder där det har upptäckts spridning av virusvarianten omicron.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme