Etelä-Savon ELY-keskusEtelä-Savon ELY-keskus

Lintuvesien kunnostushankkeet jatkuvat Etelä-Savossa

Jaa

Etelä-Savossa Natura 2000-verkostoon kuuluu 14 lintuvesikohdetta, joista viidellä on arvioitu olevan kiireellinen hoitotarve. Hoitotoimia suunnitellaan ja toteutetaan lähivuosina osana ympäristöministeriön rahoittamaa Helmi-ohjelmaa.

Näkymä Tuomiojärven lintutornista. Tuomiojärvi on valtaosin matala, ja vesialueella kasvaa laajoja järvikaislakasvustoja. Kuva: Lauri Puhakainen. Vapaa julkaistavaksi
Näkymä Tuomiojärven lintutornista. Tuomiojärvi on valtaosin matala, ja vesialueella kasvaa laajoja järvikaislakasvustoja. Kuva: Lauri Puhakainen. Vapaa julkaistavaksi

Lintuvesien kunnostushakkeet vaativat monesti erilaisia selvityksiä ja suunnitelmia ja hankkeet kestävät usein vuosia. Monet toimenpiteet, kuten pohjapatojen rakentaminen tai ruoppaukset, vaativat lisäksi aluehallintoviraston vesitalousluvan.

Lintuvesien kunnostusta koordinoidaan Suomessa viidellä suuralueella, joista Etelä-Savo kuuluu itäiseen alueeseen Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan kanssa. Kyseisen alueen koordinaattori toimii Keski-Suomen ELY-keskuksessa.

Pohjapadoilla hidastetaan vesistöjen umpeenkasvua

Kangasniemen Pukkiselällä ja Pieksämäen Tuomiojärvellä on parhaillaan käynnissä patosuunnittelu, jota tekee Ramboll Finland. Molemmille järville on tavoitteena rakentaa pohjapato, joka vakiinnuttaa vedenkorkeuden vaihtelua ja hidastaa järven umpeenkasvua. Tuomiojärvellä uudella padolla on tarkoitus korvata vanha säännöstelypato. Patosuunnitelmat valmistuvat toukokuussa 2021, minkä jälkeen Etelä-Savon ELY-keskus päättää, onko hankkeiden osalta edellytyksiä lähteä hakemaan aluehallintoviraston lupaa. Pukkiselän ja Tuomiojärven maanomistajille järjestetään keväällä patosuunnitelmien esittelytilaisuus. Koronaepidemian takia tilaisuus joudutaan pitämään etäyhteydellä. Pukkiselän ja Tuomiojärven jälkeen patosuunnittelua jatketaan Pieksämäen Kirkko-Surnuilla.

Hoitokalastusta suunnitellaan eri puolilla Etelä-Savoa

Rantasalmen Putkilahdella aloitetaan hoito- ja käyttösuunnitelman päivitys sekä suunnitteluun liittyvät luontoselvitykset. Suunnitelman laativa konsultti valitaan talven aikana ja suunnittelun alkamisesta tiedotetaan alueen maanomistajille erikseen. Hoitosuunnitelmassa voidaan ottaa huomioon myös paikallisten asukkaiden toiveita.

Kesällä 2020 Putkilahdella tehdyssä koekalastuksessa selvisi, että järven kalasto on särkikalavaltainen. Särkikalat kilpailevat vesilintujen kanssa samasta ravinnosta, joten särkikalojen tehopyynnillä voidaan parantaa linnuston elinolosuhteita. Putkilahden hoitokalastuksen aloittamisesta ei ole vielä päätöstä, ja kalastuskohteet valitaan ylimaakunnallisen priorisoinnin perusteella. Kesällä 2021 koekalastukset jatkuvat Etelä-Savossa Tuomiojärvellä, Pieksämäen Iso-Kylmällä sekä Kangasniemen Leppäselällä, mikäli kalastukseen saadaan vesialueiden omistajien lupa.

Lintuvesiä kunnostetaan ruoppauksilla

Mittavimpia ja kalleimpia kunnostustoimia lintuvesillä ovat ruoppaukset, joita on hoitosuunnitelmissa esitetty mm. Pieksämäen Kirkko-Surnuille, Vehkalammelle ja Tuomiojärvelle. Osassa järviä ruoppauksia on hankala toteuttaa mm. sedimentin laadun ja läjityspaikkojen puutteen takia, ja ruoppauksille pyritäänkin löytämään vaihtoehtoisia kunnostusmenetelmiä. Todennäköisesti ensimmäisenä ruoppausta lähdetään edistämään Vehkalammella, jossa umpeenkasvu on ollut nopeaa eikä vedenpinnan nosto ole mahdollista.

Puuston raivaaminen ja pesälaatikot auttavat pesinnässä

Vesilinnuston pesimäolosuhteita voi parantaa myös pienimuotoisilla toimenpiteillä. Esimerkiksi puuston raivaaminen luodoilta voi houkutella paikalle lokkikolonian, jonka antamaan suojaan vesilinnutkin mielellään hakeutuvat. Myös pesälaatikoista on saatu hyviä kokemuksia: sinisorsan lisäksi laatikoissa ovat pesineet ainakin puna- ja tukkasotkat. Pienimuotoisia toimia voisivat tehdä paikalliset asukkaat, lintuharrastajat tai vaikkapa metsästysseurat.


Helmi-elinympäristöohjelma vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja turvaa luonnon tarjoamia elintärkeitä ekosysteemipalveluja. Samalla hillitään ilmastonmuutosta ja edistetään siihen sopeutumista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Luonnonsuojeluasiantuntija Lauri Puhakainen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 223, lauri.puhakainen(at)ely-keskus.fi

Lintuvesikoordinaattori Ilona Helle, Keski-Suomen ELY-keskus, p. 0295 024 091, ilona.helle(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Näkymä Tuomiojärven lintutornista. Tuomiojärvi on valtaosin matala, ja vesialueella kasvaa laajoja järvikaislakasvustoja. Kuva: Lauri Puhakainen. Vapaa julkaistavaksi
Näkymä Tuomiojärven lintutornista. Tuomiojärvi on valtaosin matala, ja vesialueella kasvaa laajoja järvikaislakasvustoja. Kuva: Lauri Puhakainen. Vapaa julkaistavaksi
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Juhannusviikon levätilanne Etelä-Savossa on yleisesti melko rauhallinen, mutta sinilevämäärät lisääntymässä24.6.2021 14:51:39 EEST | Tiedote

Sinileväesiintymien määrä Etelä-Savon vesistöissä on yleisesti vielä melko vähäinen. Levähavaintojen ja yleisöilmoitusten määrä on kuitenkin kasvanut loppuviikkoa kohden. Runsaita sinileväesiintymiä on tavattu tietyissä osissa suuria vesistöjä kuten Saimaalla Haukivedellä ja Puruvedellä. Lähes joka toisella levähavaintoverkon havaintoasemalla oli havaittavissa sinilevää.

Lomautettuja Etelä-Savossa viidesosa vuodentakaisesta22.6.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Etelä-Savossa oli toukokuun lopussa työttömänä 5 970 henkilöä lomautetut mukaan lukien. Työttömien määrä on lähes 2 900 henkilöä vuodentakaista pienempi. Lomautettujen määrä on laskenut huomattavasti vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna. Lomautettuja oli toukokuun lopussa 500 eli 2 300 henkilöä vähemmän kuin vuosi sitten. Koko maassa lomautettuja oli 41 200. Määrä on laskenut neljäsosaan vuodentakaisesta.

Perinnemaisemien maastokartoitukset jatkuvat ja kunnostuksia aloitellaan Etelä-Savossa18.5.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Perinnemaisemien maastokartoitukset ja kohteiden kunnostusten suunnittelu eri puolilla Etelä-Savoa jatkuvat tulevana kesänä. Työt ovat osa valtakunnallista Helmi-elinympäristöohjelmaa, jota Etelä-Savon ELY-keskus toteuttaa omalla alueellaan. HELMI-ohjelman tavoitteena on pysäyttää Suomen luonnon köyhtyminen ja kunnostaa vuoden 2023 loppuun mennessä 15 000 hehtaaria perinnebiotooppeja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme