Lintuvesien kunnostushankkeet jatkuvat Etelä-Savossa
Etelä-Savossa Natura 2000-verkostoon kuuluu 14 lintuvesikohdetta, joista viidellä on arvioitu olevan kiireellinen hoitotarve. Hoitotoimia suunnitellaan ja toteutetaan lähivuosina osana ympäristöministeriön rahoittamaa Helmi-ohjelmaa.

Lintuvesien kunnostushakkeet vaativat monesti erilaisia selvityksiä ja suunnitelmia ja hankkeet kestävät usein vuosia. Monet toimenpiteet, kuten pohjapatojen rakentaminen tai ruoppaukset, vaativat lisäksi aluehallintoviraston vesitalousluvan.
Lintuvesien kunnostusta koordinoidaan Suomessa viidellä suuralueella, joista Etelä-Savo kuuluu itäiseen alueeseen Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan kanssa. Kyseisen alueen koordinaattori toimii Keski-Suomen ELY-keskuksessa.
Pohjapadoilla hidastetaan vesistöjen umpeenkasvua
Kangasniemen Pukkiselällä ja Pieksämäen Tuomiojärvellä on parhaillaan käynnissä patosuunnittelu, jota tekee Ramboll Finland. Molemmille järville on tavoitteena rakentaa pohjapato, joka vakiinnuttaa vedenkorkeuden vaihtelua ja hidastaa järven umpeenkasvua. Tuomiojärvellä uudella padolla on tarkoitus korvata vanha säännöstelypato. Patosuunnitelmat valmistuvat toukokuussa 2021, minkä jälkeen Etelä-Savon ELY-keskus päättää, onko hankkeiden osalta edellytyksiä lähteä hakemaan aluehallintoviraston lupaa. Pukkiselän ja Tuomiojärven maanomistajille järjestetään keväällä patosuunnitelmien esittelytilaisuus. Koronaepidemian takia tilaisuus joudutaan pitämään etäyhteydellä. Pukkiselän ja Tuomiojärven jälkeen patosuunnittelua jatketaan Pieksämäen Kirkko-Surnuilla.
Hoitokalastusta suunnitellaan eri puolilla Etelä-Savoa
Rantasalmen Putkilahdella aloitetaan hoito- ja käyttösuunnitelman päivitys sekä suunnitteluun liittyvät luontoselvitykset. Suunnitelman laativa konsultti valitaan talven aikana ja suunnittelun alkamisesta tiedotetaan alueen maanomistajille erikseen. Hoitosuunnitelmassa voidaan ottaa huomioon myös paikallisten asukkaiden toiveita.
Kesällä 2020 Putkilahdella tehdyssä koekalastuksessa selvisi, että järven kalasto on särkikalavaltainen. Särkikalat kilpailevat vesilintujen kanssa samasta ravinnosta, joten särkikalojen tehopyynnillä voidaan parantaa linnuston elinolosuhteita. Putkilahden hoitokalastuksen aloittamisesta ei ole vielä päätöstä, ja kalastuskohteet valitaan ylimaakunnallisen priorisoinnin perusteella. Kesällä 2021 koekalastukset jatkuvat Etelä-Savossa Tuomiojärvellä, Pieksämäen Iso-Kylmällä sekä Kangasniemen Leppäselällä, mikäli kalastukseen saadaan vesialueiden omistajien lupa.
Lintuvesiä kunnostetaan ruoppauksilla
Mittavimpia ja kalleimpia kunnostustoimia lintuvesillä ovat ruoppaukset, joita on hoitosuunnitelmissa esitetty mm. Pieksämäen Kirkko-Surnuille, Vehkalammelle ja Tuomiojärvelle. Osassa järviä ruoppauksia on hankala toteuttaa mm. sedimentin laadun ja läjityspaikkojen puutteen takia, ja ruoppauksille pyritäänkin löytämään vaihtoehtoisia kunnostusmenetelmiä. Todennäköisesti ensimmäisenä ruoppausta lähdetään edistämään Vehkalammella, jossa umpeenkasvu on ollut nopeaa eikä vedenpinnan nosto ole mahdollista.
Puuston raivaaminen ja pesälaatikot auttavat pesinnässä
Vesilinnuston pesimäolosuhteita voi parantaa myös pienimuotoisilla toimenpiteillä. Esimerkiksi puuston raivaaminen luodoilta voi houkutella paikalle lokkikolonian, jonka antamaan suojaan vesilinnutkin mielellään hakeutuvat. Myös pesälaatikoista on saatu hyviä kokemuksia: sinisorsan lisäksi laatikoissa ovat pesineet ainakin puna- ja tukkasotkat. Pienimuotoisia toimia voisivat tehdä paikalliset asukkaat, lintuharrastajat tai vaikkapa metsästysseurat.
Helmi-elinympäristöohjelma vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja turvaa luonnon tarjoamia elintärkeitä ekosysteemipalveluja. Samalla hillitään ilmastonmuutosta ja edistetään siihen sopeutumista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Luonnonsuojeluasiantuntija Lauri Puhakainen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 223, lauri.puhakainen(at)ely-keskus.fi
Lintuvesikoordinaattori Ilona Helle, Keski-Suomen ELY-keskus, p. 0295 024 091, ilona.helle(at)ely-keskus.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli
0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo
Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon järvillä on paljon kohvajäätä25.2.2021 08:09:47 EET | Tiedote
Jääpeitteen kokonaispaksuudet vaihtelivat Etelä-Savon järvillä 19.-23.2.2021 tehdyissä mittauksissa 31–38 cm:n välillä. Myös järven sisällä jäänpaksuuksissa on huomattavia eroja. Jäänpaksuudet ovat edelleen monella mittauspaikalla ajankohtaan nähden noin 3–10 cm keskimääräisiä arvoja pienempiä.
Etelä-Savon ELY-keskus etsii perinnebiotooppien, lintuvesien ja lähteikköjen kunnostajia22.2.2021 08:00:00 EET | Tiedote
Etelä-Savon ELY-keskus etsii toimijoita kunnostamaan ja hoitamaan Etelä-Savon heikentyneitä luonnonympäristöjä. Kunnostukset ovat osa Helmi-elinympäristöohjelmaa ja kohteina ovat mm. perinnebiotoopit eli perinteisen karjatalouden pitkän ajan kuluessa muovaamat niityt, hakamaat ja metsälaitumet, sekä lintuvedet ja lähteiköt. Kunnostukset hankitaan ostopalveluina.
Etelä-Savon vesistöjen kunnostusta ja hoitoa vauhditetaan suunnitelmilla16.2.2021 10:39:27 EET | Tiedote
Vesienhoidon yleissuunnitelmien valmistelu on hyvässä vauhdissa Etelä-Savon kalatalousalueilla. Suunnitelmissa on nostettu esiin kunnostusta tarvitsevia kohteita ja esitetty toimenpiteitä, joilla vesien tilaa voidaan parantaa. Esille ovat nousseet muun muassa valuma-alueiden kuormituspaineet, muutokset vesistöissä sekä vaelluskalojen nousuesteet. Tavoitteena on aktivoida vesistöjen kunnostus- ja hoitotoimia alueilla. Suunnitelmia esitellään keväällä 2021 alueilla järjestettävissä tupailta-webinaareissa.
Norpalle pesimärauhaa Lietvedellä – maastoliikennekielto voimaan jäällä maaliskuun alussa15.2.2021 08:33:32 EET | Tiedote
Jääpeitteiselle rajatulle Lietveden vesialueelle Puumalan kunnassa astuu voimaan maastoliikennekielto 1.3.2021. Päätös maastoliikennekiellosta Lietvedellä on tehty 21.4.2017 Pistohiekan matkailualueen ranta-asemakaavan yhteydessä. Moottoriajoneuvolla ajaminen alueella on kielletty vuosittain 1.1.–30.4. välisenä aikana.
Ohjaamo-viikko 15. - 19.2.202112.2.2021 08:21:50 EET | Tiedote
Valtakunnallista Ohjaamo-viikkoa vietetään 15. - 19.2.2021. Tänä vuonna tapahtuman painopiste on verkossa, joten Ohjaamojen some-kanavissa tapahtuu kaikenlaista kiinnostavaa! Viikon tarkoitus on lisätä Ohjaamojen tunnettuutta nuorille. Materiaalit löytyvät päivittäin Etelä-Savon Ohjaamojen some-tileiltä.
Etelä-Savoon uusia luonnonsuojelualueita 940 hehtaaria11.2.2021 11:09:25 EET | Tiedote
Etelä-Savon ELY-keskus toteutti vuonna 2020 luonnonsuojeluohjelmia yhteensä noin 940 hehtaaria. Valtiolle hankittiin luonnonsuojelutarkoituksiin 210 hehtaaria ja yksityismaan luonnonsuojelualueita perustettiin 730 hehtaaria. Suojelutoimet kohdistuivat yhteensä 57 kiinteistöille ja perustuivat maanomistajien kanssa tehtyihin sopimuksiin. Maanomistajille maksettuihin kauppahintoihin ja korvauksiin käytettiin yhteensä noin 5,96 miljoonaa euroa.
Jäänpaksuudet vaihtelevat Etelä-Savossa paljon ja teräsjäätä paikoin vähän5.2.2021 08:00:00 EET | Tiedote
Jäiden paksuus vaihtelee Etelä-Savon järvillä 15–25 cm:n välillä. Paksuus vaihtelee myös saman järven eri osissa. Jäänpaksuudet ovat monella mittauspaikalla ajankohtaan nähden alhaisia ja noin 10–15 cm ajankohdan keskimääräisiä arvoja pienempiä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme