Espoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stad

Lippulaivabiblioteket öppnas i Esboviken 31.3

Dela

Lippulaivabiblioteket, det femte regionbiblioteket i Esbo, öppnas 31.3 kl. 10. Biblioteket som fungerar i köpcentrum Lippulaiva för med sig ett bibliotek med mångsidiga tjänster och långa öppettider åt invånarna i Esboviken.

Barnavdelningen. Bild: Topias Salonen
Barnavdelningen. Bild: Topias Salonen

Lippulaivabiblioteket, det femte regionbiblioteket i Esbo, öppnas 31.3 kl. 10. Biblioteket som fungerar i köpcentrum Lippulaiva för med sig ett bibliotek med mångsidiga tjänster och långa öppettider åt invånarna i Esboviken. Man har tillsammans med invånarna utformat biblioteket till en exceptionellt särpräglad biblioteksupplevelse, som på ett nytt sätt förverkligar hållbar utveckling i offentliga utrymmen.

- Vi vill erbjuda alternativ till den traditionella skandinaviska stilen för offentliga utrymmen. Nya offentliga projekt kan tillsammans med invånarna förverkliga hållbar utveckling på ett personligt sätt, berättar kundbetjäningschef Juha Kortesluoma.

Med hjälp av återbrukade möbler, naturnära material och färgkombinationer skapar man biblioteket till en egen värld som avviker från köpcentrumet, som speglar den lokala identiteten. Esbovikens natur och skärgård har inspirerat inredningen, och i biblioteket kan man hitta möbler från till exempel Sökö bibliotek och en nattklubb i Esboviken. Bibliotekets entré är dekorerad med en fantasikarta över Esboviken som gjorts tillsammans av författaren Ilkka Auer från Sökö och Meritori alakoulu.  

Bibliotekets interiör har planerats av KVA Arkkitehdit, och det återbrukade möblemanget har förverkligats i samarbete med Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus. F-inno Oy har förverkligat de måttbeställda biblioteksmöblerna.

För att säkerställa den ambitiösa visionen så byggs biblioteksutrymmet även efter öppnandet, och bibliotekets samlingar och tjänster fullbordas under våren. Det kommer över 75 000 exemplar som kan lånas till det nästan 3000 kvadratmeter stora biblioteket och man har satt ihop en tidningssamling enligt invånarnas önskemål.

Det finns också tillgängligt olika av invånarna namngivna utrymmen för fritidsaktiviteter och arbetande, som mötesutrymmena Kajuutta och Hytti, för evenemang och utställningar allaktivitetsutrymmet Salonki, samt verkstadsutrymmet för klubbar och det separata syrummet Solmu. Som en nyhet för hela Esbo stadsbibliotek kommer det gemensamma köket Kapyysi att stå till invånarnas förfogande, och det möjliggör matlagningsklubbar och att laga mat. I Kapyysi har man även tagit tillgängligheten i beaktande.     

Det stora familjeutrymmet som har planerats utifrån barnfamiljers önskemål innehåller sagoutrymmet Satulaiva och ett minikök så att barnen kan äta matsäck samt en vagnpark med egen ingång. Man kan låna tillbehör för att ordna barnfester från biblioteket. I biblioteket finns det även ett separat spelutrymme Messi, som man tillsammans med unga har givit idéer till.

- Att göra tillsammans är en del av vårt bibliotek, och vi inbjuder alla med att ge idéer och genomföra bibliotekets verksamhet och samhörighet till exempel genom att delta i bokcirklar, matlagning eller handarbeten, säger Juha Kortesluoma.

Av ett roligt sammanträffande så fyller Esbo stadsbibliotek som kommunal tjänst 100 år och hela Esbo som stad 50 år samma år 2022 som biblioteket öppnas.

Lippulaivabiblioteket betjänar i Esbovikens stadscentrum i köpcentrum Lippulaiva vardagar kl. 8 – 20 och söndagar kl. 10 – 18. Adressen är Esboviksgatan 8.

Öppningsfest 31.3-3.4

Nyckelord

Kontakter

Jaana Tyrni
Projekt chef
Esbo stadsbibliotek
Tel. 050 330 1762
jaana.tyrni@espoo.fi

Bilder

Barnavdelningen. Bild: Topias Salonen
Barnavdelningen. Bild: Topias Salonen
Ladda ned bild
Köket Kapyysi. Bild: Topias Salonen
Köket Kapyysi. Bild: Topias Salonen
Ladda ned bild
Barnavdelningen. Bild: Topias Salonen
Barnavdelningen. Bild: Topias Salonen
Ladda ned bild
Vardagsrummet. Bild: Topias Salonen
Vardagsrummet. Bild: Topias Salonen
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Marjut Saloniemi

Viestintäasiantuntija

Espoon kaupunginkirjasto

PL 3611

02070 ESPOON KAUPUNKI

puh. 050 3036937

marjut.saloniemi@espoo.fi

www.helmet.fi

www.kulttuuriespoo.fi

www.espoo.fi/kirjastoFölj Espoon kaupunki - Esbo stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Espoon kaupunki - Esbo stad

Tiedote kasvun ja oppimisen lautakunnan nuorisoasiainjaoston kokouksesta 12.5.202212.5.2022 20:02:31 EEST | Tiedote

Nuorisoasiainjaoston kokouksessa esiteltiin Espoon kaupungin koordinoimaa Future Mentors -ohjelmaa, joka on osa Espoon kesäkuussa järjestämää Eurocities-vuosikonferenssia. Ohjelman tavoitteena on saada nuorten ääni paremmin kuuluviin kestävän kehityksen kysymyksissä. Lisäksi kuultiin esittely Vamos Espoon monipuolisesta palvelukokonaisuudesta ja tavoitteellisesta toiminnasta.

Invitation to the media: Eurocities annual conference brings leaders of Europe’s major cities to Espoo on 8-10/06/2022 to tackle climate change6.5.2022 07:10:00 EEST | Press Invitation

Media representatives are warmly welcome to the annual conference of the Eurocities network organised by the City of Espoo on 8-10/06/2022. The conference is the network’s most important annual event, bringing hundreds of European urban actors, EU decision-makers and officials to Espoo. The meeting will be looking at particularly solutions for large and medium-sized cities to combat climate change. The conference is also a boost for Espoo’s business community.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum